Zupa Krem z Pieczonych Warzyw

 
 

Zupa Krem z Pieczonych Warzyw

Ta Zupa Krem z Pieczonych Warzyw to moja niezaprzeczalna faworytka! Znajduje się w Top 10 moich najlepszych zup! Jest tak pyszna, że mogłabym ją jeść codziennie😍

O tym, że ta zupa jest pożywna i syta nie trzeba przekonywać. Zestaw różnorodnych warzyw i zdrowe pestki dyni, mówią same za siebie. Posypana cheddarem, orzeźwiającym szczypiorem oraz skropiona oliwą, zadowoli każde wybredne podniebienie, które to w gąszczu wszelakich przepisów, wyszukuje tych, które są zdrowe, smaczne i godne uwagi.
A ta zupa, zaiste na taką uwagę zasługuje 🥰Odpowiednio dobrane w niej przyprawy, nie tylko podkręcają jej smak, ale sprawią, że w chłodne dni, rozgrzeje Cię do czerwoności.
Tak więc z wypiekami na twarzy ( tak tak! jestem po miseczce tej zupy! ) zostawiam Cię z przepisem sam na sam. A “nóż, widelec” skusisz się na rozgrzewające małe co nie co?😁

Wszystkiego zdrowego dla Ciebie

Zupa Krem z Pieczonych Warzyw

Zupa Krem z Pieczonych Warzyw

Zupa Krem z Pieczonych Warzyw

Przepis w skrócie:

Upieczone warzywa – przepis TUTAJ, przekładam do garnka, zalewam wodą dodając 3 liście laurowe i wstawiam na gaz. Do rozgrzanego masła z wszystkimi przyprawami, dodaję pokrojoną w piórka cebulę, starty imbir i czosnek. Wlewam sos sojowy, mieszam i pod przykryciem duszę krótką chwilę. Dodaję powidła, lub ketchup, podlewam wodą (ok.1/3 szklanki) i duszę aż woda wyparuje. Przekładam wszystko do garnka z warzywami i gotuję ok. 30 minut. Lekko studzę a potem blenduję na jednolity krem. Zupę podaję ze startym cheddarem, pestką dyni, szczypiorkiem i oliwą.

 

Wskazówki:

  • pokrojoną cebulę zawsze lekko solę i cukrzę (odrobiną cukru trzcinowego) i lekko gniotę w ręce. Dzięki temu cebula puszcza sok i jest bardziej krucha
  • zanim wrzucę upieczone warzywa do garnka, obieram z łupinek czosnek
  • zawszę piekę 2 blachy warzyw, bo to bardziej ekonomiczne. Jednego dnia jemy pieczone warzywa jako dodatek do obiadu, lub kolacji, a na drugi dzień z tego co zostanie, robię po prostu pożywną zupę. Nic się nie marnuje😁 Zero Waste górą!😍
  • zanim zupę zblenduje, lekko studzę. Gorąca mogłaby przyczynić się do stępienia noży w blenderze, a tego nie chcemy😉

Zupa Krem z Pieczonych Warzyw

Zupa Krem z Pieczonych Warzyw

ZUPA KREM Z PIECZONYCH WARZYW – SKŁADNIKI

oraz: do posypania starty ser cheddar i pestka dyni, oliwa lub olej na zimno tłoczony do polania zupy.

 

ZUPA KREM Z PIECZONYCH WARZYW – PRZYGOTOWANIE

  • upieczone warzywa przekładam do garnka i zalewam taka ilością wody, by jedynie przykryła warzywa. Dodaję 3 liście laurowe i wstawiam na gaz
  • na patelni rozgrzewam masło klarowane (lub smalec gęsi) i wsypuję wszystkie przyprawy, chwilę mieszam i od razu wrzucam pokrojoną w piórka cebulę, starty imbir i czosnek
  • następnie wlewam sos sojowy, mieszam i pod przykryciem duszę
  • po krótkiej chwili dodaję powidła, lub ketchup (może być i to i to) podlewam odrobiną wody (ok.1/3 szklanki) i duszę do momentu aż woda wyparuje
  • uduszona cebulkę przekładam do garnka z gotującą się zupą i trzymam na gazie ok. 30 minut, aż cebulka zrobi się całkowicie mięciutka. Zupę lekko studzę, wyciągam liście laurowe, a potem wszystko blenduję na jednolitą masę
  • zupę doprawiam do smaku solą i pieprzem, a przed podanie podgrzewam
  • na każdą porcję zupy ścieram odrobinę sera cheddar, posypuję pestką dyni, pokrojonym szczypiorem oraz skrapiam dobrą oliwą

Zupa Krem z Pieczonych Warzyw

Zupa Krem z Pieczonych Warzyw

SMACZNEGO!😊

 
 

Dodaj komentarz