
Orkiszowe wafelki z nadzieniem to ciasteczka z którymi poradzi sobie praktycznie każdy. Są szybkie do zrobienia i mają zdrowe składniki🥰
Kiedy patrzę na skład sklepowych wafelków (którymi często zajadają się zarówno dorośli jak i dzieci) włos mi się jeży na głowie. Czego tam nie ma! No na pewno tam nie ma dobrych składników!
Aż trudno uwierzyć z jaką łatwością producent manipuluje konsumentem, by ten kupił jego produkt. Temu właśnie ma służyć reklama. A w niej … uśmiechnięte i pełne energii dziecko zajadające się wafelkiem, czy też błogo i zmysłowo oblizująca swoje usta z czekolady piękna dziewczyna. Zresztą, taki jest właśnie zamysł reklamy. Przecież w reklamie nie chodzi o to by sprzedać wafelek! O nie, nie, nie! Sprzedaż samego produktu to za mało! Przecież takich wafelków jest całe mnóstwo i to przeróżnych firm.
Więc co w takim razie próbuje sprzedać nam producent? Ano! Emocje! Próbuje przemycić do naszej podświadomości fakt, że nasze dziecko po zjedzeniu batonika czy wafelka będzie szczęśliwe i uśmiechnięte, a my po jego zjedzeniu będziemy w błogim i rozkosznym nastroju. Ale czy na pewno?
Czy po zjedzeniu czegoś takiego z takimi chemicznymi składnikami można czuć się błogo?
Nie daj się omamić reklamom! Kieruj się rozsądkiem i mądrością. W końcu to Twoje zdrowie i Twoje życie, a nie producenta.
Zanim więc ponownie kupisz taki wafelek, spójrz DOKŁADNIE na jego skład i podejmij właściwą decyzję🥰

Wafelki na które dziś podaje Ci przepis, mają nie tylko dobry skład, ale robi się je dosłownie w kilka minut. Musisz się skusić i przekonać, że nie ma lepszych wafelków jak te domowe. Jeżeli nie masz w swojej spiżarni żadnej konfitury, ani dżemu, może Twoja mama czy babcia chętnie się podzieli jednym słoiczkiem?🥰

Szybkie Orkiszowe Wafelki z Nadzieniem
Przepis w skrócie
Dwa wafle smaruje dżemem i składam je nadzieniem do środka. Smaruję wierzch kremem sezamowym (zblendowana pasta sezamowa z miodem, wodą i solą) i przykrywam kolejnym waflem również posmarowanym od środka. Na wierzchu smaruję dżemem i kładę kolejną warstwę posmarowaną od środka dżemem. Kroję ostrym nożem na małe kawałki. Ewentualnie jedną stroną zanurzam w rozpuszczonej czekoladzie.

Wskazówki:
- wafle których używam w swoim składzie mają wyłącznie mąkę orkiszową bio i olej kokosowy bio
- do przełożenia wafli używam zawsze gęstego dżemu własnej roboty
- do tahini dodaje trochę wody by „rozluźnić” pastę sezamową i by się łatwiej rozsmarowywała. Można dodać też mleko roślinne
- czekoladę rozpuszczam w miseczce umieszczonej na sicie założonym na garnku z gotującą się wodą

SZYBKIE ORKISZOWE WAFELKI Z NADZIENIEM – SKŁADNIKI:
- 4 wafle wafle orkiszowe bio
- 150 gr. pasty sezamowej (tahini)
- 4 pełne łyżki miodu
- 2 szczypty soli
- 2-3 łyżki wody
- słoik domowej konfitury lub gęstego dżemu
opcjonalnie: tabliczka gorzkiej czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej
SZYBKIE ORKISZOWE WAFELKI Z NADZIENIEM – PRZYGOTOWANIE
- miód rozpuszczam w kąpieli wodnej (nie więcej jak 40°C) łączę z pastą sezamową, wodą i solą. Miksuję na gładki krem sezamowy
- 2 wafle kładę obok siebie, smaruję dokładnie dżemem i składam nadzieniem do środka
- na wierzch złożonych już wafli, kładę krem sezamowy i przykrywam kolejnym waflem, nasmarowanym krem sezamowym
- czynność powtarzam, tylko tym razem smaruje dżemem
- wafle kroje ostrym nożem na mniejsze kawałki
- opcjonalnie, maczam wafelek jednym końcem w rozpuszczonej czekoladzie

SMACZNEGO!😊
