Cudownie kruche i pyszne w smaku, upieczone na uwielbianej przeze mnie mące orkiszowej i prawdziwym maśle. Są dużo zdrowsze niż te ze sklepowej półki, a do tego są pełnoziarniste! No i przyznam, że smakują zarówno dzieciom jak i dorosłym.
Orkisz to zboże, które ma bardzo pozytywny wpływ na nasz układ odpornościowy i zawiera mnóstwo cennych składników odżywczych:
- witaminy z grupy B
- składniki mineralne takie jak: magnez, potas, cynk, żelazo i selen
- beta karoten
- błonnik
- wysokowartościowe białko (o innej strukturze niż pszenica)
- nienasycone kwasy tłuszczowe.
Ponadto badania wykazały, że orkisz zawiera bardzo ważny składnik zwany- Rodanid, który stymuluje i wzmacnia nasz system immunologiczny ( działa poniekąd jak taki naturalny antybiotyk ). Usuwa również zbędne toksyny i wzmacnia układ sercowo – naczyniowy.
Tak naprawdę, ziarno orkiszu było uprawiane już kilka wieków p.n.e. jednak dopiera za sprawą Św. Hildegardy, orkisz zyskał na popularności w średniowiecznej Europie. Ta wspaniała wizjonerka i uzdrowicielka, zostawiła po sobie dwie książki, w których zostały opisane innowacyjne metody uleczania. Według niej, to właśnie orkisz miał kluczowe znaczenie w propagowanej przez nią diecie orkiszowej.
„ Orkisz jest najlepszym ze wszystkich zbóż. Ogrzewa, odżywia, wzmacnia…Daje człowiekowi mocne mięśnie i zdrową krew, szczęśliwy umysł i pogodną duszę”
Św. Hildegarda z Bingen
No i proszę bardzo ile wspaniałości kryje w sobie to Pełnoziarniste Orkiszowe Ciasteczko! 🙂
Ja do tej mąki przekonałam się już wiele lat temu i w mojej spiżarce jest zawsze pod ręką. W dodatku ten lekko orzechowy smak, który nadaje potrawie – obłędny!
Więc jak – pieczemy razem? 😉
Jak Upiec Najlepsze Pełnoziarniste Orkiszowe Ciasteczka
Przepis w skrócie
Do przesianej maki wsypuje przyprawy i cukier, wszystko dokładnie mieszam.
Dodaje pokrojone w kostkę masło, żółtka i śmietanę, szybka zagniatam i wsadzam do lodówki na 30minut. Wałkuję i wykrawam foremką ciasteczka. Piekę na blasze wyłożonej papierem w 180°C ok. 12min.
Wskazówki:
- do tych ciasteczek używam zawsze przesianej mąki
- rozmaryn ucieram w moździerzu razem z solą, dzięki temu łatwiej utrzeć go na puder
- masło wyciągam z lodówki w ostatniej chwili, powinno być zimne
- jeżeli nie mam śmietany, dodaje jogurt grecki, lub w ostateczności zwykły jogurt
- mąkę z przyprawami i cukrem mieszam rózgą, bo rózga wspaniale nadaje się do tej roli
- z porcji podanej w przepisie wychodzi dwie blaszki ciasteczek orkiszowych
JAK UPIEC NAJLEPSZE PEŁNOZIARNISTE ORKISZOWE CIASTECZKA – SKŁADNIKI:
- 500 gr. mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- płaska łyżeczka soli
- pełna łyżeczka suszonego rozmarynu
- 1 płaska łyżeczka imbiru
- 1 płaska łyżeczka kardamonu
- 120 gr. cukru brązowego zmielonego na puder
- 250 gr. masła
- 2 żółtka
- 2 łyżki gęstej śmietany lub jogurtu
oraz do posypania ciasteczek orkiszowych: sezam, mak, pestki słonecznika lub cukier trzcinowy
JAK UPIEC NAJLEPSZE PEŁNOZIARNISTE ORKISZOWE CIASTECZKA – PRZYGOTOWANIE
- do przesianej mąki wsypuję utarty na puder rozmaryn razem z solą, imbir, kardamon i cukier puder, wszystko dokładnie mieszam
- dodaje pokrojone w kostkę zimne masło i dodaje do mąki
- dorzucam żółtka oraz śmietanę lub jogurt i zagniatam na jednolite ciasto
- wkładam do lodówki na 30 minut by się lekko schłodziło
- po tym czasie, wałkuje na stolnicy podsypując mąką i foremką wykrawam ciasteczka na grubość ok. 3mm.
- wykładam na blachę wyłożoną papierem
- piekę w temperaturze 180°C przez ok. 12 minut aż do zrumienienia
SMACZNEGO! 🙂