Jak Zrobić Maślane Ciasteczka Orkiszowe

5 maja 2020
 
 

Jak Zrobić Maślane Ciasteczka Orkiszowe

Jeżeli zastanawiasz się jak zrobić maślane ciasteczka orkiszowe, zapraszam na przepis! Bo te ciastka są wyjątkowe! Wręcz stworzone dla smakoszy maślanych i pysznych ciasteczek! Upieczone na zdrowej orkiszowej mące, zrobią u Ciebie w domu furorę! 🙂

Większość z nas kawę kojarzy z „małym co nie co” i właśnie te Maślane i Kruche Ciastka Orkiszowe znakomicie wpasowują się w tą rolę!
Zrobione na tak wspaniałych składnikach, mogą również ucieszyć niejedną buźkę naszych najmłodszych! Tak więc zamiast kupować ( zresztą nawet nie próbuj znaleźć takich ciasteczek na półce sklepowej, bo się zawiedziesz!) po prostu zrób je ze mną!
Są nie tylko łatwe do przygotowania, ale również szybkie. Ciasto cudownie się zagniata i łatwo wałkuje no i oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, by je zrobić wraz z całą domową ferajną 🙂 Gdyby Cię interesowały również inne wspaniałe i zdrowe przepisy na ciacha, zamieszczam je tutaj: Orkiszowe Ciasteczka CzekoladoweJedną Ręką – Szybkie Kruche Ciastka, Maślane Ciastka Orkiszowe 3 2 1Proste i Zdrowe Ciastka KokosowePyszne Ciastka Orkiszowe Bez JajekKruche Owsiane Ciasteczka

Więc do dzieła! 😀

Wszystkiego Zdrowego!❤Jak Zrobić Maślane Ciasteczka Orkiszowe

 

Jak Zrobić Najlepsze Maślane i Kruche Ciasteczka Orkiszowe

Przepis w skrócie

Pokrojone masło mieszam z przesianą mąką z przyprawami, dodaję jaka i cukier i szybko zagniatam, (jeżeli mam czas wsadzam do lodówki na 30minut). Wałkuję, wykrawam ciasteczka i piekę z termoobiegiem w 170°C.
Jak Zrobić Maślane Ciasteczka Orkiszowe

Wskazówki:

  • do ciasta zawsze używam przesianej mąki
  • tłuszcz i jajka wyciągam z lodówki w ostatniej chwili, produkty muszą być zimne
  • ciasto zagniatam szybciutko i wsadzam do lodówki na 30 minut ( można ewentualnie pominąć chłodzenie ciasta)
  • jeżeli ciasto lepi się do rąk, dodaję trochę mąki, jeżeli jest zbyt ścisłe, dodaję odrobinę jogurtu, jednak przy tych ciasteczkach, jeszcze mi się to nie zdarzyło
  • ciasto wałkuję na grubość ok. 3mm, podczas pieczenia urosną
  • można zrobić podwójną porcję i połowę zawiniętą w folię zamrozić (najlepiej w kształcie płaskiego prostokąta, bo taki kształt bardzo szybko się rozmraża)
  • z jednej porcji wychodzi dwie blaszki ciastek
  • po upieczeniu czekam chwilę aż ostygną i dopiero potem je przekładam
  • bardzo często dodaje do ciasteczek smalec gęsi, są wtedy bardziej kruche
  • czasami ciasteczka przed upieczeniem posypuję ziarenkami: sezamem, makiem lub słonecznikiem
  • jeżeli lubisz słodsze ciasteczka, możesz zwiększyć trochę ilość cukru, lub też posypać ciasteczka z góry przed upieczeniem

MAŚLANE I KRUCHE CIASTECZKA ORKISZOWE – SKŁADNIKI NA CIASTO:

MAŚLANE I KRUCHE CIASTECZKA ORKISZOWE – PRZYGOTOWANIE

  •  do przesianej mąki dodaję płaską łyżeczkę proszku do pieczenia, sól, imbir i cynamon. Dokładnie mieszam
  • dodaje pokrojone w kostkę zimne masło i łyżkę smalcu
  • siekam chwilę nożem razem z mąką, a następnie dodaje jaka i cukier
  • bardzo szybko zagniatam na jednolite ciasto i jeżeli mam czas, to wsadzam do lodówki na 30 minut aby się schłodziło
  • następnie wałkuję i wykrawam ciasteczka
  • piekę na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, ok. 12 minut w 170’C z termoobiegiem. Ciasteczka mają być tylko lekko rumiane

 

Jak Zrobić Maślane Ciasteczka Orkiszowe
SMACZNEGO 🙂

 
 

8 komentarzy

  • Ciasteczka smaczne, choć uważam, że sól w przepisie jest niepotrzebna (psuje smak ciasteczek)

    • Witam. Bardzo dziękuję za komentarz. Cieszę się, że ciasteczka smakują, to jedne z naszych ulubionych😊 Co do soli, ja używam soli gruboziarnistej, więc płaska łyżeczka takiej soli nie jest tożsama z łyżeczką soli bardzo drobnej. Dziękuję za czujność😉 zaznaczę to w przepisie. Pozdrawiam cieplutko.

        • Bardzo się cieszę Kasiu, że ciacha Ci się udały i że wyszły pyszne!😍 Te ciastka, to jedne z naszych ulubionych 🥰 Wszystkiego zdrowego dla Ciebie!❤

  • te ciasteczka sa po prostu idealne. zrobilismy sobie mala uczte, gorace prosto z piekarnika z lodami. dziekuje za przepis

    • Ślicznie dziękuję za przemiły komentarz😊 Te ciasteczka to jedne z naszych ulubionych, a przepis na nie stworzyłam wiele lat temu. Podane z lodami, na pewno smakowały obłędnie! Pozdrawiam serdecznie i życzę wszystkiego zdrowego😊

    • Dzień dobry😀 Jeżeli chodzi o ilość mąki, to w szklance użytej w przepisie, mieści się 130 g. Pozdrawiam i Wszystkiego Zdrowego Ci życzę❤

Dodaj komentarz