Kruche Owsiane Ciasteczka

 
 

Kruche Owsiane Ciasteczka

Niesamowicie kruche, maślane i pyszne owsiane ciasteczka. To niewątpliwie jedne z lepszych domowych ciasteczek jakie jadłam! No i w dużo zdrowszej wersji 😉


W swoim składzie mają głównie płatki owsiane z niewielką ilością mąki orkiszowej. Na prawdziwym maśle i cukrze trzcinowym smakują wybornie, a do tego robi się je dosyć szybko. Nie trzeba wałkować i nic wykrawać. Wystarczy ciasto nałożyć łyżką na papier i przypłaszczyć, gdyż najlepiej smakują jak są cienkie. Są wtedy jakby lekko skarmelizowane i mają super kruchutkie brzegi!

No i oczywiście do tego kawa z cykorii z lekką pianką i czas na chwilę zatrzymuje się w miejscu!

A jakie są Twoje ulubione domowe ciasteczka?

Kruche Owsiane Ciasteczka

Kruche Owsiane Ciasteczka
Przepis w skrócie:

Rozpuszczonym masłem z przyprawami zalej płatki owsiane. Do utartego na puch kogla mogla z całych jajek i cukru dodaj mąkę i proszek do pieczenia. Połącz z płatkami owsianymi i wszystko dokładnie rozmieszaj. Nakładaj na papier łyżką mocno rozpłaszczając. Piecz w 180`C do lekkiego zrumienienia.

Kruche Owsiane Ciasteczka
Wskazówki

  • konsystencja ciasta musi być jak gęsta śmietana
  • do nakładania ciasta używam łyżki do lodów (może być również zwykła łyżka) Dla łatwiejszego użytkowania maczam ją za każdym razem w gorącej wodzie, zanim nabiorę ciasto
  • z porcji ciasta wychodzi ok 3-4 blachy, po 16 ciasteczek na każdej
  • ważne by między ciasteczkami były odstępy, (ja nakładam po 4 niewielkie ciasteczka w rzędzie) ciasteczka nie powinny się stykać, by brzegi miały szansę ładnie się zarumieniły
  • ciasteczek nie należy dotykać zaraz po upieczeniu , bo są bardzo mięciutkie. Należy odczekać aż lekko przestygną i delikatnie przełożyć na kratkę, aż zrobią się twardsze

KRUCHE OWSIANE CIASTECZKA – SKŁADNIKI

KRUCHE OWSIANE CIASTECZKA – PRZYGOTOWANIE

  • włączam piekarnik z termoobiegiem na 180`C
  • masło rozpuszczam w garnku, dodaje wszystkie przyprawy oprócz soli
  • jajka wraz z cukrem ubijam mikserem na biały puch, pod koniec dodając mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, ubijam jeszcze chwilkę do wymieszania składników
  • do lekko przestudzonego masła dodaje zblendowane na mniejsze części płatki owsiane i mieszam
  • wlewam ubitą masę do płatków owsianych. Po wymieszaniu wsypuję sezam oraz sól, jeszcze raz dokładnie wszystko mieszam
  • wykładam łyżką na blachę przykrytą papierem, rozpłaszczam każde ciastko, by powstał cienki mały placuszek
  • piekę w 180`C przez ok 8-10 minut aż brzegi ciastka się wyraźnie zarumienią
  • upieczone ciastka zostawiam chwilę na blaszce do lekkiego przestudzenia, gdyż są zbyt miękkie i delikatne
  • następnie przekładam delikatnie każde ciastko na kratkę, by lekko podsuszyły się i skruszały
  • dobrze wystudzone ciastka przetrzymuje w szczelnie zamykanym słoiku

Kruche Owsiane Ciasteczka

SMACZNEGO 😉

 
 

Dodaj komentarz