Jak Upiec Najlepsze Pełnoziarniste Orkiszowe Ciasteczka?

 
 

Jak Upiec Najlepsze Pełnoziarniste Orkiszowe Ciasteczka

Cudownie kruche i pyszne w smaku, upieczone na uwielbianej przeze mnie mące orkiszowej i prawdziwym maśle. Są dużo zdrowsze niż te ze sklepowej półki, a do tego są pełnoziarniste! No i przyznam, że smakują zarówno dzieciom jak i dorosłym.

Orkisz to zboże, które ma bardzo pozytywny wpływ na nasz układ odpornościowy i zawiera mnóstwo cennych składników odżywczych:

  • witaminy z grupy B
  • składniki mineralne takie jak: magnez, potas, cynk, żelazo i selen
  • beta karoten
  • błonnik
  • wysokowartościowe białko (o innej strukturze niż pszenica)
  • nienasycone kwasy tłuszczowe.

Ponadto badania wykazały, że orkisz zawiera bardzo ważny składnik zwany- Rodanid, który stymuluje i wzmacnia nasz system immunologiczny ( działa poniekąd jak taki naturalny antybiotyk ). Usuwa również zbędne toksyny i wzmacnia układ sercowo – naczyniowy.

Tak naprawdę, ziarno orkiszu było uprawiane już kilka wieków p.n.e. jednak dopiera za sprawą Św. Hildegardy, orkisz zyskał na popularności w średniowiecznej Europie. Ta wspaniała wizjonerka i uzdrowicielka, zostawiła po sobie dwie książki, w których zostały opisane innowacyjne metody uleczania. Według niej, to właśnie orkisz miał kluczowe znaczenie w propagowanej przez nią diecie orkiszowej.

„ Orkisz jest najlepszym ze wszystkich zbóż. Ogrzewa, odżywia, wzmacnia…Daje człowiekowi mocne mięśnie i zdrową krew, szczęśliwy umysł i pogodną duszę”

Św. Hildegarda z Bingen

No i proszę bardzo ile wspaniałości kryje w sobie to Pełnoziarniste Orkiszowe Ciasteczko! 🙂
Ja do tej mąki przekonałam się już wiele lat temu i w mojej spiżarce jest zawsze pod ręką. W dodatku ten lekko orzechowy smak, który nadaje potrawie – obłędny!

Więc jak – pieczemy razem? 😉

Jak Upiec Najlepsze Pełnoziarniste Orkiszowe Ciasteczka

Jak Upiec Najlepsze Pełnoziarniste Orkiszowe Ciasteczka

Przepis w skrócie

Do przesianej maki wsypuje przyprawy i cukier, wszystko dokładnie mieszam.
Dodaje pokrojone w kostkę masło, żółtka i śmietanę, szybka zagniatam i wsadzam do lodówki na 30minut. Wałkuję i wykrawam foremką ciasteczka. Piekę na blasze wyłożonej papierem w 180°C ok. 12min.

Wskazówki:

  • do tych ciasteczek używam zawsze przesianej mąki
  • rozmaryn ucieram w moździerzu razem z solą, dzięki temu łatwiej utrzeć go na puder
  • masło wyciągam z lodówki w ostatniej chwili, powinno być zimne
  • jeżeli nie mam śmietany, dodaje jogurt grecki, lub w ostateczności zwykły jogurt
  • mąkę z przyprawami i cukrem mieszam rózgą, bo rózga wspaniale nadaje się do tej roli
  • z porcji podanej w przepisie wychodzi dwie blaszki ciasteczek orkiszowych

Jak Upiec Najlepsze Pełnoziarniste Orkiszowe Ciasteczka

JAK UPIEC NAJLEPSZE PEŁNOZIARNISTE ORKISZOWE CIASTECZKA – SKŁADNIKI:

  • 500 gr. mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • płaska łyżeczka soli
  • pełna łyżeczka suszonego rozmarynu
  • 1 płaska łyżeczka imbiru
  • 1 płaska łyżeczka kardamonu
  • 120 gr. cukru brązowego zmielonego na puder
  • 250 gr. masła
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki gęstej śmietany lub jogurtu

oraz do posypania ciasteczek orkiszowych: sezam, mak, pestki słonecznika lub cukier trzcinowy

JAK UPIEC NAJLEPSZE PEŁNOZIARNISTE ORKISZOWE CIASTECZKA – PRZYGOTOWANIE

  • do przesianej mąki wsypuję utarty na puder rozmaryn razem z solą, imbir, kardamon i cukier puder, wszystko dokładnie mieszam
  • dodaje pokrojone w kostkę zimne masło i dodaje do mąki
  • dorzucam żółtka oraz śmietanę lub jogurt i zagniatam na jednolite ciasto
  • wkładam do lodówki na 30 minut by się lekko schłodziło
  • po tym czasie, wałkuje na stolnicy podsypując mąką i foremką wykrawam ciasteczka na grubość ok. 3mm.
  • wykładam na blachę wyłożoną papierem
  • piekę w temperaturze 180°C przez ok. 12 minut aż do zrumienienia

Jak Upiec Najlepsze Pełnoziarniste Orkiszowe Ciasteczka

SMACZNEGO! 🙂

 
 

Dodaj komentarz