Grillowany ser Halloumi podany na rukoli, to danie które „rozwala system”! Niepowtarzalny i lekko słonawy smak sera, wraz z kruchymi listkami rukoli i słodkim soczystym ananasem, tworzy trio o jakim Ci się nie śniło!😍
Jeżeli powiem słowo – grill, ( mam na myśli oczywiście takie grillowanie na świeżym powietrzu) to co najczęściej przyjdzie każdemu do głowy związanego z tym słowem? No co? Oczywiście… Karkówka! Kiełbasa! Kaszanka! Jakoś tak się dziwnie utarło, że bez tego, to ani rusz! No grill… nie zadziała! 😉😋 A przecież grillować można dużo innych ciekawych produktów!
Takim właśnie grillowanym cudem, jest ser halloumi. Jejku! Jaki on jest pyszny!😍 Na wierzchu ma lekko chrupiącą skórkę, a w środku miękkie, ale zwarte wnętrze. Grillowany i podany z odpowiednią oprawą, to niewątpliwie jeden z moich ulubionych serów. Ojjj, tak!
W halloumi zakochałam się na dobre będąc swego czasu na Cyprze. No zupełnie oszalałam wtedy na jego punkcie! Jakbym sera nigdy nie widziała🤭 Na śniadanie, na obiad i na kolację! Na miłość boską! No nie można było mnie od tego sera oderwać! 😂 Oczywiście uwielbienie zostało w sumie do dziś. Jednak nie jem go tak często, no i nie w takiej ilości. Choć przyznam, że jak widzę ser halloumi, to od razu mam gębusie uśmiechniętą😁
Na moim grillu, obok tego cudnego halloumi, znalazł się również Pan ananas. No powiem, że pięknie się on komponuję z serem! Pięknie! No oczywiście wszystko oprószone chrupiącym orzechem włoskim i odpowiednią omastą.
I taki właśnie komplecik można zaserwować jako samoistne danie lub też jako dodatek do do mięsiw. No smakuje niebiańsko!
Tylko uważaj! Bo jak już wspomniałam, ciężko się oderwać od tego sera! Serio! ( no w słowie SERio, też jest ser… Przypadek? Nie sądzę!😏😂 )
Wszystkiego zdrowego!❤
Grillowany Ser Halloumi Na Rukoli
Przepis w skrócie
Na rozgrzanym grillu układam tackę, a na niej na środku ser halloumi (w całości, lub też można go przekroić wzdłuż na pół) a dookoła w plastrach rozkładam obranego ananasa. Grilluję a ser i ananas nabiorą rumianego koloru. Kroje w kostkę i układam na rukoli. Posypuje orzechami, polewam oliwą i sosem sojowym oraz skrapiam lekko cytryną. Polewam syropem i doprawiam solą i pieprzem Sałatkę podaję np. do grzanek.
GRILLOWANY SER HALLOUMI NA RUKOLI – SKŁADNIKI
- kostka sera halloumi (225 gr)
- kilka plastrów ananasa ( u mnie świeży)
- kilka garści rukoli
- garść orzechów włoskich
- oliwa z oliwek (ok.2-3 łyżki)
- sos sojowy (ok. 2 łyżeczki) i sok z cytryny
- syrop z mniszka, miód, lub syrop klonowy (ok. łyżki)
- sól, pieprz do smaku
opcjonalnie: szczypior
GRILLOWANY SER HALLOUMI NA RUKOLI – PRZYGOTOWANIE
- na rozgrzanym grillu układam tackę, a na niej kładę kostkę sera (można go przekroić wzdłuż na pół, czyli na dwa plastry)
- dookoła sera układam obranego i pokrojonego w plastry ananasa
- grilluję aż wierzch sera i ananasa lekko się zrumieni
- jeszcze ciepły ser i ananas kroję w kostkę
- układam na czystej suchej rukoli i skrapiam oliwą
- dodaję sos sojowy i wyciskam odrobinę soku z cytryny
- doprawiam solą i pieprzem i polewam lekko syropem
- wszystko delikatnie mieszam i podaje np. do grzanek
SMACZNEGO!😊