To ciasto orkiszowe z masą karmelową wspaniale nadaje się na wszelkiego rodzaju święta i uroczystości. Kruche orkiszowe ciasto, lekko słony karmel i delikatna bita śmietana, komponują się tak wspaniale, że każdy kęs, to pyszna eksplozja smaku dla podniebienia😊
Dlatego też jeżeli nie masz jeszcze potrzebnych składników by je upiec, koniecznie uzupełnij zapasy i bierz się za pieczenie. Ze względu na fakt, że ciasto najlepiej podawać na drugi dzień, bez stresu możesz je zrobić dzień przed świętami czy ważną uroczystością.
Dlatego też polecam Ci to proste i niebiańsko smaczne ciasto, byś zachwyciła swoich gości!🥰
Ciasto Orkiszowe z Masą Karmelową
Przepis w skrócie
składniki na ciasto zagniatam i chłodzę 30min. Dzielę na pół i wylepiam nim dwie blaszki przykryte papierem. Następnie nakłuwam widelcem i piekę w 170C z termoobiegiem przez ok.18 min. Na upieczony placek wykładam ubitą śmietanę z pudrem, przykładam drugim plackiem który smaruję zmiksowanym kajmakiem. Leciutko solę z góry i posypuje płatkami migdałowymi. Trzymam w chłodnym miejscu i podaje na drugi dzień.
Wskazówki:
- do ciasta zawsze używam przesianej mąki
- blaty ciasta piekę w 2 niskich blaszkach o wymiarach: 32cm x 23cm (mierząc po wewnętrznej stronie)
- najlepiej smakuje na drugi dzień, kiedy trochę zmięknie i „przegryzie” się wraz z masą
- żeby uzyskać cukier puder trzcinowy mielę cukier w młynku do kawy
CIASTO ORKISZOWE Z MASĄ KARMELOWĄ – SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 400 g mąki orkiszowej jasnej
- 200 g masła klarowanego
- 5 żółtek wiejskich
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 szczypty soli
- 2 łyżki cukru kokosowego lub cukru trzcinowego
oraz: ok. 30 g płatków migdałów do posypania upieczonego już ciasta z masą
MASA ZE ŚMIETANY – SKŁADNIKI
- 500 ml śmietany kremówki 36% dobrze schłodzonej
- 1 czubata łyżka cukru trzcinowego zmielonego na puder
MASA KARMELOWA – SKŁADNIKI
- 510 g masy kajmakowej (1 puszka)
CIASTO ORKISZOWE Z MASĄ KARMELOWĄ – PRZYGOTOWANIE
- wszystkie składniki na ciasto szybko wyrabiam na jednolitą masę, zagniatam w kulę i wsadzam do lodówki na 30min
- następnie ciasto dzielę na dwie równe części i każdą z nich wylepiam blaszkę przykrytą papierem
- ciasta w obydwu blaszkach nakłuwam gęsto widelcem
- wstawiam do nagrzanego piekarnika na 170 C z termoobiegiem i piekę na złoty kolor ok. 18min.
- wystawiam do ostygnięcia, a w tym czasie ubijam śmietanę z cukrem pudrem na gęsto i odstawiam na bok
- masę kajmakową przekładam z puszki do miski i mikserem lekko miksuje, by nabrała lżejszej i puszystszej konsystencji
- na wystudzony kruchy placek (u mnie nadal w blaszce) wykładam bitą śmietanę
- następnie nakrywam ostrożnie żeby nie pokruszyć drugim plackiem i smaruje go kajmakiem
- na koniec solę z góry małą szczyptą i posypuje płatkami migdałów
- trzymam w chłodnym miejscu i podaję na drugi dzień
SMACZNEGO!😊