Niesamowicie kruche, maślane i pyszne owsiane ciasteczka. To niewątpliwie jedne z lepszych domowych ciasteczek jakie jadłam! No i w dużo zdrowszej wersji 😉
W swoim składzie mają głównie płatki owsiane z niewielką ilością mąki orkiszowej. Na prawdziwym maśle i cukrze trzcinowym smakują wybornie, a do tego robi się je dosyć szybko. Nie trzeba wałkować i nic wykrawać. Wystarczy ciasto nałożyć łyżką na papier i przypłaszczyć, gdyż najlepiej smakują jak są cienkie. Są wtedy jakby lekko skarmelizowane i mają super kruchutkie brzegi!
No i oczywiście do tego kawa z cykorii z lekką pianką i czas na chwilę zatrzymuje się w miejscu!
A jakie są Twoje ulubione domowe ciasteczka?
Kruche Owsiane Ciasteczka
Przepis w skrócie:
Rozpuszczonym masłem z przyprawami zalej płatki owsiane. Do utartego na puch kogla mogla z całych jajek i cukru dodaj mąkę i proszek do pieczenia. Połącz z płatkami owsianymi i wszystko dokładnie rozmieszaj. Nakładaj na papier łyżką mocno rozpłaszczając. Piecz w 180`C do lekkiego zrumienienia.
Kruche Owsiane Ciasteczka
Wskazówki
- konsystencja ciasta musi być jak gęsta śmietana
- do nakładania ciasta używam łyżki do lodów (może być również zwykła łyżka) Dla łatwiejszego użytkowania maczam ją za każdym razem w gorącej wodzie, zanim nabiorę ciasto
- z porcji ciasta wychodzi ok 3-4 blachy, po 16 ciasteczek na każdej
- ważne by między ciasteczkami były odstępy, (ja nakładam po 4 niewielkie ciasteczka w rzędzie) ciasteczka nie powinny się stykać, by brzegi miały szansę ładnie się zarumieniły
- ciasteczek nie należy dotykać zaraz po upieczeniu , bo są bardzo mięciutkie. Należy odczekać aż lekko przestygną i delikatnie przełożyć na kratkę, aż zrobią się twardsze
KRUCHE OWSIANE CIASTECZKA – SKŁADNIKI
- 300 g płatków owsianych lekko zblendowanych
- 200 g rozpuszczonego masła klarowanego
- 3 małe jajka
- 160 g cukru trzcinowego
- 30 g mąki orkiszowej
- 5 łyżek sezamu (można pominąć)
- łyżeczka cynamonu
- pół łyżeczki kardamonu
- pół łyżeczki suszonego imbiru
- pół łyżeczki soli
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
KRUCHE OWSIANE CIASTECZKA – PRZYGOTOWANIE
- włączam piekarnik z termoobiegiem na 180`C
- masło rozpuszczam w garnku, dodaje wszystkie przyprawy oprócz soli
- jajka wraz z cukrem ubijam mikserem na biały puch, pod koniec dodając mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, ubijam jeszcze chwilkę do wymieszania składników
- do lekko przestudzonego masła dodaje zblendowane na mniejsze części płatki owsiane i mieszam
- wlewam ubitą masę do płatków owsianych. Po wymieszaniu wsypuję sezam oraz sól, jeszcze raz dokładnie wszystko mieszam
- wykładam łyżką na blachę przykrytą papierem, rozpłaszczam każde ciastko, by powstał cienki mały placuszek
- piekę w 180`C przez ok 8-10 minut aż brzegi ciastka się wyraźnie zarumienią
- upieczone ciastka zostawiam chwilę na blaszce do lekkiego przestudzenia, gdyż są zbyt miękkie i delikatne
- następnie przekładam delikatnie każde ciastko na kratkę, by lekko podsuszyły się i skruszały
- dobrze wystudzone ciastka przetrzymuje w szczelnie zamykanym słoiku
SMACZNEGO 😉
gramów
Hej Łucja!😊 Dziękuję ślicznie za czujność!🥰 Wszystkiego zdrowego dla Ciebie!❤
Wonderful post
Thanks
Thank you very much! I am very pleased! 😍🥰
Może być zwykłe masło zamiast klarownego?
Danuto, ciastka oczywiście można zrobić ze zwykłym masłem (oczywiście zakładając, że nie masz żadnych alergii na laktozę) jednak będą mniej zdrowe. Do pieczenia i smażenia używam wyłącznie masła klarowanego. Wszystkiego zdrowego dla Ciebie❤