Czekoladki Sezamowe

 
 

Czekoladki Sezamowe

Czekoladki Sezamowe, w środku z mięciutką masą sezamową i chrupiącymi migdałami. Bardzo słodkie, jednak bez cukru. Dla amatorów zdrowych słodkości, do kawy wręcz idealne. Można zjeść kilka bez większych wyrzutów sumienia. Czekoladki Sezamowe rozpływają się w ustach i uwierz, znikają z prędkością światła! 🙂

Jestem fanką słodkości, ale moje biodra, już na samą myśl o nich zaokrąglają się w trybie natychmiastowym. Dlatego też preferuję smakołyki w zdrowszej wersji, które nie tylko dostarczą przyjemności mojemu podniebieniu, ale będą miały również wartości odżywcze.  A te Czekoladki Sezamowe, właśnie takie są!

Jednym ze składników tej cudownej słodkości jest sezam, od wieków znany jest jako roślina o wspaniałych właściwościach leczniczych i odżywczych.
W tych złotych maleńkich ziarenkach, znajdziemy sporą zawartość składników mineralnych takich jak: magnez, potas, fosfor, wapń, cynk, miedź czy żelazo.
Błonnik pokarmowy, który znajduje się w nasionach sezamu, podczas przesuwania się treści pokarmowej wiąże ze sobą szkodliwe dla organizmu substancje i toksyny, tak więc wspaniale wspomaga oczyszczanie naszego organizmu!

Drugim składnikiem tych pysznych czekoladek, są migdały – cenne źródło magnezu, kwasów tłuszczowych, a także kwasu foliowego i witaminy E. To właśnie witamina E poprawia koloryt naszej cery i nadaje jej promienny wygląd. Ponadto chroni przed miażdżycą i zawałem serca.
Migdały wspaniale też poprawiają metabolizm naszego organizmu, oraz zmniejszają wchłaniane się tłuszczów. Tak więc osoby będące na diecie odchudzającej powinny je włączyć do codziennego jadłospisu. Są polecane też przy wysiłku fizycznym i psychicznym, bo dostarczają sporą dawkę energii, oraz pomagają radzić sobie ze stresem, w znacznym stopniu niwelując oznaki zmęczenia.

No i sama królowa, wspaniała gorzka czekolada! (ale pod warunkiem że ma przynajmniej 70% kakao)
To właśnie za sprawą tych drobnych brązowych ziarenek kakao, czekolada zawiera sporą dawkę magnezu. Cudownie poprawia nastrój a zawarte w niej antyoksydanty spowalniają procesy starzenia.
Wpływa również pozytywnie na pracę mózgu, wspomaga oczyszczanie nerek i wspaniale pobudza.

Ehhh… o czekoladzie, to ja bym mogła godzinami, ale został jeszcze jeden bohater… miód!

Ten znany od zarania dziejów jegomość, u Greków uważany był za pokarm Bogów i już wtedy doceniano jego właściwości lecznicze. Nie inaczej jest dzisiaj. Jego dobroczynne działanie z powodzeniem wykorzystywane jest również we współczesnej medycynie.
Ma on właściwości regenerujące, wzmacniające i uodporniające, a w jego składzie możemy znaleźć aż 21 pierwiastków cennych dla ludzkiego organizmu. Jakby tego było mało, posiada właściwości odtruwające, dzięki którym eliminuje z organizmu metale ciężkie i ołów!

No z takim zdrowym składem, jaki mają te Czekoladki Sezamowe, to ja rozumiem!
To co – czekoladkę? 😉

Czekoladki Sezamowe

Czekoladki Sezamowe
Przepis w skrócie

Namoczony przez całą noc sezam odcedzam na sicie, a następnie blenduje z trzema łyżkami miodu i wanilią.

Na patelni rozgrzewam olej kokosowy z przyprawami i wrzucam masę i prażę do lekkiego zrumienienia.

Zostawiam do przestygnięcia, a następnie dokładam obrane ze skórki i pokrojone na grubsze kawałki migdały.

Po dokładnym wymieszaniu robię kulki i obtaczam na koniec w rozpuszczonej czekoladzie.

Po lekkim zastygnięciu wkładam do lodówki na 1 godzinę.

Czekoladki Sezamowe

CZEKOLADKI SEZAMOWE – SKŁADNIKI

  • 1 szklanka ziaren sezamu
  • 3 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżeczki oleju kokosowego
  • po pół łyżeczki cynamonu, kardamonu i imbiru

oraz:

  • 100g gorzkiej czekolady (min 70% kakao)
  • 20g masła
  • szczypta soli i szczypta czerwonego pieprzu

 

CZEKOLADKI SEZAMOWE – PRZYGOTOWANIE

  • namoczony przez całą noc sezam przecedzam przez sito i bardzo dokładnie blenduje z 3 łyżkami miodu i ekstraktem waniliowym
  • na patelni rozpuszczam 2 łyżeczki oleju kokosowego i podprażam na nim ok 1 min przyprawy cały czas mieszając
  • dodaję do przypraw masę sezamową, pilnując by trochę odparowała i lekko zrumieniła
  • zostawiam do przestudzenia, a w tym czasie zalewam migdały gorącą wodą na 4 minuty, a następnie obieram je ze skórek i kroję (lub też zalewam na noc migdały letnią wodą a następnie obieram, wówczas nie tracą tak swoich wartości odżywczych)
  • migdały dorzucam do masy i dokładnie mieszam
  • czekoladę rozpuszczam w misce nad gotującą się wodą w garnku, dodaję masło oraz porządną szczyptą soli i czerwonego lub kolorowego pieprzu, dokładnie mieszam
  • z przestudzonej masy robię w dłoniach kulki i obtaczam je w czekoladzie (czekolady nie zestawiam z garnka) Robię to za pomocą łyżeczki
  • czekoladki układam na płaskim talerzu, polewając delikatnie każdą z osobna pozostałą czekoladą
  • każdą czekoladkę posypuję z góry odrobiną soli gruboziarnistej
  • po lekkim ostygnięciu, wkładam do lodówki na co najmniej godzinę do całkowitego zastygnięcia
  • następnie podważając lekko łopatką, przekładam na czysty talerz lub paterę.

Czekoladki Sezamowe

SMACZNEGO! 🙂

 
 

Dodaj komentarz