Ta sałatka makaronowa jest naprawdę obłędnie pyszna. Jest syta i odżywcza. A to, że znika z prędkością światła, jest żywym dowodem na to, że jest naprawdę bardzo smaczna.
Lubię takie kuchenne rozwiązania, gdzie mogę zjeść coś zdrowego, sytego a zarazem nie będę czuć się ociężale.
Tą sałatkę robię za każdym razem inaczej a skład jej, zawdzięczam temu, co w danym momencie zawiera moja lodówka.
Ot! takie moje zero waste od wielu lat. Nie lubię wyrzucać i marnować jedzenia. Każdy kęs (pod warunkiem, że nie jest zepsuty) znajdzie u mnie swoje należyte miejsce w potrawie.
Czy makaronowa sałatka sprawdzi się w wykorzystaniu resztek jedzenia?
Absolutnie tak! Makaronowa sałatka sprawdzi się w takim systemie idealnie! Końcówka papryki, troszkę malutkich pomidorków, czy dosłownie kilka oliwek. Wszystko to może znaleźć się w takiej makaronowej sałatce.
Najważniejsza jest baza, którą sobie przebiegle wymyśliłam!
Otóż bazą tej sałatki, jest dobrze ugotowany makaron al dente (NIE PSZENNY!) dobrej jakości oliwa i przeciśnięty przez praskę czosnek. Nawet już w takiej wersji, odpowiednio doprawiony solą i pieprzem makaron, jest rewelacyjny! a co dopiero z dodatkami!
Czy wszystkie podane składniki w przepisie należy dodać do sałatki makaronowej?
Nie martw się jeżeli nie masz któregoś ze składników, bo nie wszystkie musisz dodać do swojej sałatki. Po prostu zajrzyj w czeluści swojej lodówki i nie pozwól by coś się z niej zmarnowało. Wykorzystaj to! A zyska na tym nie tylko Twoja kieszeń, ale również Ty i Twoja rodzina zjecie coś sytego i pysznego.
A i świat będzie Ci za to wdzięczny🥰 W końcu wyrzucane jedzenie uruchamia całą lawinę szkodliwych skutków dla naszej planety, począwszy od klimatu, a skończywszy na czynniku społecznym i ekonomicznym.
Dane na ten temat są niestety nieubłagane. Każdego roku marnujemy około 1,3 miliarda ton żywności, która tak naprawdę nadaje się do spożycia. Aż trudno w to uwierzyć, mając na uwadze fakt, jak wiele osób głoduje.
Więc pamiętaj, że i Ty możesz wiele zrobić dla siebie i świata!
NIE WYRZUCAJ! NIE MARNUJ!🥰 Zajrzyj do swojej lodówki i zrób sałatkę makaronową❤
No i oczywiście koniecznie podziel się w komentarzu z jakimi dodatkami wylądował na talerzu Twój makaron😁
Obłędnie Pyszna Sałatka Makaronowa
Przepis w skrócie:
Odcedzony ciepły makaron od razu skrapiam oliwą, sosem sojowym, dodaję czosnek i koperek. Dokładnie mieszam. Cebulę kroję w piórka (czyli wzdłuż na pół i w cienkie plasterki) dodaję ocet winny, szczyptę soli i cukier. Gniotę ręką i odstawiam na bok. Dodaję całą resztę pokrojonych składników, oraz na koniec cebulę. Doprawiam wszystko solą, pieprzem, octem i wszystko dokładnie mieszam. Wierzch każdej porcji sałatki skrapiam jeszcze oliwą, słodkim syropem, oraz ścieram odrobinę cheddara i posypuję sezamem. Pyycha!
Wskazówki:
- dopiero po dodaniu wszystkich składników sałatkę ostatecznie doprawiam. Ilość octu, soli czy też słodkiego syropu zależy od ilości dodanych przeze mnie produktów
- jeżeli chodzi o oliwki ( moje ulubione to Kalamata z pestką, mają obłędny smak) bardzo często kupuję takie, które w składzie zalewy maja tylko dobrą oliwę, ocet winny i sól. Dzięki temu taką zalewę mogę również wykorzystać do przyprawienia przeróżnych sałatek i innych potraw. U mnie w kuchni nic się nie marnuje
- do takiej sałatki wspaniale pasuje również syrop z mniszka lekarskiego. Robię go co roku z kwiatów tej niezwykle wspaniałej i leczniczej rośliny
- sałatkę makaronową przechowuje szczelnie zamkniętym pojemniku/słoiku, by pozostałe produkty w lodówce nie przeszły jej zapachem
- do sałatki używam różnego rodzaju makaronu: kukurydzianego, z ciecierzycy, z soczewicy, ryżowego lub orkiszowego
- zapakowaną w lunchbox mogę zabrać do pracy lub wszędzie tam gdzie tylko dusza zapragnie
- w związku z tym, że miałam do wykorzystania odrobinę makaronu spaghetti kukurydzianego, połamałam go na mniejsze kawałki i ugotowałam wraz z makaronem podanym w przepisie
OBŁĘDNIE PYSZNA SAŁATKA MAKARONOWA – SKŁADNIKI
- makaron bezglutenowy rurki ugotowany al dente (300 gr. suchego makaronu z kukurydzy)
- 2 łyżki dobrej oliwy
- łyżka ciemnego sosu sojowego
- 3 duże ząbki czosnku wyciśniętego przez praskę
- 2 łyżki koperku (u mnie mrożony, bo zima)
- kawałek czerwonej papryki
- dwa duże wiejskie jajka ugotowane na twardo
- 2 łodygi selera naciowego
- pół świeżej czerwonej papryczki chili bez pestek
- pomidorki koktajlowe Bio kilka sztuk
- 6 orzechów włoskich
- garść rukoli i garść roszponki
- kilka oliwek Kalamata z wyjętą pestką
- trochę pestek granatu
- średnia cebula pokrojona w piórka
- 2 łyżki białego octu winnego lub octu jabłkowego (przepis)
- łyżeczka cukru trzcinowego lub miodu
- trochę startego sera cheddar na wierzch (w przypadku silnej nietolerancji laktozy- pomiń)
- odrobina sezamu do posypania na wierzch
- odrobina syropu ryżowego, miodu lub syropu klonowego do polania na wierzch
- sól i pieprz do smaku
OBŁĘDNIE PYSZNA SAŁATKA MAKARONOWA – PRZYGOTOWANIE
- gotowany i odcedzony makaron al dente polewam oliwą, sosem sojowym, dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek oraz koperek. Mieszam dokładnie
- cebulę kroje w piórka, polewam 1 łyżką octu winnego, dodaję szczyptę soli i łyżeczkę cukru. Gniotę ręką i odstawiam w miseczce na bok
- następnie wrzucam do dużej miski z makaronem wszystkie pokrojone warzywa: paprykę kroję w cienkie krótkie paski, jajka w grubą kostkę, selera naciowego i papryczkę chili w cienkie plasterki, pomidorki koktajlowe kroję na 4 cząstki, lub mniejsze tylko na pół
- dodaje pokruszone orzechy, po garści rukoli i roszponki, oliwki oraz pestki granatu. Na koniec dodaje pokrojoną wcześniej cebulę
- wszystko dokładnie ze sobą mieszam i doprawiam solą, pieprzem i pozostałą łyżką octu (lub dwoma, w zależności od smaku)
- sałatkę podaję posypaną sezamem, startym cheddarem, oraz skropioną oliwą i słodkim syropem
SMACZNEGO!😊