Pyszne Ciastka Orkiszowe Bez Jajek

 
 

Pyszne Ciastka Orkiszowe Bez Jajek

Bardzo szybkie, bajecznie łatwe i bardzo Pyszne Ciastka Orkiszowe Bez Jajek! Jeżeli z jakiegoś powodu nie możesz jeść jajek, te ciastka są właśnie dla Ciebie! Wystarczy wymieszać proste składniki ze sobą bez zbędnego zagniatania, piec przez 12 minut i już są u Ciebie na talerzyku 😉

Do zrobienia właśnie takich ciasteczek zainspirował mnie mój siostrzeniec, który to właśnie jajek spożywać nie może. A że jako dziecko słodkie pychotki bardzo lubi, postanowiłam coś zaradzić na taki „jajeczny problem”. Dlatego jeżeli nie możesz, nie chcesz, bądź nie posiadasz akurat jajek w lodówce, upiecz ze mną te Ciastka Orkiszowe!

Pyszne Ciastka Orkiszowe Bez Jajek

Ciastka Orkiszowe Bez Jajek

Przepis w skrócie:

Do przesianej mąki z proszkiem, solą i cukrem, dokładam masło pokrojone w kostkę, miód oraz jogurt. Szybko zagniatam, nie przejmując się widocznymi grudkami masła. Wałkuję i wykrawam ciastka. Smaruję wodą i maczam w cukrze trzcinowym. Piekę w 180°C

Pyszne Ciastka Orkiszowe Bez Jajek

Pyszne Ciastka Orkiszowe Bez Jajek

Wskazówki

  • masło i jogurt muszą być zimne
  • ciasto zagniatam szybko tylko do połączenia produktów (nie jest to jednolita masa i widać grudki masła, ale właśnie tak ma być)
  • z porcji surowego ciasta wychodzi ok 1,5 blachy ciasteczek

PYSZNE CIASTKA ORKISZOWE BEZ JAJEK – SKŁADNIKI

  • 200 gr. mąki orkiszowej jasnej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki soli
  • 2 pełne łyżeczki cukru trzcinowego
  • 100 gr. masła
  • ok. 130 gram jogurtu greckiego (pół szklanki)
  • 2 pełne łyżeczki miodu

 

PYSZNE CIASTKA ORKISZOWE BEZ JAJEK – PRZYGOTOWANIE

  • włączam piekarnik z termoobiegiem na 180`C
  • mąkę przesiewam wraz z proszkiem do pieczenia i solą, dodaję cukier i mieszam
  • dokładam zimne masło pokrojone w kostkę i zimny jogurt, oraz miód
  • wszystko razem szybko zagniatam do połączenia się produktów
  • podsypując mąką wykładam na stolnice i wałkuję na grubość pół centymetra
  • wykrawam ciasteczka, smaruję pędzelkiem z wodą i maczam w miseczce z cukrem
  • układam na blasze wyłożonej papierem i piekę z termoobiegiem w 180°C przez ok. 12 minut, aż do zrumienienia

Pyszne Ciastka Orkiszowe Bez Jajek

SMACZNEGO!

 
 

Dodaj komentarz