Faworki Orkiszowe

 
 

Faworki Orkiszowe

Bardzo kruchutkie i cienkie z charakterystycznymi pęcherzykami Faworki Orkiszowe, a do tego pyszne! Najlepsze ze wszystkich! Właśnie takie faworki wszyscy najbardziej lubimy.

Faworki Orkiszowe po ugryzieniu rozpadają się na milion cudownych przepysznych kawałków. I jak tu nie kochać karnawału? I choć kaloryczne, nie potrafimy przejść obok nich obojętnie, bo i właściwie dlaczego? Karnawał jest tylko raz w roku i o ile na co dzień nie odżywiamy się nie zdrowo, takie nieźle zakręcone Faworki Orkiszowe nie powinny nam wyrządzić większej szkody.
Przepis na Faworki Orkiszowe jest u mnie w domu od dawna i choć na co dzień staram się stosować lekką kuchnie, w okresie karnawałowym pozwalam sobie na małe szaleństwa! Tym bardziej, że zamiast mąki pszennej (której zresztą nie stosuję w mojej kuchni od kilku lat) używam dużo zdrowszej mąki orkiszowej. To naprawdę wspaniała mąka i mając dobry przepis można z niej wyczarować pyszne i zdrowe potrawy!

A Ty? Lubisz karnawał? No dobra, w zasadzie to chodzi mi o to, czy lubisz faworki 🙂 A może już nie raz gościły w Twoje kuchni Faworki Orkiszowe?

Faworki Orkiszowe

Faworki Orkiszowe
Przepis w skrócie

Przesianą mąkę z solą i proszkiem do pieczenia, zagniatam z jajkami, śmietaną, masłem i alkoholem. Początkowo robię to w malakserze, potem zagniatam rękami. Po 30 minutach leżakowania w lodówce, ciasto wałkuję na bardzo cienkie placki. Wycinam i wywijam na faworki, smażę w głębokim tłuszczu do zrumienienia. Posypuje na ciepło pudrem.

Wskazówki:

  • w swoich przepisach zawsze przesiewam mąkę, uważam że napowietrzona jest o niebo lepsza i delikatniejsza i to naprawdę czuć 🙂
  • ciasto powinno być elastyczne i mięciutkie, jednak gdyby z jakiegoś powodu takie nie było, wystarczy dodać trochę śmietany lub też trochę mąki , w zależności od tego czy
  • wyszło za mało elastyczne, czy też zbyt klejące do rąk
  • do smażenia nigdy nie używam zwykłych olejów, smażę na smalcu wieprzowym lub gęsim, maśle klarowanym czy oleju kokosowym gdyż są to najbezpieczniejsze tłuszcze
  • do smażenia!. Pod wpływem temperatury nie zmieniają swojej konstrukcji, nie utleniają się i nie przechodzą w formy trans, czyli bardzo szkodliwe tłuszcze, które działają
  • niszcząco na nasz organizm, powodując miażdżyce i szereg innych chorób.
  • ja wycinam małe faworki, ale to oczywiście indywidualna kwestia
  • nigdy nie zostawiam faworków samych sobie, potrafią w mgnieniu oka się usmażyć a wtedy trzeba je natychmiast wyciągać, gdyż do spalenia jest już bardzo krótka droga
  • zawsze dodaje alkohol, (w ostateczności może być to ocet) dzięki niemu, faworek nie wciąga tak tłuszczu, a przecież o to właśnie nam chodzi:)
  • z tej porcji wychodzi dwie pełne miski Faworków Orkiszowych

Faworki Orkiszowe

FAWORKI ORKISZOWE – SKŁADNIKI

oraz tłuszcz do głębokiego smażenia:
smalec wieprzowy (4kostki) lub olej kokosowy, lub smalec gęsi.

FAWORKI ORKISZOWE – PRZYGOTOWANIE

  • mąkę przesiewam wraz z solą i proszkiem do pieczenia, dodaje roztrzepane żółtka, łyżkę podanego w przepisie alkoholu, dwie łyżki masła oraz trzy pełne łyżki śmietany.
  • wszystko zagniatam w robocie kuchennym z zamontowanym hakiem (można też rękoma)
  • następnie wyciągami i zagniatam dalej rękoma, aż ciasto będzie miękkie i elastyczne, nie powinno się lepić do rąk.
  • robię z ciasta kulę i wkładam do lodówki zawinięte ścierką na 30 minut
  • po minionym czasie, wyjmuje z lodówki i urywając po kawałku (reszta musi być nadal pod przykryciem, żeby nie wyschła) bardzo cienko wałkuje na placki. Nie trzeba podsypywać mąką, bo ciasto idealnie się wałkuje
  • placek kroje radełkiem lub nożem na paski o szerokości 2cm i długości ok 7cm, gdyż lubię takie nie wielkie faworki w sam raz na raz 🙂
  • w środku każdego faworka robię nacięcie wzdłuż, jednak nie docinając do końców
  • jeden z końców przekładam przez przecięcie i wywijam na druga stronę
  • smażę na głębokim dobrze rozgrzanym tłuszczu, do lekkiego zrumienienia
  • wyjmuje na jednorazowy ręcznik kuchenny aby obciekły z tłuszczu i przekładam na paterę posypując cukrem pudrem
  • postępuje tak z każdą porcją ciasta, aż do wysmażenia wszystkich faworków

Faworki Orkiszowe

SMACZNEGO! 😉

 
 

Dodaj komentarz