Jedną Ręką – Rumiane Krążki z Cukinii

18 listopada 2022
 
 

Jedną Ręką – Rumiane Krążki z Cukinii

Rumiane krążki z cukinii, to kolejny przepis na danie robione jedną ręką. Oczywiście jak zwykle, szybkie, smaczne i zdrowe!😍

 

Muszę przyznać, że jestem ogromną fanką cukinii i jadam ją pod każdą postacią. Jest tak smaczna i prosta w obsłudze, że trudno się w niej nie zakochać. Naturalnie niebywale prostą formą przygotowania z niej szybkiego dania, są właśnie rumiane krążki. To też ja i moja złamana ręka w gipsie, nie mając co do tego żadnych wątpliwości, zabrałyśmy się za przygotowania🥰

 

Jak pokroić cukinię tylko jedną ręką?

Dla tych którzy systematycznie czytają moje posty, nie jest nowością, że złamałam rękę. I choć wydaję się, że za pomocą tylko jednej ręki ciężko jest coś ukroić, to jednak mając ostry nóż (najlepiej taki o szerszym ostrzu) oraz cukinię o niezbyt twardej skórce, jest to absolutnie do wykonania. Cukinię należy ułożyć na szerokiej desce i zamaszystym ruchem od góry ucinać kolejno plastry. W przypadku tylko jednej ręki, nie można wykonać nożem posuwistych ruchów, (druga przecież nie może przytrzymać produktu) Dlatego też zdecydowany zamach, jest tu wręcz konieczny. Oczywiście należy to robić z odrobiną wyczucia, skupiając się konkretnie na tym ruchu i na niczym innym. Wszak ostry nóż i w dodatku nie kontrolowany zamach, może skończyć się zupełnie innym rezultatem ( i nie! nie mam tu na myśli obciętego palca! No bo i jakim cudem, skoro druga ręka nie używana i w gipsie?)😁

Tak czy inaczej, należy być ostrożnym i skupionym w takich działaniach, by nie narobić innych szkód.

 

Czego można się nauczyć mając do dyspozycji tylko jedną rękę?

Muszę przyznać, że przez cały okres używania tylko jednej ręki, nauczyłam się bardzo wiele. Począwszy od podstawowych czynności, jak wiązanie jedną ręka butów, ubieranie się, czy malowanie, skończywszy na tym aspekcie bardziej psychologicznym. Mam tu na myśli: cierpliwość, pokorę i jeszcze większe doceniania tego co się ma. O tak! To zmienia perspektywę! Osoby, które miały swoją wiodącą rękę w gipsie (czyli w większości przypadków społeczeństwa) na pewno będą teraz wiedziały o czym mowa. Na początku, wraz z uświadomieniem sobie, że ma się „czynną” tylko jedną kończynę, (wszak nawet sobie nie zdajemy sprawy, że w większości przypadków używamy do wielu czynności dwóch rąk) poziom irytacji i frustracji bardzo wzrasta! Więc już na samym początku, jest to bardzo ważne, by te negatywne odczucia, przekuć w te pozytywne! Ja oczywiście od razu podeszłam do tego z pokorą. Wiedziałam, że to będzie dobry czas na naukę czegoś nowego. Może nie do końca łatwego, ale nowego! W końcu gotowanie jedną ręką, przygotowanie aranżacji, a następnie zrobienie zdjęć aparatem, to jednak nie małe wyzwanie! Ale da się! W końcu nastawienie tu jest bardzo ważne!🥰

Dzięki właśnie takiemu podejściu, moja ręka goiła się szybciej. A i ja dzięki temu, miałam się znacznie lepiej. Koniec końców, gips miałam zdjęty po niespełna miesiącu, co nie jest takie oczywiste. Rokowania w dniu złamania, nie były zbyt optymistyczne, (resztą w bardzo podobnym przypadku złamania, pewien jegomość nosił gips ok. 3 miesięcy)🤨

Podsumowując… co by się nie działo, warto utrzymywać dobry nastrój, by wibracje i energia którą wytwarzamy, była po prostu pozytywna! Wówczas będziemy przyciągać do siebie taką samą energię!😍

Wszystkiego zdrowego dla Ciebie!❤

Jedną Ręką – Rumiane Krążki z Cukinii

Jedną Ręką – Rumiane Krążki z Cukinii

Przepis w skrócie

Cukinię kroję w plastry, posypuję wszystkimi przyprawami i odstawiam na kilkanaście minut na bok. Następnie obtaczam w mące wymieszaną z odrobiną soli. Smażę na rozgrzanym tłuszczu. Kiedy zrobią się trochę miększe i rumiane, przewracam na drugą stronę i na każdym krążku układam posolony plaster pomidora oraz żółtego sera. Chwilkę smażę, aż spód się zarumieni, a ser lekko rozpuści.

Jedną Ręką – Rumiane Krążki z Cukinii

Wskazówki

  • jeżeli chodzi o pomidora, najłatwiej przekroić go na pół, połówkę miąższem położyć na desce i wbijając ostrze noża w środek pomidora (od góry) kierując ostrze do dołu, kroić na półplasterki. Cebulę kroimy w podobny sposób
  • krążki możemy podać same, lub z dodatkami (pomidor, ser…)

Jedną Ręką – Rumiane Krążki z Cukinii

JEDNĄ RĘKĄ – RUMIANE KRĄŻKI Z CUKINII – SKŁADNIKI

oraz: żółty ser, pomidor, cebula cukrowa, oraz rukola do posypania

 

JEDNĄ RĘKĄ – RUMIANE KRĄŻKI Z CUKINII – PRZYGOTOWANIE

  • cukinię kroję na niezbyt grube plastry (ok. pół centymetra) i posypuję wszystkimi przyprawami z obu stron
  • odstawiam na bok na jakieś 15 minut, a następnie obtaczam w mące z każdej strony
  • kładę na rozgrzany tłuszcz i smażę na średnim ogniu aż spód się zarumieni
  • następnie przewracam na drugą stronę i na każdym krążku układam plaster pomidora oraz żółtego sera i cebulę w piórka
  • podaję posypane lekko pokrojoną rukolą

Jedną Ręką – Rumiane Krążki z Cukinii

Jedną Ręką – Rumiane Krążki z Cukinii

SMACZNEGO!😊

 
 

Dodaj komentarz