Dziś mam dla Ciebie przepis na pasztet z mięsa i warzyw z rosołu!. To niebywałe, że za jednym zamachem można mieć pyszny rosół i tak smakowity pasztet!😍
Przyznam, że nie robię rosołu zbyt często. I choć dobrze ugotowany ma sporo jakże potrzebnego dla organizmu kolagenu, a w okresie przeziębieniowym potrafi człowieka postawić na nogi, to jednak nie jest to mój coniedzielny rytuał, jak w niektórych domach. Może dlatego, że jak gotuję, to już gotuję. Gar jak dla pułku wojskowego!😜 Następnie po prostu wekuję w słoiki i mam zawsze pod ręką, kiedy tylko potrzeba. Dobrze ugotowany, na różnych kawałkach mięsa i ze sporą ilością warzyw, po ostygnięciu zamienia się w lekką galaretę. To świadczy między innymi o tym, że zawiera wyżej wspomniany kolagen. Kolagenowy rosół nazywany jest płynnym złotem i nie ma w tym nic dziwnego, gdyż działa zbawiennie na nasz organizm. No dobrze! Ja tu o rosole, a przepis przecież ma być na pasztet!😁
Czy warzywa i mięso z rosołu nadają się do zrobienia pasztetu?
Absolutnie tak! I warzywa i mięso nadają się idealnie do zrobienia smakowitego pasztetu!. I o ile mięso często jest po prostu zjadane ot tak, o tyle warzywa często są wyrzucane. A przecież wszystko można wykorzystać do zrobienia super pysznego pasztetu. Wystarczy zmielić, dodać dosłownie kilka innych składników i upiec pasztet mięsno warzywny! Z wierzchu niebywale chrupiący, a w środku mięciutki. O tak! Taki właśnie pasztet lubię najbardziej!
Więc jeżeli tak jak ja nie lubisz marnować jedzenia i wykorzystujesz wszystko co do ostatniej kruszynki, zapraszam na przepis!
Wszystkiego Zdrowego❤
Pasztet z Mięsa z Rosołu
Przepis w skrócie
Przekręcam przez maszynkę mięso i warzywa z rosołu, oraz podsmażoną cebulkę i ugotowaną soczewicę. Do masy dodaję czosnek, płatki drożdżowe, tartą bułkę zalaną rosołem, smalec gęsi, sól i pieprz. Mieszam wszystko i dodaje żółtka, oraz ubite białka. Wykładam masę do wysmarowanej smalcem i posypanej bułką blaszki, rozsmarowując na wierzchu smalec gęsi. Piekę w rozgrzanym piekarniku do 180° C ok. 70-90 minut aż do zrumienienia.
Wskazówki
- pasztet piekłam w blaszce o wymiarach: 38 cm. x 25 cm.
- mięso po obraniu z kości wraz z warzywami warzyło 2.2 kg. Do zrobienia rosołu użyłam różnych rodzajów mięsa: wołowiny, kaczki, kurczaka, indyka
- mięso jest dosyć chude, więc smalec gęsi jest niezbędny, by pasztet nie wyszedł zbyt suchy, oraz by miał smakowitą i chrupiącą „skórkę”
- w moim pasztecie jest soczewica. Ograniczam spożywanie mięsa do minimum, więc soczewica jest tutaj super dodatkiem
- zawsze smażę jednego małego rozpłaszczonego kotlecika na próbę zanim wstawię pasztet do piekarnika. Nauczyła mnie tego mama. To fajny sposób, by sprawdzić czy pasztet, rzeczywiście jest już odpowiednio doprawiony
- bułkę tartą robię z domowego pieczywa. Zazwyczaj są to niezbyt już świeże końcówki bułek np. z tego przepisu: Szybkie Bułki Orkiszowe Bez Wyrastania, lub z chlebka np. takiego: Zdrowy Chleb Orkiszowy
PASZTET Z MIĘSA Z ROSOŁU – SKŁADNIKI
- 1 szk. czerwonej soczewicy plus łyżeczka tymianku
- mięso z rosołu obrane z kości (patrz wskazówki)
- 7 szt. marchewek, 3 pietruszki, duży seler, 2 cebule i por z rosołu
- 1 cebula pokrojona w kostkę
- 2 pełne łyżeczki papryki i kurkumy, pełna łyżeczka kolendry mielonej, pół łyżeczki gałki muszkatołowej, 2 szczypty mielonych goździków, 3 łyżki sosu sojowego sól i pieprz do smaku
- 5 ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę
- 2 pełne łyżki nieaktywnych płatków drożdżowych
- pół szk. bułki tartej (domowej) zalane połową szk. rosołu
- 2 pełne łyżki smalcu gęsiego, plus jedna na wierzch
- 3 jajka wiejskie
PASZTET Z MIĘSA Z ROSOŁU – PRZYGOTOWANIE
- soczewicę płuczę kilka razy, zalewam dwoma szklankami wody i gotuję z łyżeczką tymianku do odparowania wody (soczewica ma być mięciutka). Odstawiam do ostygnięcia
- mięso i warzywa z rosołu przekręcam przez maszynkę wraz z soczewicą
- na patelni rozgrzewam 2 łyżeczki smalcu gęsiego i wsypuję wszystkie przyprawy. Mieszam i dorzucam surową cebulę pokrojoną w kostkę. Dolewam sos sojowy, a po jakiejś chwili trochę wody. Duszę pod przykryciem, aż woda odparuje. Odstawiam do ostygnięcia
- do przekręconej mięsno warzywnej masy, dodaję czosnek, płatki drożdżowe, bułkę zalaną rosołem, 2 łyżki smalcu, sól i pieprz
- przestudzoną cebulę przekręcam przez maszynkę i dodaję do masy
- wszystko bardzo dokładnie mieszam czystymi rękami. Próbuje i ewentualnie jeszcze doprawiam
- na koniec wbijam żółtka oraz ubite białka i jeszcze raz dokładnie mieszam
- z masy formuje małego kotlecika, spłaszczam go i podsmażam na patelni. Usmażonego próbuję by ostatecznie zatwierdzić smak
- blaszkę smaruje smalcem gęsim, obsypuję bułką tartą i wykładam masę. Na wierzchu rozsmarowuje smalec gęsi
- piekę w rozgrzanym piekarniku w 180 °C przez ok. 70-90 minut do zrumienienia.
SMACZNEGO!😊