Jeżeli nie masz czasu w tłusty czwartek smażyć pączków, koniecznie zrób te szybkie hiszpańskie Churros. Są obłędnie pyszne i w porównaniu do pączków robi się je naprawdę szybko😍
Efekt jaki uzyskasz, zaskoczy i Ciebie i wszystkich którzy skosztują Churros. Robi się je z tzw. ciasta parzonego, a następnie za pomocą rękawa cukierniczego wyciska na gorący tłuszcz. Oczywiście nie byłabym sobą, gdybym przepisu na hiszpańskie Churros nie zrobiła w zdrowszej wersji🥰
Zapraszam Cię więc serdecznie na przepis! Naprawdę warto!
Szybkie Hiszpańskie Churros Zamiast Pączków
Przepis w skrócie
Do wrzącej wody w garnku wraz z masłem, cukrem i solą, dodaję mąkę i szybko mieszam. Kiedy masa będzie jednolita i będzie odchodziła od ścianek garnka, odstawiam do lekkiego ostygnięcia i wbijam jajko. Mieszam mikserem aż masa będzie gładka. Przekładam do rękawa cukierniczego i na rozgrzany tłuszcz wyciskam ok. 7cm paski ciasta. Obtaczam w cukrze z cynamonem.
Wskazówki:
- do ciasta zawsze używam przesianej mąki
- w zależności od wielkości końcówki w rękawie, Churros będzie w obwodzie szersze lub węższe, a co za tym idzie, bardziej miękkie lub w przypadku cieńszych, bardziej chrupiące
- Churros najlepiej smakują na świeżo, zaraz po upieczeniu
- smażę tylko na takim tłuszczu, na którym można smażyć, czyli: na smalcu gęsim, smalcu wieprzowym, oleju kokosowym, maśle klarowanym. Nigdy na oleju! Na żadnych olejach roślinnych nie powinno się smażyć! Wyjątek stanowi olej kokosowy. W czasie smażenia olejów roślinnych nienasyconych, powstają tłuszcze trans. Są one BARDZO SZKODLIWE dla naszego zdrowia!
SZYBKIE HISZPAŃSKIE CHURROS ZAMIAST PĄCZKÓW – SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 250 ml. wody
- 75 gr. masła klarowanego
- 1 pełna łyżka cukru trzcinowego
- 2 szczypty soli
- 150 gr. mąki orkiszowej jasnej
- 1 jako wiejskie
oraz: 1 pełna łyżka cukru trzcinowego wymieszana z 3 szczyptami cynamonu, 4 kostki smalcu do głębokiego smażenia
SZYBKIE HISZPAŃSKIE CHURROS ZAMIAST PĄCZKÓW – PRZYGOTOWANIE
- garnek z wodą wstawiam na gaz i gotuję
- do wrzącej wody dodaje masło, cukier i sól. Mieszam i czekam aż się rozpuści
- do garnka wsypuję mąkę i szybko mieszam do połączenia składników na jednolitą masę
- zestawiam z gazu do lekkiego przestygnięcia (ok.5 minut)
- do garnka wbijam jajko i mikserem łączę do jednolitej konsystencji
- przekładam do rękawa cukierniczego (u mnie z końcówką od góry zygzakowatą) i wyciskam paskami na rozgrzany tłuszcz
- usmażone Churros przekładam na ręcznik papierowy, a następnie obtaczam w cukrze wymieszanym z cynamonem.
SMACZNEGO!😊