Jeżeli napiszę, że ten krem czekoladowy jest nie tylko niebiańsko pyszny, ale i bardzo zdrowy i bardzo odżywczy – to uwierzysz? A jeżeli napiszę, że jest w nim cała masa minerałów i witamin, a w składzie zawiera jeden z najzdrowszych owoców świata, który wpływa na przemianę materii, szybszą utratę masy ciała i zmniejsza potrzebę objadania się – co wtedy powiesz?
Bo ja wiem! To najwspanialszy zdrowy krem czekoladowy na świecie!
Na próżno takiego szukać na sklepowych półkach! Wypełnione po brzegi słoiki nie wiadomo czym, nawet niech nie konkurują z tym, który ma i smak i cudowne właściwości.
Pewnie zastanawiasz się teraz cóż to za tajemniczy owoc? Otóż to… awokado! I właśnie poprzez te cudowne właściwości, nie sposób przejść obok niego obojętnie. Jednak to nie cała tajemnica skrywanych możliwości tego niepozornego Zielonego Pana. Obok już wymienionych wcześniej, należałoby wspomnieć iż zawarty w nim kwas salicylowy jest naturalną substancją przeciwbólową, a znajdujące się w nim przeciwutleniacze, przyczyniają się do redukcji zmarszczek.
Awokado ponadto obniża poziom złego cholesterolu, obniża ciśnienie krwi, a także reguluje poziom cukru. Kiedy czytałam różne opracowania na temat tego niezwykłego owocu, nie mogłam wyjść z podziwu jaka wielka moc drzemie w takim małym łobuzie. A jako że zawiera całe mnóstwo ważnych składników odżywczych takich jak: witaminy: A, B, C, E i K, a także potas, miedź, magnez, fosfor i żelazo, może być uważane za wspaniały posiłek dla dzieci.
Przyznam szczerze, że i smak i zapach czekolady zawsze przywołuje mi na myśl dzieciństwo. Wtedy wydawało mi się, że dzień bez czekolady to dzień stracony. A dziś…? A dziś nie wiele się zmieniło w tym temacie, tyle że dziś, szukam najzdrowszych wersji tych wszystkich uwielbianych łakoci 😉 I dlatego właśnie powstał ten przepis, by znów czuć tą chwilę beztroski każdego dnia.
Łącząc te wszystkie składniki, nawet nie przypuszczałam, że wyjdzie coś aż tak pysznego, a zarazem coś, co można tak bezkarnie zajadać. Bo przecież ramię w ramię z przyjemnością idzie w szeregu cała gama wspomnianych już wcześniej witamin i minerałów.
I to jest właśnie piękne! Bo kiedy jemy zdrowo i odżywczo, życie nabiera kolorów i tempa! Bo energia po tym kremie czekoladowym jest takaaa, że góry można przenosić! 🙂
Dlatego nawet się nie zastanawiaj, tylko bierz pełnymi garściami tą energię i tą przyjemność – i zrób swój Zdrowy Krem Czekoladowy!
Jak Przygotować Zdrowy Krem Czekoladowy
Przepis w skrócie
Do blendera wkładam miąższ awokado, obranego banana, pestki słonecznika, gorzką czekoladę, sól, cynamon, kakao i miód. Wszystko razem blenduje na jednolitą masę.
Wskazówki:
- jeżeli mam czas, moczę pestki, jednak nie jest to konieczne
- aby przygotować zdrowy krem czekoladowy, zawsze wybieram dojrzałe awokado i bardzo dojrzałego banana, wówczas krem czekoladowy jest słodszy
- czekoladę dodaję gorzką o zawartości kakao min. 70%
- sól „podkręca” smak czekolady, więc zawsze ją dodaje do kremu
- krem można przechowywać przez kilka dni w lodówce
- z wierzchu krem czekoladowy można posypać wiórkami czekolady
JAK PRZYGOTOWAĆ ZDROWY KREM CZEKOLADOWY – SKŁADNIKI:
- 1 dojrzałe awokado
- 1 dojrzały duży banan
- 3 łyżki namoczonych wcześniej pestek słonecznika
- 30 gr. czekolady gorzkiej (bez laktozy, jeżeli masz nietolerancje)
- 2 szczypty soli
- 2 szczypty cynamonu
- 1 pełna łyżka kakao
- 3 łyżeczki miodu
JAK PRZYGOTOWAĆ ZDROWY KREM CZEKOLADOWY – PRZYGOTOWANIE
- pestki słonecznika zalewam ciepłą wodą i moczę kilka godzin lub całą noc (można ewentualnie pominąć ten krok)
- miąższ z awokado i banana wrzucam do blendera
- dorzucam pokrojoną w kawałki czekoladę, namoczone pestki (bez wody) kakao i przyprawy
- wszystko blenduje na jednolita masę, przekładam do słoiczka i wkładam do lodówki by krem się schłodził
SMACZNEGO 😉