Cukierki Czekoladowe z 3 Składników

12 czerwca 2023
 
 

Cukierki Czekoladowe z 3 Składników

Czy wiesz, że te Cukierki Czekoladowe można zrobić tylko z 3 Składników? A czy wiesz, że te składniki są zdrowe, a same cukierki robi się ekspresowo?😍

 

Nie ma to jak słodycze, po których zjedzeniu nie ma się wyrzutów sumienia. Nawet tyci, tyci! Serio!🤗

Wielokrotnie już wspominałam, że nie należę do wyjątków i jak większość społeczeństwa lubię słodki smak. Aleeee… ( bo jest jakieś „ale”😏 ) Musi być to „zdrowy słodki smak”! Ot co!

Od dawna już nie kupuje żadnych batonów, wafelków, ciasteczków, cukierasków, lodzików i innych glukozowo-fruktozowych „ przysmaków”. Mam się truć i jeszcze za to płacić? Co to, to nie! W końcu mam swój rozum i żadne reklamy pięknych i zadowolonych buź jedzących te pseudo przysmaki, mnie nie przekonają!😁

No dobra! Ale czy można w takim razie zrobić czekoladowe cukierki z dobrym, zdrowym składem?

No jasne! Nie tylko będą zdrowe, ale również ekspresowe! A i na składniki nie wydasz milionów! A jeszcze i dodam, że są cholernie smaczneee! 😋

Więc co takiego dobrego kryje się w tych cukiereczkach?

Ano migdały, daktyle i gorzka czekolada! Ale nie przejmuj się, że gorzka! Cukierki będą naprawdę słodkie! Zaręczam! No chyba że należysz do tej grupy, co herbatkę słodzisz 10 łyżeczkami cukru. To tutaj, to już nic nie pomoże…🙄🤗

Przyznam, że zanim wpadłam na pomysł zrobienia tych cukierków, często chrupałam sobie migdały wraz z daktylami, a czasami wręcz układam na kostce gorzkiej czekolady. Aż w końcu… EUREKA! A jakby tak połączyć to zgrabnie i zrobić cukierasa?

No i stało się! „Popełniłam” właśnie te cudowne, przepyszne czekoladki i już wiem, że będę je robić często. Oj… Często!  😂

Zamieszczam dla Ciebie również inny przepis na równie smaczne cukierki, tutaj: Zdrowe Cukierki ChałwoweZdrowe i Pyszne Cukierki

Wszystkiego zdrowego dla Ciebie!❤

Cukierki Czekoladowe z 3 Składników

Cukierki Czekoladowe z 3 Składników

Przepis w skrócie

Czekoladę rozpuszczam. Migdały rozdrabniam w blenderze. Dodaję wanilię, wodę różaną, sól i krótko miksuję. Dorzucam przepłukane i pokrojone daktyle i miksuję razem z migdałami. Masę wyjmuję i lekko zagniatam (kilka sekund). Kroję na 10 kawałków formując cukierki i układam na papierze do pieczenia. Cukierka smaruję czekoladą z każdej strony i razem z papierkiem przenoszę do zamrażalnika. Po ok. 25 minutach, cukierki są gotowe.

 

Wskazówki

  • mając mocny blender można włożyć składniki nie pokrojone. Ja jednak kroję daktyle, by uniknąć nie chcianej pestki (cóż, zawsze się może trafić😏)
  • z podanych w przepisie składników, wychodzi 10 szt. cukierków (ok. 25.dkg)
  • po wyjęciu cukierków z zamrażalnika, można je ozdobić dodatkowo rozpuszczoną czekoladą polewając cieniutkim strumieniem z góry, lub też tak jak zrobiłam ja, czekoladą, która obciekła na papier z cukierków. Należy ją obciąć ostrym nożem od podstawy cukiereczka i ponownie rozpuścić.

Cukierki Czekoladowe z 3 Składników

CUKIERKI CZEKOLADOWE Z 3 SKŁADNIKÓW – SKŁADNIKI

oraz: łyżeczka ekstraktu wanilii, (najlepiej domowego)  4 łyżeczki wody różanej i 2 szczypty soli

 

CUKIERKI CZEKOLADOWE Z 3 SKŁADNIKÓW – PRZYGOTOWANIE

  • połamaną na mniejsze kawałki czekoladę rozpuszczam
  • migdały rozdrabniam w melakserze (konsystencja sypka, ale nie taka jak na mąkę)
  • do migdałów dodaję ekstrakt z wanilii, wodę różaną oraz sól
  • lekko blenduję do wymieszania składników i dodaję opłukane i pokrojone daktyle
  • wszystko razem miksuję i wyciągam masę by lekko pozagniatać ( dosłownie kilka sekund)
  • masę kroje na pół i każdą część kroję na 5 kawałków
  • formuje prostokątne cukierki i układam w odstępach na papierze do pieczenia
  • łyżeczką smaruje każdego z góry rozpuszczoną czekoladą, następnie cukierki odwracam czekoladą w dół
  • przekręcając papier wraz z cukierkami, smaruję czekoladą z każdego boku każdego cukierka
  • wraz z papierem wkładam do zamrażalnika na ok. 25 minut.

Cukierki Czekoladowe z 3 Składników

Cukierki Czekoladowe z 3 Składników

SMACZNEGO!😊

 
 

4 komentarze

  • Cudowne , a co zamiast wody różanej, bo nie posiadam ? Czy daktyle świeże? Suszone zamoczyć by zmiękły? Trochę pytań prawda😁

    • Śmiało pytaj Olu, chętnie odpowiem😊
      Jeżeli chodzi o daktyle, w przepisie użyłam suszonych. Dobre suszone daktyle, nie powinny być twarde. Powinny być lekko mięciutkie, więc wystarczy tylko je opłukać (no i oczywiście pokroić) Te twardsze można chwilkę namoczyć i od razu mocno odcisnąć. Oczywiście odciskasz wówczas ich słodycz, dlatego warto szukać tych mięciutkich 🥰
      Przyznam, że ze świeżymi daktylami nie robiłam tych cukierków🤔
      Co do wody różanej… to dosyć istotny dodatek, ale całkowicie rozumiem natychmiastową chęć zrobienia cukierków, nawet bez tej wody 😏🤗 Koniecznie wówczas dodaj trochę rumu i oczywiście ekstrakt waniliowy! Życzę Ci wszystkiego zdrowego!❤

  • Szukam po necie pomysłu na cukierki na choinkę. Wiadomo bez cukrowych bonusów. Chyba Twoje mają sens. Ot papierki dodać

    • Dzień Dobry Kamilu. Super pomysł z tymi cukierkami na choinkę!🤗 Te są zdrowe i pyszne! Wszystkiego zdrowego dla Ciebie! ❤

Dodaj komentarz