Biszkopty Domowe

 
 

Biszkopty Domowe

Chrupiące z wierzchu z cudowną cukrową skorupką i mięciutkie w środku – takie właśnie są te domowe biszkopty! Niebiańsko lekkie i nieprzyzwoicie pyszne!🥰


Jako dziecko, nie pamiętam bym znała kogokolwiek, kto by nie lubił biszkoptów potocznie nazywanych „kocimi języczkami”. Zajadali się nimi wszyscy! I mali i duzi. Jednak dziś, chcę Ci przedstawic przepis na takie domowe biszkopty z bardzo dobrych składników.

Po ugryzieniu ciasteczka, słychać charakterystyczne chrupnięcie, zaś potem rozpływają się w ustach, niczym delikatna pianka. I nie ma co ich nawet porównywać do tych kupnych, bo te domowe są o niebo lepsze! Ba! A nawet o dwa nieba! Pomijając już ich delikatny cudowny smak, ich skład jest niezwykle prosty i ta pewność, że nie zawierają sztucznych i szkodliwych dodatków jest na wagę złota.

Uwielbiam takie rozwiązania! Zdrowe bo domowe!
Nawet nie pytajcie jak smakują w domowym deserze zwanym Tiramisu! Nasączone aromatyczną kawą, robią cudowną bazę do kremu mascarpone! Ale to, to już zupełnie inny przepis i na inną chwilę, choć równie smakowitą!

A Ty? pamiętasz smak tych biszkoptów z dzieciństwa?

Biszkopty Domowe

Biszkopty Domowe
Przepis w skrócie

Białka ubijam na sztywną pianę powoli dodając cukier, dodaję żółtka, oraz stopniowo przesianą mąkę. Bardzo delikatnie mieszam. Szprycuję porcję ciasta przez rękaw cukierniczy na papier wyłożony na blaszkę. Posypuję cukrem pudrem i zostawiam na 4 minuty, posypuje ponownie pudrem i wstawiam do piekarnika na 15 minut nagrzanego na 175`C

Biszkopty Domowe
Wskazówki

  • jajka wcześniej wyciągam z lodówki, aby miały temperaturę pokojową
  • mąkę tuż przed użyciem zawsze przesiewam,
  • biszkopty są bardzo delikatne, więc lekko je studzę na blaszce a dopiero potem przekładam na kratkę do całkowitego wystudzenia
  • nigdy nie omijam etapu oprószania pudrem surowych ciasteczek ułożonych na blaszce. Czekam aż puder trochę wsiąknie (ok.4minuty) i oprószanie powtarzam jeszcze raz tuż przed wstawieniem do piekarnika. To właśnie cukier puder tworzy na powierzchni ciasteczka tą charakterystyczną cukrową skorupkę.
  • do oprószania ciasteczek używam cukru trzcinowego zmielonego w młynku na puder.

BISZKOPTY DOMOWE – SKŁADNIKI

BISZKOPTY DOMOWE – PRZYGOTOWANIE

  • oddzielam białka od żółtek i ubijam białka na sztywną pianę
  • dodaję bardzo powoli cukier (po łyżce) i dalej ubijam
  • wlewam żółtka i dokładnie mieszam
  • dosypuję przesianą mąkę i bardzo delikatnie mieszam łyżką do połączenia składników
  • przekładam do rękawa cukierniczego i wyciskam 8 centymetrowe ciasteczka na blaszkę wyłożona papierem, zostawiając między nimi odstępy
  • piekę dwie blaszki naraz w piekarniku nagrzanym na 175`C przez ok. 15 minut
  • po upieczeniu zostawiam chwile na blaszce, po czym przekładam na kratkę do ostygnięcia

Biszkopty Domowe

SMACZNEGO! 😉

 
 

Dodaj komentarz