Jak Upiec Najlepszy Placek z Rabarbarem?

 
 

Jak Upiec Najlepszy Placek z Rabarbarem?

Lubisz kruche ciasto z owocami? To w tym się zakochasz! Słodziutkie, choć cukru jest nieduża ilość, a to zasługa dodanych suszonych daktyli, które po namoczeniu robią się mięciutkie i słodkie.

A jak wiadomo – Pan Rabarbar, wręcz odwrotnie – twardy i kwaśny 😉 Dlatego nie straszny dla mnie ten twardziel i jego kwaśna minka i jak tylko zaczyna się sezon, piękę ten niebywale pyszny kruchy placek z rabarbarem! Jest tak wspaniały, że trudno mu się oprzeć i nie skosztować choćby kawałka. I jeszcze ta wspaniała kruszonka na wierzchu! ehhh… 😀

Po za tym nic nie wyrabiasz, nie wałkujesz, po prostu zagniatasz szybko w duże okruchy i już! Taki  expresik to ja lubię!

Tak więc…no cóż… nie masz wyjścia! Jeżeli chcesz spróbować to ciacho, musisz go ze mną upiec!
A jak upiec najlepszy kruchy placek z rabarbarem?
Zapraszam na wspólne pieczenie!

Jak Upiec Najlepszy Kruchy Placek z Rabarbarem

Przepis w skrócie

Pokrojone masło mieszam z przesianą mąką, dodaję jaka, cukier i szybko zagniatam w okruchy.

Wysypuje do blaszki i przygniatam ręką, wykładam rabarbarem z cukrem, daktylami i miętą.

Przykrywam pianą z białek i posypuję kruszonką. Piekę w 180 C przez ok. 35minut.

 

Wskazówki:

  • do ciasta zawsze używam przesianej mąki
  • tłuszcz i jajka wyciągam z lodówki w ostatniej chwili, produkty muszą być zimne
  • do ciasta dodaje smalec gęsi, nadaje on wspaniałej kruchości
  • by uzyskać cukier puder, miele w młynku cukier trzcinowy
  • blachę wykładam papierem, lub smaruję tłuszczem posypując lekko mąką

Jak Upiec Najlepszy Placek z Rabarbarem?

NAJLEPSZY KRUCHY PLACEK Z RABARBAREM – SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 250 gr. mąki orkiszowej jasnej
  • płaska łyżeczka soli
  • 70 gr. masła i 40gr smalcu gęsiego
  • 2 małe żółtka wiejskie (białka się przydadzą na pianę na górę ciasta)
  • 1 łyżka zimnej wody
  • 2 łyżeczki cukru trzcinowego

oraz:

  • 300 gr. obranego rabarbaru
  • płaska łyżka skrobi kukurydzianej (ewentualnie ziemniaczanej)
  • 80 gr. cukru trzcinowego
  • niecałe pół kubka daktyli
  • pół garstki listków mięty i łyżeczka cukru trzcinowego

NAJLEPSZY KRUCHY PLACEK Z RABARBAREM – SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ:

  • 100 gr. mąki orkiszowej jasnej
  • 2 szczypty soli
  • 70 gr. masła
  • 50gr cukru pudru trzcinowego

 

NAJLEPSZY KRUCHY PLACEK Z RABARBAREM – PRZYGOTOWANIE

  • rabarbar myję, obieram i kroję na centymetrową kostkę, dodaje cukier i skrobię – mieszam
  • przepłukane daktyle zalewam gorącą wodą i moczę ok.10 minut, odcedzam i dodaję do rabarbaru
  • w moździerzu ucieram miętę wraz z cukrem i również dodaję do rabarbaru – mieszam
  • składniki na ciasto, czyli przesianą mąkę z płaską łyżeczką soli dokładnie mieszam
  • dodaję pokrojone w kostkę zimne masło i smalec gęsi, oraz żółtka i zimną wodę
  • siekam chwilę nożem razem z mąką, a następnie dodaje żółtka i cukier
  • bardzo szybko zagniatam na grube okruchy i wsypuje wszystko do blachy, przygniatam lekko dłonią
  • wykładam rabarbar na ciasto
  • białka ubijam ze 3 szczyptami cukru trzcinowego na sztywna pianę i wykładam na rabarbar
  • składniki na kruszonkę szybko razem zagniatam w nieduże okruchy i wysypuję na rabarbar z pianą
  • piekę na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ok. 35 minut w 180°C.
  • po wyjęciu z piekarnika posypuję cukrem pudrem trzcinowym

Jak Upiec Najlepszy Placek z Rabarbarem?

SMACZNEGO 🙂

 
 

Dodaj komentarz