Bardzo szybkie, bajecznie łatwe i bardzo Pyszne Ciastka Orkiszowe Bez Jajek! Jeżeli z jakiegoś powodu nie możesz jeść jajek, te ciastka są właśnie dla Ciebie! Wystarczy wymieszać proste składniki ze sobą bez zbędnego zagniatania, piec przez 12 minut i już są u Ciebie na talerzyku 😉
Do zrobienia właśnie takich ciasteczek zainspirował mnie mój siostrzeniec, który to właśnie jajek spożywać nie może. A że jako dziecko słodkie pychotki bardzo lubi, postanowiłam coś zaradzić na taki „jajeczny problem”. Dlatego jeżeli nie możesz, nie chcesz, bądź nie posiadasz akurat jajek w lodówce, upiecz ze mną te Ciastka Orkiszowe!
Ciastka Orkiszowe Bez Jajek
Przepis w skrócie:
Do przesianej mąki z proszkiem, solą i cukrem, dokładam masło pokrojone w kostkę, miód oraz jogurt. Szybko zagniatam, nie przejmując się widocznymi grudkami masła. Wałkuję i wykrawam ciastka. Smaruję wodą i maczam w cukrze trzcinowym. Piekę w 180°C
Pyszne Ciastka Orkiszowe Bez Jajek
Wskazówki
- masło i jogurt muszą być zimne
- ciasto zagniatam szybko tylko do połączenia produktów (nie jest to jednolita masa i widać grudki masła, ale właśnie tak ma być)
- z porcji surowego ciasta wychodzi ok 1,5 blachy ciasteczek
PYSZNE CIASTKA ORKISZOWE BEZ JAJEK – SKŁADNIKI
- 200 gr. mąki orkiszowej jasnej
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki soli
- 2 pełne łyżeczki cukru trzcinowego
- 100 gr. masła
- ok. 130 gram jogurtu greckiego (pół szklanki)
- 2 pełne łyżeczki miodu
PYSZNE CIASTKA ORKISZOWE BEZ JAJEK – PRZYGOTOWANIE
- włączam piekarnik z termoobiegiem na 180`C
- mąkę przesiewam wraz z proszkiem do pieczenia i solą, dodaję cukier i mieszam
- dokładam zimne masło pokrojone w kostkę i zimny jogurt, oraz miód
- wszystko razem szybko zagniatam do połączenia się produktów
- podsypując mąką wykładam na stolnice i wałkuję na grubość pół centymetra
- wykrawam ciasteczka, smaruję pędzelkiem z wodą i maczam w miseczce z cukrem
- układam na blasze wyłożonej papierem i piekę z termoobiegiem w 180°C przez ok. 12 minut, aż do zrumienienia
SMACZNEGO!