Chipsy Domowe

 
 

Chipsy Domowe

Dzisiaj chipsy domowe! Bo przecież w zdrowej wersji, czasami można! A te domowe, też są chrupiące i pyszniutkie!

 

Każdy z nas lubi czasami coś chrupnąć. Jednak zamiast sięgać po niezdrowe i bardzo kaloryczne i opływające tłuszczem przekąski, lepiej przygotować coś samemu. Tym bardziej, że będzie i taniej i zdrowiej. A i czas na zrobienie tych domowych chipsów, jest naprawdę nie długi. Jedyne o czym musimy pamiętać, to odpowiedni rodzaj ziemniaka. Najlepiej tu się sprawdzą ziemniaki należące do typu B i C ( np. Irys, Albina, Agnes czy Ibis) Drugą ważną sprawą, to odpowiedni tłuszcz, który pod wpływem temperatury nie zamieni nam się w szkodliwy trans. Czyli brońcie Panie jakiś olej! Ten nadaję się co najwyżej do posmarowania skrzypiącej klamki, tudzież drzwi. I o ile pomoże w jakiś sposób starej klamce, to człowiekowi, może naprawdę poważnie zaszkodzić! Wszelkie smażeniny na takim oleju, zapychają żyły, powodując zmiany miażdżycowe! Aż strach pomyśleć jaki to malutki kroczek do innych chorób!

Przyznam, że zupełnie nie rozumiem powszechności smażenia i pieczenia na wszelkiego rodzaju olejach. To znaczy… wróć! Chyba rozumiem.. Po prostu „Reklama dźwignią handlu!”. A, że człowiek nieborak zaganiany, to i sam sprawdzać informacji nie ma kiedy. Przecież w telewizorni mówią, że „olej i do pieczenia i do smażenia” (pewnie jeszcze według producenta do smarowania pięt, ale ciiii, bo się wszyscy na olej rzucą😱)

No dobra! Ustalmy jedno. Jeżeli chodzi o oleje, to do smażenia czy do pieczenia się nie nadają. Wyjątek stanowi olej kokosowy (ten, to akurat i do pięt jest dobry. I tu piszę całkiem, całkiem serio😁)

 

No to na jakich tłuszczach można smażyć?

 

Oprócz wspomnianego już oleju kokosowego, można również smażyć:

  • na maśle klarowanym
  • na smalcu gęsim
  • na smalcu wieprzowym

Wymienione powyżej tłuszcze pod wpływem wysokiej temperatury, nie zmieniają swojej konstrukcji, nie utleniają się, a tym samym nie przechodzą w formy trans, które tak bardzo niszczą organizm.

Kończąc już ten olejowo – tłuszczowy wątek, pragnę zauważyć, że wszelkie ulubione przyprawy czy ziółka do tych naszych domowych chipsików, mile widziane!

Zapraszam więc na chrupiący przepis!

Jeżeli zaś masz ochotę na inne chrupiące przekąski z ziemniaka, polecam ten przepis: Chrupiąca Skórka z Ziemniaka 😍

 

Wszystkiego zdrowego dla Ciebie!❤

Chipsy Domowe

Chipsy Domowe

Chipsy Domowe

Przepis w skrócie:

Pokrojone na cienkie plasterki ziemniaki i wypłukane ze skrobi w zimnej wodzie oraz osuszone mieszam z rozpuszczonym tłuszczem wraz z przyprawami. Piekę na blasze pokrytej papierem do pieczenia w nagrzanym piekarniku do 180 °C (najlepiej jakby plasterki w miarę możliwości, były rozłożone pojedynczo)

Chipsy Domowe

Chipsy Domowe

CHIPSY DOMOWE – SKŁADNIKI

CHIPSY DOMOWE – PRZYGOTOWANIE

  • ziemniaki kroję w cienkie plasterki za pomocą melaksera, tarki lub ewentualnie za pomocą noża
  • plasterki wrzucam do miski z zimną wodą i mieszam by wypłukać skrobię. Następnie wodę odlewam
  • ziemniaczki osuszam na papierowym ręczniku
  • rozpuszczony tłuszcz mieszam ze wszystkimi przyprawami i dodaję do ziemniaczków
  • plasterki bardzo dokładnie mieszam, by na każdym znalazły się przyprawy
  • wykładam na blachę przykrytą papierem, w taki sposób by plasterki były rozmieszczone na całej blasze
  • piekę do zrumienienia w nagrzanym piekarniku do 180°C

Chipsy Domowe

Chipsy Domowe

SMACZNEGO!😊

 
 

Dodaj komentarz