Pączki Orkiszowe, niezwykle mięciutkie, wyrośnięte i zrobione na zdrowej mące orkiszowej. Po ugryzieniu wylewa się rozkosznie lawa konfitury z czerwonej porzeczki z domieszką słodkich płatków róży. Obtoczone w cukrze kokosowym, dla pączkożerców będą istną przygodą kulinarną. 🙂
Mimo wszystko nie należy zjadać zbyt dużej ilości, gdyż jak to pączki, są bardzo kaloryczne! Owszem, zrobione w zdrowszej wersji, ale jednak!
Osobiście do pączkożerców nie należę, ale kiedy zaczyna się historia pt. Karnawał, czy Tłusty Czwartek, piekę Pączki Orkiszowe z tego przepisu, ciesząc się, że raz w roku i ja zjem sobie pączka.
Konfiturę którą do nich dodałam, zrobiłam w letnim sezonie z Eko porzeczki z mojego ogrodu, zaś płatki róż, to konfiturka zrobiona przez moją kochaną Mamę 🙂 Połączenie obydwu, dało cudowny smak i zapach cudownego lata. Oczywiście możesz dodać inną konfiturę, według własnego uznania i cieszyć się w zimowy dzień zapachem Twojego letniego ogrodu.
A Ty, czym nadziewasz pączki? A może tak jak ja, nie jesteś pączkożercą i zjadasz go tylko raz w roku?
Paczki Orkiszowe
Przepis w skrócie
Przesianą mąkę, suche drożdże, sól, szczyptę gałki muszkatołowej i cukier- mieszam, dodaję ciepłe mleko, jajka, miękkie masło i mieszam w melakserze ok. 4minut.
Następnie chwilę ugniatam rękami i wkładam do natłuszczonej miski do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę (aż ciasto podwoi swoją objętość)
Wałkuję na ok.2 cm grubości i wykrawam kółka. Odstawiam na 1 godz. do wyrośnięcia pod przykryciem
Smażę na głębokim tłuszczu, aż się zarumienią. Nadziewam szprycą z konfiturą i obtaczam w cukrze pudrze.
Wskazówki
- wszystkie produkty powinny mieć temperaturę pokojową. Mleko daję leciutko ciepłe.
- ciasto powinno być sprężyste i nie powinno się lepić do rąk, w zależności od wielkości jajek, może wymagać dosypania trochę mąki, lub też dolania odrobiny mleka. Produkty te mam pod ręką na w razie czego
- zawsze dodaję spirytus, dzięki temu Pączki Orkiszowe nie nasiąkają tak tłuszczem. No i oczywiście wtedy są dużo mniej kaloryczne!😁
- pączka wrzucam do miseczki z cukrem, lekko potrząsam i pączek sam się obtacza w cukrze
PĄCZKI ORKISZOWE – SKŁADNIKI
- 550 g mąki orkiszowej jasnej
- torebka drożdży suszonych (8g)
- łyżeczka płaska soli kłodawskiej
- 1 szczypta gałki muszkatołowej
- 60 g cukru kokosowego (lub innego)
- 150 ml mleka kokosowego (lub innego roślinnego)
- 3 jaka wiejskie
- 70g miękkiego masła klarowanego
- 1 łyżka spirytusu (lub w ostateczności wódki)
oraz:
- konfitura owocowa do nadziewania, np. dżem galaretka z porzeczki
- 4 kostki smalcu do smażenia
- pół szklanki cukru kokosowego wymieszanego z połową łyżeczki cynamonu, żeby obtoczyć Pączki Orkiszowe
PĄCZKI ORKISZOWE – PRZYGOTOWANIE
- mąkę przesiewam, mieszam bardzo dokładnie z drożdżami, solą, gałką muszkatołową i cukrem
- do suchych składników dodaje lekko ciepłe mleko, jajka, oraz masło i spirytus. Wszystko mieszam w melakserze z hakiem ok. 4minut
- następnie wyjmuje na blat i zagniatam jeszcze krótką chwilę rękami
- ciasto wkładam do natłuszczonej miski i odstawiam na 2 godziny pod przykryciem w ciepłe miejsce
- wyrośnięte ciasto na Pączki Orkiszowe wykładam na blat podsypany mąką i rozwałkowuje na grubość 2cm
- wykrawam kółka (u mnie o średnicy 6,5 cm wychodzi ok. 21 sztuk) i przekładam na tacę. Zostawiam do wyrośnięcia pod ścierką na ok. godzinę
- smażę na głębokim i dobrze rozgrzanym tłuszczu z każdej strony do zrumienienia
- wykładam na ręcznik jednorazowy, aby odsączyć tłuszcz i od razu nadziewam szprycą wypełnioną konfiturą
- jeszcze ciepłe obtaczam w cukrze.
SMACZNEGO! 🙂