Jak Zrobić Najlepsze Pesto z Rukoli?

 
 

Jak Zrobić Najlepsze Pesto z Rukoli?

Rukola, to bardzo zdrowe i lekko pikantne w smaku listki, które dodane do sałatki, dodadzą jej fajnego charakteru, zaś przyrządzone z ich udziałem pesto, będzie kremowym arcydziełem zachwycającym swym smakiem niejednego. Pesto z rukoli podane z makaronem czy na pysznej grzance, ucieszy podniebienia tych, którzy lubią jeść i zdrowo i smacznie.

A Jak Zrobić Najlepsze Pesto z Rukoli? Przepis poniżej 🙂

Jednak najpierw, wymienię kilka jej zdrowotnych właściwości i jeżeli do tej pory rukola była rzadkim gościem w Twoich posiłkach, to może Cię przekonam i częściej zagości na twoim stole! 😉

Rukola znana była już w starożytnym Rzymie, gdzie była wykorzystywana między innymi jako afrodyzjak. Jednak jej właściwości na tym się nie kończą.

To warzywo z rodziny kapustowatych jest nie tylko niskokaloryczne, ale i lekkostrawne, a za sprawą zawartych w nim składników, przyczynia się w dużej mierze do ochrony naszego organizmu przed nowotworami.

Znajdujący się w nim cynk, wzmacnia system odpornościowy zapobiegając zakażeniom, zaś aminokwasy siarkowe zawarte w liściach, działają antywirusowo i bakteriobójczo. Rukola zwalcza również nadkwaśność oraz oczyszcza organizm z toksyn.

Ale to nie koniec! Zawierając w swoim składzie sporą ilość potasu, przyczynia się do regulacji czynności nerek. Obniża również poziom glukozy we krwi (a to za sprawą zawartości przeciwutleniacza kwasu alfa-liponowego) zwiększając tym samym wrażliwość na insulinę.

Zawiera również witaminy: K, A, C, witaminy z grupy B oraz składniki mineralne takie jak: wapń, magnez, potas i żelazo.

Spożywana regularnie, poprawia stan kości, zmniejszając tym samym ryzyko osteoporozy.

Rukola będzie również idealnym dodatkiem do posiłków każdego sportowca, gdyż za sprawą zawartych w niej azotanów, dotlenia mięśnie przy wysiłku fizycznym, dzięki czemu zwiększa się wytrzymałość, oraz poprawia wydolność układu oddechowego i krążenia.

 

Więc jak? Przekonałam Cię choć trochę? 😉 A może tak jak ja, zajadasz się rukolą już od dawna? 😉

 

Jak Zrobić Najlepsze Pesto z Rukoli?

Przepis w skrócie

Umytą rukolę, sok z cytryny, oliwę, rozgnieciony czosnek, prażone pestki słonecznika, miód i sól, blenduje na gładką masę.

 

Wskazówki:

  • w przypadku większych listków rukoli, kroję ją na mniejsze kawałki
  • wyciskając sok z cytryny uważam, by nie wpadły pestki
  • pestki słonecznika prażę na delikatny kolor mieszając je cały czas na patelni. Wystarczy kilka spalonych, by popsuły smak pesto
  • pesto podaje z makaronem, grzankami lub jako dodatek do innego dania
  • z porcji podanej w przepisie, wychodzi 5 słoiczków ( moje są o pojemności 170gr.)

Jak Zrobić Najlepsze Pesto z Rukoli?

JAK ZROBIĆ NAJLEPSZE PESTO Z RUKOLI? – SKŁADNIKI:

  • 250 gr. rukoli
  • sok z 1 cytryny, lub 5 łyżek octu jabłkowego, lub 3 łyżki octu balsamicznego
  • 350gr. oliwy z oliwek extra virgin
  • cała główka czosnku
  • 1 szklanka uprażonych pestek słonecznika
  • 4 łyżki miodu
  • 2 łyżeczki soli

 

JAK ZROBIĆ NAJLEPSZE PESTO Z RUKOLI?– PRZYGOTOWANIE

  • do dużego kielicha blendera, wkładam czystą i odsączoną z wody rukolę
  • dodaję sok z cytryny (lub ocet podany w przepisie) oraz oliwę i lekko blenduję
  • dorzucam przeciśnięty przez praskę czosnek, pestki słonecznika, miód i sól
  • blenduję aż do uzyskania gładkiej masy

Jak Zrobić Najlepsze Pesto z Rukoli?

SMACZNEGO! 🙂

 
 

Dodaj komentarz