Aksamitny i kremowy, ale przede wszystkim domowy, bez niepotrzebnych dodatków i konserwantów! Domowy Jogurt jest smaczny i łatwy do zrobienia. Nie ma przy nim zbytniego zachodu 😉
Wystarczy podgrzać do odpowiedniej temperatury dobre wiejskie mleko, dodać trochę jogurtu naturalnego( lub tzw. startera ) postawić w ciepłe miejsce na noc, a następnie wstawić na kilka godzin do lodówki. Po tym czasie nasz Domowy Jogurt jest gotowy do spożycia! Jest naprawdę pyszny! No a koszt całego litra, to właściwie koszt mleka, czyli ok.2zł plus koszt odrobiny jogurtu.
Uwielbiam go zajadać z płatkami owsianymi, owocami, czy też z nasionami chia. Po prostu taki Domowy jogurt nie ma sobie równych! Ten sklepowy nigdy nie będzie tak smakował jak ten zrobiony własnoręcznie. A jedyne co trzeba zrobić, to tylko podgrzać mleko, wymieszać z odrobiną jogurtu i zostawić aż się sam zrobi.
No i czy to nie jest prościzna 🙂
A tak w ogóle to z czym najbardziej lubisz jeść jogurt?
Domowy Jogurt
przepis w skrócie:
Do podgrzanego do odpowiedniej temperatury mleka dodaje ciepły jogurt i dokładnie mieszam. Zawijam w koc i zostawiam w ciepłym miejscu na noc. Rano wstawiam do lodówki.
Wskazówki:
- z mleka należy pozbyć się niepożądanych bakterii, w tym celu należy je mocno podgrzać (prawie zagotować) do temperatury ok. 80 stopni i ostudzić do 45 stopni
- do określenia temperatury mleka (45 stopni) używam termometru spożywczego, jednak na początku radziłam sobie sprawdzając temperaturę palcem. Mleko powinno być dobrze ciepłe ale nie parzyć w palec. Dopiero po sprawdzeniu tak temperatury, dodawałam ciepły jogurt.
- zimą stawiałam garnek zawinięty w koc przy kaloryferze. W inne miesiące wlewałam w termofor gorącą wodę i to on służył jako kaloryfer. Dzięki temu mój Domowy Jogurt miał cieplutko 🙂
DOMOWY JOGURT – SKŁADNIKI
- 1 litr mleka krowiego (najlepiej wiejskiego)
- ok. 100ml jogurtu naturalnego z poprzedniej produkcji lub startera (kultury bakterii) lub w ostateczności jogurt naturalny kupiony
DOMOWY JOGURT – PRZYGOTOWANIE
- mleko podgrzewam w garnku do ok.80-90 stopni, prawie do zagotowania
- czekam aż ostygnie do ok. 46 stopni
- dodaję podgrzany lekko jogurt i dokładnie mieszam
- zawijam w koc i zostawiam w ciepłym miejscu na całą noc (ok. 12 godzin, będzie wtedy gęstszy)
- rano wkładam garnek do lodówki, by jogurt się schłodził
SMACZNEGO! 🙂