Dżem Galaretka z Porzeczki

 
 

Dżem Galaretka z Porzeczki
Zapraszam dziś na pyszny przepis na dżem galaretka z porzeczki. Jeżeli go zrobisz, nie pożałujesz i w zimowe poranki czy też wieczory, wspomnisz moje słowa🥰

Galaretka z porzeczki wspaniale nadaje się zarówno do naleśników, pieczywa jak i herbatki. I uwierz! Nie ma nic wspanialszego niż zapach słonecznego lata w zimowy wieczór. A ten słoik, a właściwie jego zawartość, właśnie tak pachnie 👌 Otwierasz i od razu na twarzy pojawia się uśmiech, a wspomnienie lata, tylko potęguje przyjemność jedzenia😁 No i dżem nie jest ani za mdły, ani też za słodki. Jest lekko kwaskowy, co uważam za absolutny atut.

Więc jeżeli tylko masz możliwość kupienia gdzieś te cudowne czerwone porzeczki, nie zastanawiaj się ani jednej chwili! Zamknij je w słoiku i ciesz się nimi w długie zimowe wieczory🥰

Wszystkiego zdrowego❤

Dżem Galaretka z Porzeczki Dżem Galaretka z Porzeczki

Dżem Galaretka z Porzeczki

Przepis w skrócie

Umyte porzeczki wrzucam do garnka i wlewam szklankę wody. Gotuję ok. 15 minut. Przecieram przez sito i znowu wstawiam na gaz. Wsypuję pektynę wymieszaną z połową szklanki cukru, mieszam i dodaję pozostały cukier. Gotuje ok. 10 minut od zagotowania. Przekładam jeszcze gorącą galaretkę do wyparzonych słoików, zakręcam i po całkowitym ostygnięciu pasteryzuję na mokro.

Dżem Galaretka z Porzeczki

Wskazówki:

  • z podanej porcji wychodzi ok. 13 sztuk „dżemowych” słoiczków
  • by łatwiej było mi przecierać porzeczki, sito dopasowuje do garnka, a do przecierania używam drewnianego wałka do ciasta, oraz szpatułki silikonowej którą dokładnie zbieram przecier spod sita. Swoją droga drewniany wałek, mam już chyba z jakieś 30 lat i nadal służy mi z gracją 😁

 

Dżem Galaretka z Porzeczki

DŻEM GALARETKA Z PORZECZKI – SKŁADNIKI

  • 4 kg czerwonej porzeczki
  • 2 kg cukru trzcinowego
  • 50 g pektyny (lub też tyle ile zaleca producent)

 

DŻEM GALARETKA Z PORZECZKI – PRZYGOTOWANIE

  •  porzeczkę myje i obieram z szypułek
  • do garnka wlewam szklankę wody, wrzucam czystą porzeczkę i gotuje ok. 15 minut
  • podgotowaną porzeczkę przecieram przez sito, ponownie wlewam do garnka i wstawiam na gaz
  • pektynę mieszam z połową szklanki cukru i wsypuję do gotujących się porzeczek. Dosypuję resztę cukru i dokładnie mieszam
  • gotuję ok. 10 minut od zagotowania
  • od razu wlewam gorącą galaretkę do wyparzonych wcześniej słoiczków, zakręcam wieczka i przykrywam kocem
  • po ostygnięciu pasteryzuję w garnku wstawiając do zimnej wody. Gotuję ok. 20minut
  • po minionym czasie słoiczki wystawiam i przykrywam kocem, aż do wystygnięcia. Gotowe galaretki wynoszę do piwnicy.

Dżem Galaretka z Porzeczki Dżem Galaretka z Porzeczki

SMACZNEGO!😊

 
 

Dodaj komentarz