Mleko Słonecznikowe o lekkim smaku świeżych pestek słonecznika. Nadaje się do większości potraw, gdzie świetnie zastępuje mleko krowie. Koszt zrobienia ok. 1 litra, to trochę ponad 1 złoty, a robi je się równie szybko co i łatwo 🙂
Mleko Słonecznikowe nadaje się do owsianki, do naleśników i wszędzie tam, gdzieby się użyło krowiego mleka. Osobiście nie testowałam w kawie, (pomijając już fakt że najczęściej pijam po prostu czarną) bo wyczuwalny smak ziaren słonecznika z aromatycznymi ziarnami kawy jakoś mi razem nie gra. Jeżeli już mam ochotę na białą kawę, dodaje do niej Mleko Kokosowe, które w kawie smakuje niebiańsko! Dla tych wszystkich którym ciężko pić kawę bez cukru, mleko kokosowe doda lekkiej słodyczy i takiego egzotycznego posmaku.
Więc jak – Mleko Słonecznikowe czy Mleko Kokosowe? Które z nich zrobisz? A może obydwa 🙂
Mleko Słonecznikowe
Przepis w skrócie
Pestki słonecznikowe bardzo dokładnie płuczę, zalewam wodą wraz z daktylami i odstawiam na noc. Następnego dnia znowu dokładnie płuczę i blenduje ze świeżą wodą ok. 4minuty. Przelewam przez sito z gazą. Trzymam w szklanym pojemniku w lodówce 2dni
Wskazówki
- mleko przechowuję w lodówce, nie dłużej niż dwa dni
- gazę po użyciu dobrze płuczę i suszę. Nie używam detergentu! Przechowuję oznaczoną, napisem ” do moich ulubionych mlek roślinnych :)” Co jakiś czas gotuję gazę w garnku z dodatkiem 2 łyżeczek sody
- pulpy słonecznikowej po odciśnięciu nie wyrzucam, robię z niej pyszną pizzę słonecznikowo-orkiszową
MLEKO SŁONECZNIKOWE – SKŁADNIKI
- szklanka pestek słonecznika
- 4 szklanki dobrej wody ( szklanka o pojemności 240ml)
- szczypta soli
- 3 daktyle suszone (opcjonalnie)
MLEKO SŁONECZNIKOWE – PRZYGOTOWANIE
- pestki słonecznika bardzo dokładnie płuczę na sicie
- zalewam 4 szklankami wody, dodaję umyte suszone daktyle i odstawiam na całą noc
- po namoczeniu bardzo dokładnie płuczę pestki
- następnie blenduję wraz z daktylami dodając 4 szklanki świeżej wody około 4 minuty
- wykładam na sito z gazą, by mleko odciekło i bardzo dokładnie odciskam pulpę, z której robię pizze słonecznikową
- z tej porcji powstanie Mleko Słonecznikowe o pojemności ok. 1 litra.
SMACZNEGO! 🙂
A co robimy z daktylami?
Dodając daktyle, otrzymamy lekko słodkawy smak mleka. Najlepiej je dodać na samym początku i moczyć je razem ze słonecznikiem, a następnie wszystko zblendować 🙂 Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za komentarz 🙂