Lubisz kruche ciasto z owocami? To w tym się zakochasz! Słodziutkie, choć cukru jest nieduża ilość, a to zasługa dodanych suszonych daktyli, które po namoczeniu robią się mięciutkie i słodkie.
A jak wiadomo – Pan Rabarbar, wręcz odwrotnie – twardy i kwaśny 😉 Dlatego nie straszny dla mnie ten twardziel i jego kwaśna minka i jak tylko zaczyna się sezon, piękę ten niebywale pyszny kruchy placek z rabarbarem! Jest tak wspaniały, że trudno mu się oprzeć i nie skosztować choćby kawałka. I jeszcze ta wspaniała kruszonka na wierzchu! ehhh… 😀
Po za tym nic nie wyrabiasz, nie wałkujesz, po prostu zagniatasz szybko w duże okruchy i już! Taki expresik to ja lubię!
Tak więc…no cóż… nie masz wyjścia! Jeżeli chcesz spróbować to ciacho, musisz go ze mną upiec!
A jak upiec najlepszy kruchy placek z rabarbarem?
Zapraszam na wspólne pieczenie!
Jak Upiec Najlepszy Kruchy Placek z Rabarbarem
Przepis w skrócie
Pokrojone masło mieszam z przesianą mąką, dodaję jaka, cukier i szybko zagniatam w okruchy.
Wysypuje do blaszki i przygniatam ręką, wykładam rabarbarem z cukrem, daktylami i miętą.
Przykrywam pianą z białek i posypuję kruszonką. Piekę w 180 C przez ok. 35minut.
Wskazówki:
- do ciasta zawsze używam przesianej mąki
- tłuszcz i jajka wyciągam z lodówki w ostatniej chwili, produkty muszą być zimne
- do ciasta dodaje smalec gęsi, nadaje on wspaniałej kruchości
- by uzyskać cukier puder, miele w młynku cukier trzcinowy
- blachę wykładam papierem, lub smaruję tłuszczem posypując lekko mąką
NAJLEPSZY KRUCHY PLACEK Z RABARBAREM – SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 250 gr. mąki orkiszowej jasnej
- płaska łyżeczka soli
- 70 gr. masła i 40gr smalcu gęsiego
- 2 małe żółtka wiejskie (białka się przydadzą na pianę na górę ciasta)
- 1 łyżka zimnej wody
- 2 łyżeczki cukru trzcinowego
oraz:
- 300 gr. obranego rabarbaru
- płaska łyżka skrobi kukurydzianej (ewentualnie ziemniaczanej)
- 80 gr. cukru trzcinowego
- niecałe pół kubka daktyli
- pół garstki listków mięty i łyżeczka cukru trzcinowego
NAJLEPSZY KRUCHY PLACEK Z RABARBAREM – SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ:
- 100 gr. mąki orkiszowej jasnej
- 2 szczypty soli
- 70 gr. masła
- 50gr cukru pudru trzcinowego
NAJLEPSZY KRUCHY PLACEK Z RABARBAREM – PRZYGOTOWANIE
- rabarbar myję, obieram i kroję na centymetrową kostkę, dodaje cukier i skrobię – mieszam
- przepłukane daktyle zalewam gorącą wodą i moczę ok.10 minut, odcedzam i dodaję do rabarbaru
- w moździerzu ucieram miętę wraz z cukrem i również dodaję do rabarbaru – mieszam
- składniki na ciasto, czyli przesianą mąkę z płaską łyżeczką soli dokładnie mieszam
- dodaję pokrojone w kostkę zimne masło i smalec gęsi, oraz żółtka i zimną wodę
- siekam chwilę nożem razem z mąką, a następnie dodaje żółtka i cukier
- bardzo szybko zagniatam na grube okruchy i wsypuje wszystko do blachy, przygniatam lekko dłonią
- wykładam rabarbar na ciasto
- białka ubijam ze 3 szczyptami cukru trzcinowego na sztywna pianę i wykładam na rabarbar
- składniki na kruszonkę szybko razem zagniatam w nieduże okruchy i wysypuję na rabarbar z pianą
- piekę na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ok. 35 minut w 180°C.
- po wyjęciu z piekarnika posypuję cukrem pudrem trzcinowym
SMACZNEGO 🙂