Jak Zrobić Najlepszy Humus z Ciecierzycy?

1 marca 2019
 
 

Jak Zrobić Najlepszy Humus z Ciecierzycy?

Zastanawiasz się jak zrobić najlepszy Humus z Ciecierzycy? Zapraszam więc na przepis, bo humus jest bardzo zdrowy i ma kremową konsystencję z lekko orzechową nutką!🥰

Hummus z Ciecierzycy wspaniale smakuje z wszelkiego rodzaju pieczywem, ale można również potraktować go jako nadzienie do naleśników, jako fantastyczny dip do warzyw, lub po prostu jako dodatek do innych dań!

Kiedy go pierwszy raz spróbowałam (a było to dosyć dawno, bo jakieś kilkanaście lat temu) bardzo mi posmakował i z tego co pamiętam od razu zabrałam się za skompletowanie składników, by zrobić go u siebie w domu.

Z dwoma produktami, czyli tahiną i harissą miałam wówczas spory problem. W Polsce ciężko mi było zdobyć pastę sezamową – tahinę i pastę z wędzonych ostrych papryczek – harissę. Dziś, to co innego! Tahina, czy też harissa, dostępne są w wielu marketach. Tak więc z przygotowaniem dania Jak Zrobić Najlepszy Humus z Ciecierzycy nikt nie powinien mieć najmniejszego problemu.

Przyznam Wam się szczerze, że odkąd Humus z Ciecierzycy podbił moje serce, praktycznie zawsze mam składniki pod ręką, by go przygotować. Zresztą tahinę i harissę wykorzystuję w kuchni do wielu innych wspaniałych i zdrowych potraw, więc nie może ich zabraknąć w mojej kuchennej spiżarce!.

Te produkty przywożę również z podróży z krajów, gdzie są bardzo popularne i tanie!

Harissę trzymam w szklanym słoiku w lodówce, zalaną od góry dobrą oliwą. Oliwę, która przyjmuje przepiękną barwę czerwonych papryczek, używam do wielu potraw, między innymi do sałatek i do skrapiania z wierzchu zup. Oliwa ma lekko pikantny smak, więc jak lubisz nuty pikanterii, pokochasz ją jak ja 🙂

A Ty, lubisz Humus z Ciecierzycy? Z czym go zajadasz? Pochwal się 😉

Jak Zrobić Najlepszy Humus z Ciecierzycy?

Humus z Ciecierzycy

Przepis w skrócie

Dobrze wypłukaną i namoczoną przez 24 godziny z łyżeczką sody ciecierzycę, gotuję z listkiem laurowym i płaską łyżeczką sody. Miękką i wystudzoną blenduję z tahiną, sokiem z cytryny, roztartym kuminem, zgniecionym czosnkiem i odrobiną wody by uzyskać odpowiednią konsystencję. Na wierzch polewam oliwą z odrobiną harissy.

Wskazówki

  • ziarna ciecierzycy bardzo dokładnie płuczę, oraz zawsze dodaje sodę do moczenia, dzięki temu ciecierzyca nie powoduje wzdęć
  • sodę daję także do gotowania wraz z liściem laurowym, by ułatwić organizmowi trawienie
  • nigdy nie solę ciecierzycy podczas gotowania! Solę dopiero wtedy kiedy przygotowuję z niej potrawę! I to należy zapamiętać by dobrze ugotować ciecierzycę
  • zawsze doprawiam kuminem i nie tylko chodzi tu o smak, który zresztą z ciecierzycą komponuje się znakomicie, ale również o to, że wspomaga trawienie
  • pianę, która się zbiera podczas gotowania, zawsze ściągam. To zanieczyszczenia, które nie są nam do niczego potrzebne
  • zawsze sprawdzam czy ciecierzyca jest już dobrze ugotowana. Kiedy z łatwością rozciera się między palcami, mam pewność, że mogę ją wyłączyć
  • przygotowany Hummus z Ciecierzycy dziele na dwie- trzy porcje, które zalewam od góry oliwą ze słoiczka z harissą, dodając również na wierzch trochę harissy. Uwaga! dosyć pikantna!
  • Hummus z Ciecierzycy przechowuje w lodówce. Zalany od góry oliwą, może stać w lodówce wiele dni. U mnie zwykle nie trwa to aż tak długo 😀

 

Jak Zrobić Najlepszy Humus z Ciecierzycy?

HUMUS Z CIECIERZYCY – SKŁADNIKI

HUMUS Z CIECIERZYCY – PRZYGOTOWANIE

  • ziarna ciecierzycy bardzo dokładnie płuczę, im dokładniej tym lepiej dla lepszego trawienia
  • zalewam wodą by przykryła ciecierzycę na ok 4cm ponad nią
  • dodaję płaską łyżeczkę sody, listek laurowy i gotuje do miękkości, ok 1,5 godziny
  • nie odcedzam, tylko czekam aż ostygnie w wodzie w której się gotowała
  • następnie odcedzoną ciecierzycę blenduję wraz z sokiem z cytryny, zgniecionymi ząbkami czosnku, pastą sezamową, roztartym na puder kuminem i solą do smaku.
  • konsystencja powinna być bardzo lekka i kremowa, dlatego zawsze pod koniec dodaje trochę czystej wody, by lekko ja rozluźnić.
  • wykładam do dwóch miseczek, zalewając z góry oliwą z harissy (lepiej się wtedy przechowuje)
  • przed podaniem dodaję na wierzch trochę harissy.

Jak Zrobić Najlepszy Humus z Ciecierzycy?

SMACZNEGO! 😉

 
 

Dodaj komentarz