Budyń Ryżowy z Borówkami to zdrowa przekąska, śniadanko lub też deser. Dedykowany tym wszystkim, którzy nie mogą oprzeć się pokusie, by nieskosztować czegoś słodkiego, a zarazem zdrowego🥰
Dodatkowy bonus jest taki, że nie zmarnujesz ani krzty ryżu pozostałego po obiedzie, czy też kolacji. I nawet nie dużą ilość możesz zamienić na taką budyniową rozkosz! A co! Jak szaleć to szaleć! Byle „z głową’’ i zdrowo!
Wielokrotnie już piałam, że jestem fanką zero waste, w związku z czym zagospodarowanie nawet najmniejszego kęsa przychodzi mi z łatwością i radością. Wystarczy kilka odpowiednich przypraw i trochę roślinnego mleka, by zwykły ryż stał się pysznym deserkiem. I mówię Ci! Radość przeogromna, że nie zmarnowało się nic a nic! A jeszcze jak tak smakuje!😍
No dobra. Nie popędzam. Ale biegnij i zajrzyj do swojej lodówy, bo może akurat jest w niej trochę samotnego ryżu?🤨😁
Wszystkiego Zdrowego!❤
Budyń Ryżowy z Borówkami
Przepis w skrócie:
Ugotowany ryż (u mnie została bardzo niewielka ilość po kolacji)) gotuje w mleku roślinnym ( u mnie migdałowe) aż do całkowitego rozgotowania (dolewam mleka w zależności od potrzeby, konsystencja ma być „budyniowa”) Lekko przestudzony ryż, blenduje na jednolitą masę wraz z miodem. Podaję z borówką, skorpiony lekko miodem i ewentualnie przypruszony pudrem trzcinowym.
Wskazówki:
- zawsze mam pod ręką dodatkową szklankę mleka migdałowego, by na bieżąco regulować gęstość mojego budyniu
- w sezonie letnim używam świeżych owców, poza nim posiłkuje się mrożonymi
BUDYŃ RYŻOWY Z BORÓWKAMI – SKŁADNIKI
- ok. pół szklanki ugotowanego ryżu (pozostał mi po kolacji)
- ok. szklanka mleka roślinnego
- łyżeczka masła klarowanego
- po szczypcie kardamonu, imbiru i soli
- pełna łyżeczka miodu, syropu ryżowego lub innego płynnego słodziwa
- garść borówek
oraz ewentualnie puder z cukru trzcinowego do posypania z góry
BUDYŃ RYŻOWY Z BORÓWKAMI – PRZYGOTOWANIE
- do garnka z ryżem wlewam mleko, dodaję masło, szczyptę kardamonu, imbiru i soli. Gotuję tak długo aż ryż wchłonie mleko i całkowicie się rozgotuje. W miarę potrzeby dodaję jeszcze mleka
- przestudzoną masę ryżową dokładnie blenduję na jednolity budyń dodając miód do smaku
- gotowy budyń podaje z borówką lekko polany miodem (lub innym syropem) a z góry oprószony pudrem trzcinowym.
SMACZNEGO!😊