Ciasto z Domowym Budyniem i Bor贸wkami

 
 

Ciasto z Domowym Budyniem i Bor贸wkami

To orkiszowe ciasto z domowym budyniem i bor贸wkami to istny, pyszny cud. Wspania艂e zdrowe sk艂adniki, soczyste owoce, no i ten cudowny ( na szcz臋艣cie niezast膮piony 鈥瀙apierkowym鈥 ) domowy budy艅! To musi by膰 pyszne! No i聽 jest! Bez w膮tpienia!馃槏

Twoja rodzinka czy te偶 zaproszona na kaFk臋 kole偶anka, oszaleje. Mama, babcia, czy te偶 wujek, b臋d膮 prosi膰 o dok艂adk臋. A Ty? A Ty, b臋dziesz przeszcz臋艣liwa, 偶e zbyt bardzo si臋 nie napracowa艂a艣, a efekt jest spektakularnie pyszny! Nie ma tu 偶mudnego zagniatania czy ubijania! o co to, to nie! Ja nie mam czasu siedzie膰 p贸艂 dnia przy jednym cie艣cie馃榿 Kiedy sp贸d chwil臋 podpieka si臋 w piekarniku, domowy budy艅 pyrkoli ju偶 na gazie! A potem… to ju偶 tylko z g贸rki馃榿 Po艂膮czenie wszystkiego z owocami i kruszonk膮 i “siup” do piekarniczka馃榿

To co? Pieczemy?馃構

Wszystkiego zdrowego dla Ciebie鉂

Ciasto z Domowym Budyniem i Bor贸wkami Ciasto z Domowym Budyniem i Bor贸wkami

Ciasto z Domowym Budyniem i Bor贸wkami

Przepis w skr贸cie

Suche sk艂adniki mieszam razem, dodaj臋 mas艂o, 偶贸艂tka, wod臋 i zagniatam w grube okruchy. 1/3 kruszonki odk艂adam do miski a pozosta艂e wysupuj臋 na blaszk臋 z papierem. Cisto przyciskam r臋k膮 do dna by wyr贸wna膰 powierzchni臋. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180掳C na ok. 10 minut.聽 W聽 tym czasie gotuje budy艅 z tego przepisu tutaj. Ugotowany budy艅 wyk艂adam na upieczony sp贸d, posypuje owocami a nast臋pnie kruszonk膮 i wstawiam do piekarnika na kolejne 40 minut.

 

Wskaz贸wki:

  • do ciasta zawsze u偶ywam przesianej m膮ki
  • upieczone ciasto wystawiam w blaszce na kratk臋 do ca艂kowitego wystygni臋cia, a nast臋pnie wstawiam do ch艂odnego miejsca by masa budyniowa lepiej si臋 zastyg艂a.

Ciasto z Domowym Budyniem i Bor贸wkami

Ciasto z Domowym Budyniem i Bor贸wkami

CIASTO Z DOMOWYM BUDYNIEM I BOR脫WKAMI 鈥 SK艁ADNIKI NA CIASTO:

oraz: gar艣膰 rodzynek, p贸艂 szklanki bor贸wek i p贸艂 szklanki porzeczek (艣wie偶ych lub mro偶onych)

 

SK艁ADNIKI NA DOMOWY BUDY艃

  • przepis na domowy budy艅 znajdziesz TUTAJ
  • zr贸b go z podw贸jnej porcji a zamiast syropu dodaj cukier trzcinowy. Syrop ry偶owy troch臋 rozrzedza budy艅, a tu w przepisie chodzi o g臋st膮 budyniow膮 mas臋. Dodaj膮c z przepisu m膮k臋, dodaj pe艂ne, czubate 艂y偶ki.

 

CIASTO Z DOMOWYM BUDYNIEM I BOR脫WKAMI 鈥 PRZYGOTOWANIE

  • m膮k臋, proszek do pieczenia, s贸l i cukier puder dok艂adnie wymiesza膰
  • doda膰, mas艂o 偶贸艂tka i zimna wod臋
  • wszystkie sk艂adniki na ciasto szybko zagniatam (ale tylko na okruchy) i odsypuj臋 1/3 do miseczki
  • pozosta艂e sk艂adniki wysypuj臋 do blaszki pokrytej papierem i przyciskam r臋k膮 w taki spos贸b, by powsta艂a w miar臋 r贸wna powierzchnia ( w miar臋 馃槈 )
  • blaszk臋 wstawiam do nagrzanego piekarnika z termoobiegiem na 180掳C na i piek臋 sp贸d ciasta 10 min.
  • po minionym czasie wystawiam blaszk臋 z podpieczonym spodem
  • ugotowany budy艅 wylewam na ciasto
  • na masie budyniowej uk艂adam wymieszan膮 razem bor贸wk臋, porzeczki i rodzynki
  • na owoce wysypuje kruszonk臋 i wstawiam do nagrzanego piekarnika z termoobiegiem na 180掳C i piek臋 do zrumienienia ok. 40 minut.

Ciasto z Domowym Budyniem i Bor贸wkami Ciasto z Domowym Budyniem i Bor贸wkami

SMACZNEGO!鈽

 
 

2 komentarze

Dodaj komentarz