Dziś Karmelizowana Kapusta Pieczona! Niesamowicie smaczna i szybka do zrobienia😍
Ta kapusta pieczona może być dodatkiem do obiadu, czy też kolacji. Z pewnością też nie ma żadnych przeciwwskazań by zjeść ją po prostu skropioną dobrą oliwą i posypaną orzechem, czy inną pestką. A i sos jogurtowy z przeróżnymi ziołami i czosnkiem wspaniale się sprawdzi. No po prostu pycha!😁 Wystarczy, że pokroisz kapustę w plastry, polejesz specjalnie przygotowanym sosem, potem siup do piekarnika i gotowe!
Zapraszam Cię więc na przepis! Niech i Twoja kapusta się już karmelizuje i piecze w piekarniku!🥰
Wszystkiego zdrowego dla Ciebie!❤
Karmelizowana Kapusta Pieczona
Przepis w skrócie
Pokrojoną w plastry kapustę, polewam masłem klarowanym wymieszanym z sosem sojowym, syropem ryżowym i przyprawami. Piekę ok. 35 minut w piekarniku w 180°C.
Wskazówki
- suszony rozmaryn rozcieram w moździerzu z odrobiną soli, wtedy łatwiej i szybciej się uciera
- w zależności od grubości plastrów kapusty (u mnie kapusta biała) piekę od 30 do ok. 35 minut. Pilnuję by kapusta się nie spaliła
KARMELIZOWANA KAPUSTA PIECZONA – SKŁADNIKI
- pół główki kapusty (lub mała)
- łyżka masła klarowanego lub smalcu gęsiego (rozpuszczonego)
- łyżka sosu sojowego
- łyżka syropu ryżowego lub miodu płynnego
- łyżeczka kurkumy
- łyżeczka papryki wędzonej
- łyżeczka rozmarynu roztartego na puder
- sól do smaku
KARMELIZOWANA KAPUSTA PIECZONA – PRZYGOTOWANIE
- piekarnik nagrzewam do 180°C z termoobiegiem
- umytą kapustę przekrawam na pół i kroję na nie zbyt grube plastry
- do rozpuszczonego masła dodaję sos sojowy, syrop ryżowy i przyprawy. Wszystko dokładnie mieszam
- kapustę rozkładam na blaszce pokrytej papierem i polewam sosem
- wstawiam do nagrzanego piekarnika i piekę do zrumienienia ok. 35 minut
- pieczoną kapustę podaję np. z kolorowymi kluskami śląskimi, posypane chrupiącą ziemniaczaną skórką
SMACZNEGO!😊