Ciasto Orkiszowe z Masą Karmelową

 
 

Ciasto Orkiszowe z Masą Karmelową

To ciasto orkiszowe z masą karmelową wspaniale nadaje się na wszelkiego rodzaju święta i uroczystości. Kruche orkiszowe ciasto, lekko słony karmel i delikatna bita śmietana, komponują się tak wspaniale, że każdy kęs, to pyszna eksplozja smaku dla podniebienia😊

Dlatego też jeżeli nie masz jeszcze potrzebnych składników by je upiec, koniecznie uzupełnij zapasy i bierz się za pieczenie. Ze względu na fakt, że ciasto najlepiej podawać na drugi dzień, bez stresu możesz je zrobić dzień przed świętami czy ważną uroczystością.

Dlatego też polecam Ci to proste i niebiańsko smaczne ciasto, byś zachwyciła swoich gości!🥰

Ciasto Orkiszowe z Masą Karmelową

Ciasto Orkiszowe z Masą Karmelową

Przepis w skrócie

składniki na ciasto zagniatam i chłodzę 30min. Dzielę na pół i wylepiam nim dwie blaszki przykryte papierem. Następnie nakłuwam widelcem i piekę w 170C z termoobiegiem przez ok.18 min. Na upieczony placek wykładam ubitą śmietanę z pudrem, przykładam drugim plackiem który smaruję zmiksowanym kajmakiem. Leciutko solę z góry i posypuje płatkami migdałowymi. Trzymam w chłodnym miejscu i podaje na drugi dzień.

Ciasto Orkiszowe z Masą Karmelową

Wskazówki:

  • do ciasta zawsze używam przesianej mąki
  • blaty ciasta piekę w 2 niskich blaszkach o wymiarach: 32cm x 23cm (mierząc po wewnętrznej stronie)
  • najlepiej smakuje na drugi dzień, kiedy trochę zmięknie i „przegryzie” się wraz z masą
  • żeby uzyskać cukier puder trzcinowy mielę cukier w młynku do kawy

Ciasto Orkiszowe z Masą Karmelową

Ciasto Orkiszowe z Masą Karmelową

CIASTO ORKISZOWE Z MASĄ KARMELOWĄ – SKŁADNIKI NA CIASTO:

oraz: ok.30 gr. płatków migdałów do posypania upieczonego już ciasta z masą

 

MASA ZE ŚMIETANY – SKŁADNIKI

  • 500 ml. śmietany kremówki 36% dobrze schłodzonej
  • 1 czubata łyżka cukru trzcinowego zmielonego na puder

 

MASA KARMELOWA – SKŁADNIKI

  • 510 gr. masy kajmakowej (1 puszka)

 

CIASTO ORKISZOWE Z MASĄ KARMELOWĄ – PRZYGOTOWANIE

  • wszystkie składniki na ciasto szybko wyrabiam na jednolitą masę, zagniatam w kulę i wsadzam do lodówki na 30min
  • następnie ciasto dzielę na dwie równe części i każdą z nich wylepiam blaszkę przykrytą papierem
  • ciasta w obydwu blaszkach nakłuwam gęsto widelcem
  • wstawiam do nagrzanego piekarnika na 170 C z termoobiegiem i piekę na złoty kolor ok. 18min.
  • wystawiam do ostygnięcia, a w tym czasie ubijam śmietanę z cukrem pudrem na gęsto i odstawiam na bok
  • masę kajmakową przekładam z puszki do miski i mikserem lekko miksuje, by nabrała lżejszej i puszystszej konsystencji
  • na wystudzony kruchy placek (u mnie nadal w blaszce) wykładam bitą śmietanę
  • następnie nakrywam ostrożnie żeby nie pokruszyć drugim plackiem i smaruje go kajmakiem
  • na koniec solę z góry małą szczyptą i posypuje płatkami migdałów
  • trzymam w chłodnym miejscu i podaję na drugi dzień

Ciasto Orkiszowe z Masą Karmelową

SMACZNEGO!😊

 
 

Dodaj komentarz