Mleko Kokosowe

 
 

Mleko Kokosowe

Mleko Kokosowe, bardzo zdrowe i proste do wykonania. Pyszne i delikatne w smaku, lekko słodkawe! Do kawy wręcz idealne, wspaniałe do naleśników i innych potraw! Wystarczy 200 gram wiórków kokosowych aby zrobić aż 1 litr tego cudownego mleka🥰

Robiąc domowe Mleko Kokosowe, mamy pewność, że nie ma w nim nie potrzebnych konserwantów chemicznych, oczywiście pod warunkiem, że kupimy nie siarkowane wiórki kokosowe.
Po za tym koszt zrobionego w domu mleka  w porównaniu do tego kupionego, jest sporo niższy. Mleko Kokosowe idealnie zastępuje w potrawach mleko krowie, więc można je spokojnie używać do większości potraw 🙂

Moja przygoda z mlekami roślinnymi zaczęła się kilka lat temu, kiedy to musiałam na dobre pożegnać mleko krowie.
Jedyne co mnie wtedy najbardziej martwiło, to – jak ja teraz będę piła kawę? No jak? I z czym?
No i tak się zaczęło! Przygotowywanie, próbowanie, a potem testowanie zrobionego mleka w kawie.
W końcu – eureka! Mam! Mleko Kokosowe! Cóż to był wtedy za smak. Kiedy po długim okresie wypijania małej czarnej, spróbowałam w końcu pierwszy łyk z mlekiem, byłam wniebowzięta 🙂
Jednak już po kilku dniach, stwierdziłam, że w tej „małej czarnej” jest jednak pewien urok.
No cóż, zanim przetestowałam te wszystkie mleka, najnormalniej w świecie przyzwyczaiłam się do smaku czarnej kawy. Ba! Ja po prostu ją nawet bardzo polubiłam – ot co!
Oczywiście od czasu do czasu dodaje do kawy Mleko Kokosowe i zaręczam, że kawa z nim jest pyszna! No i nie oszukujmy się, dużo zdrowsza niż z mlekiem krowim.

A kto z Was lubi „małą czarną” a kto z mlekiem? No i z jakim mlekiem? 😉

Mleko Kokosowe

Mleko Kokosowe
Przepis w skrócie

Wiórki kokosowe zalewam wodą i odstawiam na noc. Następnie podgrzewam do ok.50-60 stopni i blenduję ok. 4minut. Przelewam przez sito wyłożone gazą i dobrze wyciskam. Trzymam w szklanym pojemniku w lodówce.

Wskazówki

  • jeżeli nie masz termometru, podgrzej wiórki z wodą tak, by po wsadzeniu palca były lekko gorące
  • blenduję najpierw połowę wiórek, wykładam na sito by odciekały a w tym czasie blenduję drugą połowę. Mam pewność, że mi się dobrze zblendują no i z powodu sporej ilości nie wypłyną z blendera (oczywiście wszystko zależy od tego, jakiej wielkości masz blender!)
  • mleko przechowuję w lodówce, w zasadzie w ciągu dwóch dni je zużywam. U mnie Mleko Kokosowe schodzi na bieżąco, więc trudno powiedzieć ile postoi w lodówce. Może zrobię mały eksperyment, zostawię odrobinę na 3-4 dni i sprawdzę? 😀
  • gazę po użyciu dobrze płuczę i suszę. Nie używam detergentu! Przechowuję oznaczoną napisem ” do moich ulubionych mlek roślinnych :)” Co jakiś czas gazę gotuję w garnku z dodatkiem 2 łyżeczek sody. I już jest super czyściutka!

Mleko Kokosowe

MLEKO KOKOSOWE – SKŁADNIKI

 

MLEKO KOKOSOWE – PRZYGOTOWANIE

  • wiórki kokosowe zalewam 5 szklankami wody i odstawiam na całą noc
  • namoczone wiórki wstawiam w garnku na gaz i podgrzewam do temperatury 50-60 stopni
  • jak lekko przestygną, blenduję połowę z nich około 4 minuty, następnie wykładam na sito z gazą, by odciekło mleko
  • to samo robię z drugą połową wiórek, blenduję 4 minuty, następnie dokładnie odciskam wiórki pozostawione wcześniej na sicie, wysypuje odciśnięte wiórki do miseczki i wylewam drugą porcję zblendowanych wiórek na gazę, następnie dokładnie odciskam
  • z tej porcji powstanie Mleko Kokosowe o pojemności ok. 1 litra

Mleko Kokosowe

SMACZNEGO!😊

 
 

2 komentarze

    • Hej Ewelino😉 Podaję przybliżone wartości w 100 g mleka kokosowego: 99 kcal, 2g węglowodanów, 1 g białka, 11 g tłuszczu. Pozdrawiam cieplutko🥰

Dodaj komentarz