Ten przepis na Słodką i Dietetyczną Babkę Bez Cukru zawiera całe mnóstwo odżywczych składników. Bo kto powiedział, że na diecie nie można jeść ciasta? Można! Tylko z odpowiednim składem!🥰
Ato za sprawą pełnoziarnistej mąki orkiszowej, oleju kokosowego, maślanki czy też bananów.
Nie wiem jak Ty… ale ja, jedząc słodkości, zazwyczaj mam malutkie wyrzuty sumienia. Oczywiście zawsze po zjedzeniu, nigdy przed! 😛
Ale wiesz co Ci powiem? Nie Tym razem!
Tu kroję sobie pyszny kawałek babki, robię kawę z ekspresu i rozkoszuję się swoją słodką chwilą bez najmniejszych wyrzutów, bo Przepis Na Słodką i Dietetyczną Babkę Bez Cukru, jest nie tylko pyszny, ale i zdrowy, więc dlaczego miałabym czynić sobie jakiekolwiek wyrzuty?
Oczywiście umiar we wszystkim jest wskazany! więc i w tym przypadku nie należy jeść całej babki na raz!💛
Jednak biorąc pod uwagę jej zdrowy skład:
Mąka orkiszowa:
źródło białka, błonnika pokarmowego, manganu, fosforu, magnezu, cynku, żelaza i witaminy B3
Maślanka:
źródło wapnia, lecytyny, kwasu mlekowego i witamin z grupy B. Ponadto niskokaloryczna i bezpieczna dla osób z nietolerancją laktozy, ponieważ została wytworzona w procesie fermentacji mleka.
Olej kokosowy:
działa bakteriobójczo i przeciwwirusowo, sprzyja zrzucaniu zbędnych kilogramów, daje natychmiastowy zastrzyk energii, reguluje poziom cholesterolu
Banany:
źródło wapnia, witaminy C, magnezu, potasu, manganu oraz cynku i miedzi. Wspomagają również odchudzanie, zapobiegają zmarszczkom i wzmacniają odporność,
ja się zabieram już za pieczenie! A Ty- jeżeli masz tylko ochotę, przyłącz się do mnie by rozkoszować się potem SWOJĄ SŁODKĄ CHWILĄ 😀
Wszystkiego Zdrowego!💙
Przepis Na Słodką i Dietetyczną Babkę Bez Cukru
Przepis w skrócie
Przesiane mąki wraz z sodą i proszkiem do pieczenia oraz przyprawami, wsypuje do zmiksowanych na puch jajek, dodaje rozgniecione banany, rozpuszczony olej, maślankę i startą skórkę z cytryny. Mieszam mikserem do połączenia się składników i dodaję rodzynki. Piekę w formie na babkę ok. 45 minut w 180 C
Wskazówki:
- moja forma na babkę ma średnicę 21 cm
- cytrynową skórkę pozyskuję z cytryny bio, jeżeli w danej chwili takiej nie posiadasz bardzo dokładnie wyszoruj szczotką całą cytrynę i dobrze ją umyj, wytrzyj do sucha i zetrzyj na tarce cienką warstwę
- na wierzch babki przed pieczeniem, układam połówki śliwek skórką do dołu,( nie musisz dodawać śliwek jeżeli ich nie posiadasz)
- babkę podczas pieczenia, sprawdzam wbijając patyczek, jeżeli jest suchy, babka jest już upieczona
- ciasto studzę w formie
PRZEPIS NA SŁODKĄ I DIETETYCZNĄ BABKĘ BEZ CUKRU – SKŁADNIKI:
- 200 g mąki pełnoziarnistej orkiszowej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- płaska łyżeczka sody
- łyżeczka kardamonu
- łyżeczka imbiru
- 2 łyżeczki cynamonu
- szczypta soli
- 2 jajka
- 150 ml oleju kokosowego
- 100 ml maślanki (lub mleka roślinnego)
- 4 bardzo dojrzałe małe banany
- starta skórki z 1 cytryny
- garść rodzynek
- 5 śliwek (do wyłożenia na wierzch przed pieczeniem babki)
opcjonalnie: miód lub syrop ryżowy do polania gotowej babki, maliny do przybrania (oraz ewentualnie odrobina cukru pudru trzcinowego do posypania babki z góry)
PRZEPIS NA SŁODKĄ I DIETETYCZNĄ BABKĘ BEZ CUKRU– PRZYGOTOWANIE
- jajka wkładam na chwilę do ciepłej wody by miały temperaturę pokojową
- do miski przesiewam dwie mąki z proszkiem, sodą oraz przyprawami
- olej kokosowy rozpuszczam do płynnej konsystencji, a maślankę lekko podgrzewam by była ciepła
- banany obieram i rozgniatam dokładnie tłuczkiem do ziemniaków
- cytrynę dokładnie myję, osuszam i ścieram skórkę na tarce
- jajka ubijam mikserem na biały puch
- do jajek wsypuję mąkę i mieszam mikserem
- dodaje olej i maślankę i po wymieszaniu mikserem, dodaje banany i skórkę
- mieszam dalej mikserem do uzyskania jednolitej masy a następnie dodaje rodzynki
- wylewam do wysmarowanej olejem kokosowym formy
- na wierzchu układam skórką do dołu połówki śliwek
- wstawiam do nagrzanego piekarnika na 180 C na ok. 45 minut
- przestudzoną wyciągam z formy i odwracam do góry nogami, polewam lekko miodem lub syropem ryżowym
- na wierzchu układam świeże lub mrożone maliny
- lekko przyprószam cukrem pudrem trzcinowym
Przygotowania do zdrowych Świąt, babka dietetyczna u mnie na stole już czeka, świetna w smaku! Polecam !
Dziękuję bardzo za pozytywny komentarz. Bardzo się cieczę i życzę wszystkiego zdrowego ❤
Właśnie robię, dla córeczki, której nie wolno słodkiego. Na surowo już było pyszne;-)
Ciekawe jak wyjdzie z piekarnika! Nie możemy skórki z cyt., dałam żurawinę.
Aniu, bardzo się cieszę, że wypróbowałaś ten przepis😍 Mam nadzieję, że wypiek się udał i smakował córeczce🥰 Cudowny pomysł z tą żurawiną!😁 Pozdrawiam i dziękuję za komentarz. Wszystkiego zdrowego dla Ciebie i córci❤