Jak Zrobić Zdrowy Cukier Daktylowy?

 
 

Jak Zrobić Zdrowy Cukier Daktylowy

Zdrowy cukier daktylowy to dobre i naturalne słodziwo. Jest bardzo zdrowym zamiennikiem białego cukru. Zdrowy Cukier Daktylowy bardzo łatwo zrobić w domowym zaciszu🥰

W moim codziennym gotowaniu absolutnie nie może zabraknąć daktyli . Mówiąc szczerze, moje szafki spiżarniane pełne są tych suszonych owoców! Kupuję je wręcz na kilogramy, bo uwielbiam tworzyć takie dania, gdzie mogę zastąpić niezdrowy biały cukier tym słodkim i pysznym owocem.

Jednak co zrobić kiedy do przygotowania dania, potrzebny jest sypki, słodki produkt, a nie taki miękki daktyl?

Otóż może Cię zaskoczę, ale z tego miękkiego daktyla, da się zrobić twardziela, którego potem bez problemu można zmielić na cukier daktylowy.

Cudownie! Nieprawdaż?🥰

Zanim jednak przejdę do przepisu, kilka dobrych słów o tym jegomościu😁

Jak Zrobić Zdrowy Cukier Daktylowy

Słodkie, ale zdrowe

Daktyle zawierają sporo substancji odżywczych. Głównie są to witaminy z grupy B, a także witaminy A, C i K. Dzięki zawartości potasu, daktyle pomagają obniżyć ciśnienie tętnicze. Chronią również przed miażdżycą, zapobiegając odkładaniu się złogów cholesterolu na ściankach układu krwionośnego. Za sprawą sporej zawartości błonnika, usprawniają pracę jelit, jednocześnie wspomagając ich oczyszczanie.

Daktyle na odporność

Daktyle zawierają całe mnóstwo antyoksydantów, które jak wiadomo pomagają w walce z wolnymi rodnikami. Dzięki temu zwiększa się odporność naszego organizmu na wszelkie choroby. Daktyle ze względu na zawartość salicylanów, działają jak aspiryna i pomagają zwalczyć ból a nawet gorączkę.

Na nerwy? Daktyle!

Ze względu na zawartość witamin z grupy B, a także tryptofanu, ich spożywanie zaleca się osobom zestresowanym oraz tym, które maja problemy z zaśnięciem.

Daktyle dla sportowców

Daktyle to owoce pełne cukrów prostych. Przyswajają się w szybkim tempie, co powoduje spory zastrzyk energii. Uzupełniają w mięśniach niedobór glikogenu i potasu dlatego też sportowcy chętnie po nie sięgają.

Daktyle a kaloryczność

Daktyle, jak większość owoców suszonych, są kaloryczne, więc nie należy przesadzać ze zjadaną ilością. W 100 gramach znajduje się ok. 270 kcal. Jeden 5 gramowy daktyl będzie miał więc ok. 13 kcal. Jednak pamiętajmy, że nie zawsze liczą się tylko kalorie, ale również wartości odżywcze jakie posiada dany produkt!

Na koniec ciekawostka!

Okazuję się, że syrop daktylowy ma działanie przeciwbakteryjne. Badania in vitro wykazały, że po zmieszaniu go z różnymi patogenami (między innymi: gronkowcem złocistym, czy pałeczkami okrężnicy) w sposób znaczący zahamował ich wzrost!

Jak Zrobić Zdrowy Cukier Daktylowy

Jak Zrobić Zdrowy Cukier Daktylowy

Jak Zrobić Zdrowy Cukier Daktylowy

Przepis w skrócie:

Daktyle kroję na mniejsze części i układam na blasze wyłożonej papierem. Suszę w piekarniku nagrzanym do 100°C z termoobiegiem przez ok. 90 min. Po przestygnięciu od razu mielę w młynku i przesypuje do szczelnego pojemnika

Jak Zrobić Zdrowy Cukier Daktylowy

JAK ZROBIĆ ZDROWY CUKIER DAKTYLOWY – SKŁADNIKI

 

JAK ZROBIĆ ZDROWY CUKIER DAKTYLOWY – PRZYGOTOWANIE

  • włączam piekarnik z termoobiegiem na 100°C
  • daktyle kroję na mniejsze kawałki
  • wysypuję na blachę wyłożoną papierem do pieczenia
  • wkładam do nagrzanego piekarnika i suszę ok. 60-90 min.
  • mieszam co jakiś czas, by daktyle równomiernie się suszyły
  • wyciągam z piekarnika i zostawiam do przestygnięcia, daktyle lekko stwardnieją
  • od razu po wystudzeniu daktyle mielę w młynku do kawy
  • przesypuję do szczelnie zamykanego pojemnika ( u mnie szklany słoik)

Jak Zrobić Zdrowy Cukier Daktylowy

SMACZNEGO!😊

 
 

Dodaj komentarz