Jedną Ręką – Kremowy Sernik

 
 

Jedną Ręką – Kremowy Sernik

Dziś mam dla Ciebie wyjątkowo pyszny i kremowy sernik, który zrobisz dosłownie jedną ręką! Jest łatwy do upieczenia no i oczywiście słodziutki, choć cukru w nim… niewiele!😍

 

Jak już wiadomo po moich ostatnich postach, jakiś czas temu złamałam rękę w dwóch miejscach. Do działania została mi więc tylko jedna – prawa, a jestem leworęczna 😏 Tak więc wszystkie moje ostatnio zamieszczane przepisy, były wykonane autentycznie tylko jedną ręką. Nie chciałam tego czasu tracić na zupełnej bezczynności. A poza tym pomyślałam, że nie jestem jedyna na świecie, która ma rękę w gipsie i która musi sobie przecież jakoś radzić. Pomyślałam więc… czemu by nie spróbować popichcić tą jedną ręką i nie zamieścić przepisów na swoim blogu! Dlatego dziele się właśnie z Tobą, bo może masz podobną sytuację do mojej? A może po prostu szukasz łatwego i pysznego przepisu? W końcu jeżeli ja sernik upiekłam jedną ręką, to Ty go nie zrobisz dwoma?🤨😁 Pewnie, że zrobisz! Powodzenia!🥰

Wszystkiego zdrowego dla Ciebie❤

Jedną Ręką – Kremowy Sernik

Jedną Ręką – Kremowy Sernik

Przepis w skrócie

Do lekko rozmieszanego mikserem twarogu dodaję rozpuszczone letnie masło, kogel mogel utarty z cukrem, a następnie erytrol. Wszystko mieszam mikserem. Następnie dodaję mąkę wymieszaną w mleku, miksuję mikserem do uzyskania jednolitej masy. Ubite na sztywno białka ze szczyptą soli dodaje na sam koniec i mieszam wszystko delikatnie szpatułką. Dosypuję utarty rozmaryn (lub wanilie). Piekę w nagrzanym piekarniku do 175°C z termoobiegiem przez 20 minut, a następnie zmniejszam temperaturę na 150°C i piekę ok. 30 minut. Po tym czasie zmniejszam temperaturę na 130°C i piekę jeszcze ok. 25 minut. Wyłączam piekarnik, uchylam odrobinę drzwiczki i czekam aż sernik przestygnie.

Jedną Ręką – Kremowy Sernik

Wskazówki:

  • jajka i twaróg wyciągam z lodówki wcześniej, najlepiej jakby miały pokojową temperaturę
  • zamiast mleka używam czasami jogurtu. Jeżeli chodzi o ilość, wystarczy taka, by rozmieszać mąkę (ok pół szklanki)
  • nie używam mleka krowiego tylko mleka roślinne. Są dużo zdrowsze, no i  co ważne, nie mają laktozy, z której to trawieniem, ma  coraz więcej ludzi problem. Mleko można kupić, lub zrobić samemu – tanio i łatwo 😉 Przepis tutaj: Jak Zrobić Pyszne, Tanie i Zdrowe Mleko Owsiane?, Mleko Kokosowe, Mleko Słonecznikowe
  • mój twaróg był o kremowej, śmietankowej konsystencji. Właśnie taki ser najbardziej nadaje się na ten kremowy sernik
  • na upieczony serniczek często kładę sezonowe owoce
  • piekarnik nastawiam przed przystąpieniem do działania, by miał odpowiednią temperaturę.

Jedną Ręką – Kremowy Sernik

JEDNĄ RĘKĄ – KREMOWY SERNIK – SKŁADNIKI NA CIASTO:

opcjonalnie: łyżeczka rozmarynu ze szczyptą cukru trzcinowego lub cukru kokosowego roztarta na puder w moździerzu i dodana na koniec do masy serowej, (lub ekstrakt waniliowy)

 

JEDNĄ RĘKĄ – KREMOWY SERNIK – PRZYGOTOWANIE

  • serek twarogowy mieszam lekko mikserem, w międzyczasie rozpuszczam masło klarowane i odstawiam do przestudzenia
  • 4 żółtka ucieram z cukrem na biały puch, następnie dodaję erytrol i miksuję aż się rozpuści
  • mąkę mieszam wraz z mlekiem
  • do sera twarogowego dodaję przestudzone masło i mieszam
  • następnie dodaję utarte żółtka i ponownie mieszam razem z serem
  • wlewam mąkę z mlekiem i miksuję mikserem tak, by była jednolita masa
  • ubijam białka z solą na sztywno, dodaję do serowej masy i szpatułką lekko mieszam
  • na koniec dodaję roztarty rozmaryn lub wanilię
  • wkładam do nagrzanego piekarnika na 175°C z termoobiegiem i po 20 minutach zmniejszam temperaturę na 150°C i piekę 30 minut. Po tym czasie znowu zmniejszam temperaturę na 130°C i piekę jeszcze ok. 25 minut. Wyłączam piekarnik, uchylam odrobinę drzwiczki i czekam aż sernik przestygnie
  • ostudzony sernik ozdabiam owocami.

Jedną Ręką – Kremowy Sernik

 

Jedną Ręką – Kremowy Sernik

SMACZNEGO!😊

 
 

Dodaj komentarz