Pieczone Warzywa

 
 

Pieczone Warzywa

Dziś mam dla Ciebie prosty przepis na pieczone warzywa. A jakież one pyszne!😍 No i jakie syte. W dodatku samo zdrowie na talerzu🥰

 

Nie od dziś wiadomo, że powinniśmy jeść więcej warzyw, ale czy jemy? Większość uważa, że dodanie do obiadu kawałka ogórka już sprawę załatwi. Prawda jednak jest taka, że nie! Nie załatwi to wcale sprawy. Bez wątpienia warzywa na talerzu powinny zajmować połowę jego powierzchni. Z pewnością też powinny być różnorodne i kolorowe, bo każde z nich skrywa swoje własne zdrowe sekrety. Czyli w skrócie mówiąc, im bardziej tęczowo tym bardziej zdrowo😁

Mój dzisiejszy przepis to propozycja dla tych, którzy zazwyczaj marudzą przy jedzeniu warzyw: że nie smaczne, że za twarde, jakieś dziwne, niedobre itd. Ale również dla tych, którzy je wręcz uwielbiają na wszelkie możliwe sposoby. Niewątpliwie i jedni i drudzy, będą zachwyceni tym jakże prostym przepisem😍 Jeżeli zostanie Ci trochę upieczonych warzyw zobacz tutaj co pysznego możesz jeszcze z nich zrobić!🥰

Pieczone warzywa można podać jako samodzielne danie, lub też mogą stanowić dodatek do innej potrawy. Tak czy inaczej, będą smakować wybornie. Uwierz🥰

Wszystkiego zdrowego!

Pieczone Warzywa

Pieczone Warzywa

 

Pieczone Warzywa

Przepis w skrócie:

Cukinię, bakłażana, dynie i papryki kroję na podobnej wielkości średnią kostkę. Marchewkę kroję w słupki, cebulę w piórka. Wszystkie warzywa ( plus dorzucam umyte ząbki czosnku w łupince, dzięki czemu nie spali się, a w środku będzie słodziutki i mięciutki) dokładnie mieszam z rozpuszczonym tłuszczem oraz przyprawami. Piekę w nagrzanym piekarniku do 180 C (termoobieg) na dwóch blachach wyłożonych papierem, ok. 30 minut

Pieczone Warzywa

 

Pieczone Warzywa

PIECZONE WARZYWA – SKŁADNIKI

  • pół dużej cukinii
  • 1 bakłażan
  • kawałek dyni (ok. 1 kg.)
  • 3 papryki (czerwona, zielona, żółta lub jednego koloru)
  • 2 średnie marchewki
  • 3 średnie cebule
  • kilka ząbków czosnku w łupinie
  • 1 pełna łyżka smalcu gęsiego rozpuszczonego (lub masła klarowanego)
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka rozmarynu roztartego z łyżeczką soli na puder
  • 1 łyżeczka tymianku
    oraz: pestka dyni,  ziarno sezamu do posypania, oliwa do skropienia warzyw

 

PIECZONE WARZYWA – PRZYGOTOWANIE

  • cukinię, bakłażana i obraną z twardej skórki dynię, kroję na średnią kostkę
  • na podobnej wielkości kawałki kroję papryki
  • obrane marchewki kroję na słupki (takie jak na frytki) a cebulę w piórka
  • wszystkie pokrojone warzywa wrzucam do miski wraz z umytymi ząbkami czosnku w łupince i polewam smalcem gęsim lub masłem klarowanym, oraz przyprawami
  • piekę w nagrzanym piekarniku do 180 C (termoobieg) na dwóch blachach wyłożonych papierem przez ok. 30 minut
  • podaję lekko skropione dobrą oliwą i posypane ziarnami, (uważam by nie zjeść czosnku razem z łupinką😋)

Pieczone Warzywa

Pieczone Warzywa

SMACZNEGO!😊

 
 

Dodaj komentarz