Ten słodki ryżowy krem bez cukru polecam na śniadanie, lub na zdrowy deser😊
Jego kremowa konsystencja wraz z soczystymi borówkami i chrupiącymi ziarenkami komponują się tak wspaniale, że krem je się z ogromną przyjemnością. I to zdrową przyjemnością!😊A dzięki temu, że wykorzystałam pozostałości ryżu po obiedzie, zrobiłam 2 miseczki tego słodziutkiego kremu ryżowego. I choć wydawało się, że z trzech łyżek ryżu to nie da się za wiele zrobić, to jednak po dodaniu kilku składników powstało pyszne śniadanko. Dlatego też, nie marnuj, nie wyrzucaj! Jeżeli zostało Ci trochę ryżu, zrób ten ryżowy krem (lub też z pozostałości kaszy jaglanej pudding jaglany, przepis tutaj)
Niech zdrowie będzie z Tobą❤🥰
Krem Ryżowy Bez Cukru
Przepis w skrócie:
ugotowany wcześniej ryż zalewam mlekiem owsianym z łyżeczką masła klarowanego i dwoma daktylami pokrojonymi w kostkę. Gotuję do chwili, aż ryż całkowicie się rozgotuje (dolewam mleka w razie konieczności) Przestudzony blenduję z kawałkami dojrzałego banana. Podaję z borówkami, prażonym sezamem, plasterkami daktyla i granatem. Można polać odrobina miodu
SŁODKI KREM RYŻOWY BEZ CUKRU – SKŁADNIKI
- 3 czubate łyżki ugotowanego ryżu brązowego (u mnie został z obiadu z poprzedniego dnia)
- ok. ¾ szklanki mleka owsianego (lub też domowe mleko owsiane przepis tutaj)
- łyżeczka masła klarowanego
- szczypta cynamonu
- 3 daktyle
- dojrzały banan
- garść borówek
- łyżka pestek granatu
- opcjonalnie odrobina miodu do polania z góry
SŁODKI KREM RYŻOWY BEZ CUKRU – PRZYGOTOWANIE
- ryż przekładam do garnka, zalewam mlekiem, dodaję szczyptę cynamonu, łyżeczkę masła klarowanego, pokrojone na plasterki dwa daktyle i wstawiam na gaz
- gotuję aż ryż wchłonie całe mleko i będzie miał konsystencję gęstego budyniu
- do ugotowanego ryżu dodaję połamanego w kawałki banana i blenduje na jednolitą masę
- podaję z borówkami, prażonym sezamem (prażę na suchej patelni ok. 5min. potrząsając patelnią) oraz pokrojonym daktylem w plasterki
SMACZNEGO!😊