Jak Upiec Delikatnego i Soczystego Pstrąga?

 
 

Jak Upiec Delikatnego i Soczystego Pstrąga

Pstrąg to ryba słodkowodna z rodziny łososiowatych, jest łatwo dostępna, a odpowiednio przygotowana, nie jednego zachwyci swoim smakiem. Upieczona według tego przepisu, będzie delikatna i soczysta, z lekko chrupiącą skórką. I to właśnie w rybie wszyscy najbardziej lubimy 🙂


Osobiście uwielbiam do ryby zapiekane ziemniaki, ale świeże pieczywo też wypada nie gorzej, choć przyznam, że dobrze by było, by przede wszystkim znalazły się tam również jakieś fajne kolorowe warzywa. Takie danie będzie nie tylko sycące, ale również zdrowe lekkie i smaczne!

Jak Upiec Delikatnego i Soczystego Pstrąga

Przepis w skrócie

Umyte i osuszone pstrągi solę i pieprzę z obu stron oraz posypuję tymiankiem. Do środka każdej ryby wkładam po łyżeczce masła klarowanego, po dwie gałązki szałwii, pokrojony w plasterki ząbek czosnku, oraz delikatnie solę. Układam na blaszce, przykrywam plastrami dobrze wyszorowanej cytryny i wkładam do nagrzanego piekarnika na 190°C na ok. 20 minut.

Jak Upiec Delikatnego i Soczystego Pstrąga
Wskazówki:

  • jeżeli ryba ma łuski lekko zeskrobuje je nożem i dokładnie płuczę
  • kiedy nie mam świeżych gałązek szałwii, dodaje suszone
  • masło klarowane dodaje rybie delikatnego orzechowego smaku, dzięki niemu ryba jest również bardziej soczysta
  • rybę można podać z pieczonymi ziemniakami lub po prostu ze świeżym pieczywem

Jak Upiec Delikatnego i Soczystego Pstrąga

 

JAK UPIEC DELIKATNEGO I SOCZYSTEGO PSTRĄGA – SKŁADNIKI:

  • 2 świeże pstrągi
  • 4 gałązki świeżej szałwii
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cytryna
  • 2 pełne łyżeczki masła klarowanego
  • 1 łyżeczka tymianku suszonego
  • sól
  • pieprz

JAK UPIEC DELIKATNEGO I SOCZYSTEGO PSTRĄGA – PRZYGOTOWANIE

  • pstrągi dokładnie myję pod bieżącą wodą a następnie wycieram w jednorazowy ręcznik kuchenny
  • dokładnie solę, pieprzę i posypuję tymiankiem z każdej strony
  • do środka ryby wkładam po łyżeczce masła klarowanego, oraz po dwie gałązki szałwii
  • czosnek obieram i kroję na plasterki, wkładam po jednym pokrojonym ząbku do środka każdej ryby
  • układam na blaszce, przykrywam plastrami cytryny i wkładam do nagrzanego piekarnika na 190°C, piekę ok. 20 min.

Jak Upiec Delikatnego i Soczystego Pstrąga

SMACZNEGO! 🙂

 
 

Dodaj komentarz