Ocet ze skórek jabłek, to kolejny przepis w stylu Zero Waste. Zamiast wyrzucać skórki jabłek, zrób ten prosty eliksir dla swojego zdrowia i urody!🥰
Ocet jabłkowy, to tzw. must have w mojej kuchni. Przekonałam się wielokrotnie, jaki z niego mistrz! I wcale mi tu nie chodzi tylko o jego właściwości zdrowotne, bo te, są absolutnie nieocenione!🥰
Mam na myśli jego aromatyczny, jabłkowy, lekko kwaśny smaczek, który daje potrawie to niesamowite „coś”. Przyznam, że można się od niego uzależnić. Ale zważywszy na te wszystkie zdrowotne właściwości i korzyści, takie uzależnienie to przecież SAMO ZDROWIE! 🤗
A jakie właściwości ma ocet jabłkowy?
Właściwości octu jabłkowego doceniali już Babilończycy. Kleopatra kąpała się w nim ponoć równie często co w mleku. Hipokrates zaś, mieszaninę octu i miodu zalecał na wszelkiego rodzaju infekcje, kaszel, czy choroby skórne🤗
I nie ma w tym nic dziwnego, gdyż ten nieziemsko zdrowy eliksir, posiada antyoksydanty, bakterie probiotyczne, witaminę C, witaminy z grupy B, a także makro i mikroelementy takie jak: potas, magnez, sód, wapń, fosfor czy żelazo.
Posiada również właściwości przeciwbakteryjne, a także może znacząco wpływać na obniżenie cukru we krwi i wspomagać odchudzanie.
Oczywiście jeżeli chodzi o odchudzanie, należy dać duży nacisk na słowo „wspomagać”. Ocet jabłkowy, choćby był nawet z samą Matką Octową, nie zdziała cudu! Bez dobrej, zdrowej diety i ruchu, raczej żaden zbędny kilogram, nie zechce się od nas odczepić i na dobre od nas wyprowadzić😎
A co to jest Matka Octowa?
To z czego zrobiony będzie ocet, nazywamy wsadem, zaś wsad zalany lekko osłodzoną wodą, to po prostu nastaw. Często na powierzchni tworzącego się octu, czyli nastawu, tworzy się tzw. Matka Octowa ( po ok. 2-4 tygodniach od nastawienia) Jest to biała galaretowata substancja, która unosi się na powierzchni octu i jest niezwykle pożyteczna. Ocet z tzw. “Matką” jest o wiele bardziej wartościowy. “Matkę Octową” można jak najbardziej zachować. Należy w tym celu zdjąć ją z octu i przełożyć do słoika. Następnie zalać nieprzecedzonym octem i z wierzchu przykryć gazą lub niezakręconą przykrywką. Przechowywać w lodówce, a przy następnej okazji robienia octu, dodać odrobinę Matki, wówczas ocet zrobi się szybciej i będzie posiadał jeszcze więcej swoich cennych wartości!😍
Więc jeżeli zastanawiasz się czy zrobić swój własny, domowy ocet jabłkowy, mam nadzieję, że choć trochę przekonałam Cię do niego i że wraz ze mną wykonasz ten niezwykle łatwy przepis.
A tu, zostawię Ci dania, w których możesz wykorzystać ocet jabłkowy: Genialna Przekąska na Chrupiącym Chlebku, Wypasiony Omlet z Warzywami, Obłędnie Pyszna Sałatka Makaronowa
Wszystkiego Zdrowego❤
Ocet ze Skórek Jabłek
Przepis w skrócie
Odpowiednią ilość skórek ( np.1 kg) zalewam w słoju mniej więcej taką samą ilością przegotowanej wody (czyli ok. 1 litr) z łyżeczką cukru. Dokładnie mieszam, przykrywam gazą i przymocowuję ją do słoika gumką, lub sznureczkiem. Odstawiam w miejsce gdzie nie pada bezpośrednio światło i codziennie energicznie mieszam 2 razy dziennie (drewnianą łyżką sparzoną gorącą wodą) Po ok. 3-6 tygodniach odcedzam ocet przez sito, a skórki jabłek wyciskam przez gazę ( bo maja w sobie jeszcze sporo drogocennego płynu) Ocet przelewam do wyparzonych butelek i trzymam w piwnicy gdzie spokojnie dojrzewa przynajmniej miesiąc lub dwa. Jeżeli po otwarciu butelki nie ma charakterystycznego „psyknięcia”, ocet jest gotowy do użycia.
Wskazówki:
- do wyrobu octu używam skórek z jabłek ze sprawdzonego źródła. Jabłka nie mogą być pryskane
- bardzo ważne jest to, żeby jabłka były dojrzałe i nie nadpsute ani spleśniałe
- ocet należy mieszać codziennie drewnianą łyżka (wcześniej sparzoną gorącą wodą) gdyż jabłka potrafią wypływać na powierzchnię, a powinny znajdować się pod wodą. W innym przypadku
- ocet może nam zapleśnieć (na powierzchni zrobi się taka jasna pleśń, a ocet będzie miał nie ładny zapach) Nie należy pleśni mylić z tzw. Matką Octową.
- słoik z nastawem powinien być postawiony w zacienione miejsce. Można też zasłonić słoik np. jakimś materiałem. Ja naciągam na słoik bawełniany worek
- słoik nie powinien stać blisko innych fermentacji, takich jak np. zakwas buraczany, czy ogórki kiszone
OCET ZE SKÓREK JABŁEK – SKŁADNIKI:
- skórki jabłek (np. 1 kg)
- przegotowana letnia woda ( ok. 1 litra)
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego lub miodu
oraz: słoik, gaza, gumka recepturka lub sznureczek
OCET ZE SKÓREK JABŁEK – PRZYGOTOWANIE
- wodę gotuję wraz z cukrem, następnie zostawiam do wystygnięcia
- jabłka dokładnie myję, wycieram i obieram ze skórek
- skórki wrzucam do czystego, wyparzonego i suchego słoika i zalewam letnią wodą tak, by woda lekko przykryła skórki
- przykrywam od góry słoik gazą i przewiązuję sznureczkiem, wstążką lub gumką
- każdego dnia (najlepiej w pierwszym tygodniu dwa razy dziennie) mieszam energicznie drewnianą łyżką, wcześniej sparzoną gorącą wodą
- gotowy ocet powinien mieć zapach przyjemnej owocowej nuty, a jego gotowość zależy od wielu czynników: temperatury w pomieszczeniu czy gatunku jabłek. W związku z tym fermentacja może trwać od 3 do nawet 6 tygodni gotowy po 3 do 6 tygodni
- po skończonej fermentacji, ocet należy przecedzić przez gazę i przelać do wyparzonych szklanych butelek gdzie będzie nabierał swojej mocy
SMACZNEGO!😊