Rukola, to bardzo zdrowe i lekko pikantne w smaku listki, które dodane do sałatki, dodadzą jej fajnego charakteru, zaś przyrządzone z ich udziałem pesto, będzie kremowym arcydziełem zachwycającym swym smakiem niejednego. Pesto z rukoli podane z makaronem czy na pysznej grzance, ucieszy podniebienia tych, którzy lubią jeść i zdrowo i smacznie.
A Jak Zrobić Najlepsze Pesto z Rukoli? Przepis poniżej 🙂
Jednak najpierw, wymienię kilka jej zdrowotnych właściwości i jeżeli do tej pory rukola była rzadkim gościem w Twoich posiłkach, to może Cię przekonam i częściej zagości na twoim stole! 😉
Rukola znana była już w starożytnym Rzymie, gdzie była wykorzystywana między innymi jako afrodyzjak. Jednak jej właściwości na tym się nie kończą.
To warzywo z rodziny kapustowatych jest nie tylko niskokaloryczne, ale i lekkostrawne, a za sprawą zawartych w nim składników, przyczynia się w dużej mierze do ochrony naszego organizmu przed nowotworami.
Znajdujący się w nim cynk, wzmacnia system odpornościowy zapobiegając zakażeniom, zaś aminokwasy siarkowe zawarte w liściach, działają antywirusowo i bakteriobójczo. Rukola zwalcza również nadkwaśność oraz oczyszcza organizm z toksyn.
Ale to nie koniec! Zawierając w swoim składzie sporą ilość potasu, przyczynia się do regulacji czynności nerek. Obniża również poziom glukozy we krwi (a to za sprawą zawartości przeciwutleniacza kwasu alfa-liponowego) zwiększając tym samym wrażliwość na insulinę.
Zawiera również witaminy: K, A, C, witaminy z grupy B oraz składniki mineralne takie jak: wapń, magnez, potas i żelazo.
Spożywana regularnie, poprawia stan kości, zmniejszając tym samym ryzyko osteoporozy.
Rukola będzie również idealnym dodatkiem do posiłków każdego sportowca, gdyż za sprawą zawartych w niej azotanów, dotlenia mięśnie przy wysiłku fizycznym, dzięki czemu zwiększa się wytrzymałość, oraz poprawia wydolność układu oddechowego i krążenia.
Więc jak? Przekonałam Cię choć trochę? 😉 A może tak jak ja, zajadasz się rukolą już od dawna? 😉
Jak Zrobić Najlepsze Pesto z Rukoli?
Przepis w skrócie
Umytą rukolę, sok z cytryny, oliwę, rozgnieciony czosnek, prażone pestki słonecznika, miód i sól, blenduje na gładką masę.
Wskazówki:
- w przypadku większych listków rukoli, kroję ją na mniejsze kawałki
- wyciskając sok z cytryny uważam, by nie wpadły pestki
- pestki słonecznika prażę na delikatny kolor mieszając je cały czas na patelni. Wystarczy kilka spalonych, by popsuły smak pesto
- pesto podaje z makaronem, grzankami lub jako dodatek do innego dania
- z porcji podanej w przepisie, wychodzi 5 słoiczków ( moje są o pojemności 170gr.)
JAK ZROBIĆ NAJLEPSZE PESTO Z RUKOLI? – SKŁADNIKI:
- 250 g rukoli
- sok z 1 cytryny, lub 5 łyżek octu jabłkowego, lub 3 łyżki octu balsamicznego
- 350 g oliwy z oliwek extra virgin
- cała główka czosnku
- 1 szklanka uprażonych pestek słonecznika
- 4 łyżki miodu
- 2 łyżeczki soli
JAK ZROBIĆ NAJLEPSZE PESTO Z RUKOLI?– PRZYGOTOWANIE
- do dużego kielicha blendera, wkładam czystą i odsączoną z wody rukolę
- dodaję sok z cytryny (lub ocet podany w przepisie) oraz oliwę i lekko blenduję
- dorzucam przeciśnięty przez praskę czosnek, pestki słonecznika, miód i sól
- blenduję aż do uzyskania gładkiej masy
SMACZNEGO! 🙂
Bardzo proszę o poprawienie jednostek. gr. to skrót od groszy, a nie od gramów.
Bardzo dziękuje za czujność😉 Serdecznie pozdrawiam😊
Czy pasteryzujesz te słoiki . Mam sporo rukoli i chciałabym zrobić do słoików.
M
Basiu, oczywiście, że pasteryzuje😍 Jest nawet na ten temat post😉 Wpisz w lupkę ” jak zawekować pesto..” i pojawi się artykuł. Uściski i wszystkiego zdrowego dla Ciebie❤
Ja pasteryzowalam i zmienił się kolor nie jest taki bardzo zielony
Haniu, kolor po pasteryzacji lekko się zmienia, to normalna sprawa 🤗 Więc nie przejmuj się moja droga tym w ogóle😉 Zimą jak otworzysz słoiczek i zrobisz z makaronem…będziesz wniebowzięta😍
Wszystkiego zdrowego dla Ciebie❤
Super przepis, dziś skorzystam!
Dzień dobry Aga!🥰 Bardzo dziękuję za pozytywny komentarz! Pochwal się proszę jak Ci wyszło pesto!😍 wszystkiego zdrowego dla Ciebie❤
A czy tej oliwy nie jest zbyt dużo , nie wyjdzie gorzkie to pesto?
Dzień dobry Agatko 😊 Robię to pesto “miliony lat świetlnych” i pesto jest pyszne!😍 Owszem, oliwa powinna być dobra gatunkowo, bo od niej wiele zależy! Wszystkiego zdrowego dla Ciebie❤