Ciasto z Domowym Budyniem i Borówkami

14 października 2021
 
 

Ciasto z Domowym Budyniem i Borówkami

To orkiszowe ciasto z domowym budyniem i borówkami to istny, pyszny cud. Wspaniałe zdrowe składniki, soczyste owoce, no i ten cudowny ( na szczęście niezastąpiony „papierkowym” ) domowy budyń! To musi być pyszne! No i  jest! Bez wątpienia!😍

Twoja rodzinka czy też zaproszona na kaFkę koleżanka, oszaleje. Mama, babcia, czy też wujek, będą prosić o dokładkę. A Ty? A Ty, będziesz przeszczęśliwa, że zbyt bardzo się nie napracowałaś, a efekt jest spektakularnie pyszny! Nie ma tu żmudnego zagniatania czy ubijania! o co to, to nie! Ja nie mam czasu siedzieć pół dnia przy jednym cieście😁 Kiedy spód chwilę podpieka się w piekarniku, domowy budyń pyrkoli już na gazie! A potem… to już tylko z górki😁 Połączenie wszystkiego z owocami i kruszonką i “siup” do piekarniczka😁

To co? Pieczemy?😋

Wszystkiego zdrowego dla Ciebie❤

Ciasto z Domowym Budyniem i Borówkami Ciasto z Domowym Budyniem i Borówkami

Ciasto z Domowym Budyniem i Borówkami

Przepis w skrócie

Suche składniki mieszam razem, dodaję masło, żółtka, wodę i zagniatam w grube okruchy. 1/3 kruszonki odkładam do miski a pozostałe wysupuję na blaszkę z papierem. Cisto przyciskam ręką do dna by wyrównać powierzchnię. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180°C na ok. 10 minut.  W  tym czasie gotuje budyń z tego przepisu tutaj. Ugotowany budyń wykładam na upieczony spód, posypuje owocami a następnie kruszonką i wstawiam do piekarnika na kolejne 40 minut.

 

Wskazówki:

  • do ciasta zawsze używam przesianej mąki
  • upieczone ciasto wystawiam w blaszce na kratkę do całkowitego wystygnięcia, a następnie wstawiam do chłodnego miejsca by masa budyniowa lepiej się zastygła.

Ciasto z Domowym Budyniem i Borówkami

Ciasto z Domowym Budyniem i Borówkami

CIASTO Z DOMOWYM BUDYNIEM I BORÓWKAMI – SKŁADNIKI NA CIASTO:

oraz: garść rodzynek, pół szklanki borówek i pół szklanki porzeczek (świeżych lub mrożonych)

 

SKŁADNIKI NA DOMOWY BUDYŃ

  • przepis na domowy budyń znajdziesz TUTAJ
  • zrób go z podwójnej porcji a zamiast syropu dodaj cukier trzcinowy. Syrop ryżowy trochę rozrzedza budyń, a tu w przepisie chodzi o gęstą budyniową masę. Dodając z przepisu mąkę, dodaj pełne, czubate łyżki.

 

CIASTO Z DOMOWYM BUDYNIEM I BORÓWKAMI – PRZYGOTOWANIE

  • mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier puder dokładnie wymieszać
  • dodać, masło żółtka i zimna wodę
  • wszystkie składniki na ciasto szybko zagniatam (ale tylko na okruchy) i odsypuję 1/3 do miseczki
  • pozostałe składniki wysypuję do blaszki pokrytej papierem i przyciskam ręką w taki sposób, by powstała w miarę równa powierzchnia ( w miarę 😉 )
  • blaszkę wstawiam do nagrzanego piekarnika z termoobiegiem na 180°C na i piekę spód ciasta 10 min.
  • po minionym czasie wystawiam blaszkę z podpieczonym spodem
  • ugotowany budyń wylewam na ciasto
  • na masie budyniowej układam wymieszaną razem borówkę, porzeczki i rodzynki
  • na owoce wysypuje kruszonkę i wstawiam do nagrzanego piekarnika z termoobiegiem na 180°C i piekę do zrumienienia ok. 40 minut.

Ciasto z Domowym Budyniem i Borówkami Ciasto z Domowym Budyniem i Borówkami

SMACZNEGO!☺

 
 

2 komentarze

    • Dziękuje bardzo Gabrysiu😍 Życzę Ci miłego “pichcenia” no i cudownej niedzieli👌❤

Dodaj komentarz