Dziś mam dla Ciebie wyjątkowo pyszny i kremowy sernik, który zrobisz dosłownie jedną ręką! Jest łatwy do upieczenia no i oczywiście słodziutki, choć cukru w nim… niewiele!😍
Jak już wiadomo po moich ostatnich postach, jakiś czas temu złamałam rękę w dwóch miejscach. Do działania została mi więc tylko jedna – prawa, a jestem leworęczna 😏 Tak więc wszystkie moje ostatnio zamieszczane przepisy, były wykonane autentycznie tylko jedną ręką. Nie chciałam tego czasu tracić na zupełnej bezczynności. A poza tym pomyślałam, że nie jestem jedyna na świecie, która ma rękę w gipsie i która musi sobie przecież jakoś radzić. Pomyślałam więc… czemu by nie spróbować popichcić tą jedną ręką i nie zamieścić przepisów na swoim blogu! Dlatego dziele się właśnie z Tobą, bo może masz podobną sytuację do mojej? A może po prostu szukasz łatwego i pysznego przepisu? W końcu jeżeli ja sernik upiekłam jedną ręką, to Ty go nie zrobisz dwoma?🤨😁 Pewnie, że zrobisz! Powodzenia!🥰
Wszystkiego zdrowego dla Ciebie❤
Jedną Ręką – Kremowy Sernik
Przepis w skrócie
Do lekko rozmieszanego mikserem twarogu dodaję rozpuszczone letnie masło, kogel mogel utarty z cukrem, a następnie erytrol. Wszystko mieszam mikserem. Następnie dodaję mąkę wymieszaną w mleku, miksuję mikserem do uzyskania jednolitej masy. Ubite na sztywno białka ze szczyptą soli dodaje na sam koniec i mieszam wszystko delikatnie szpatułką. Dosypuję utarty rozmaryn (lub wanilie). Piekę w nagrzanym piekarniku do 175°C z termoobiegiem przez 20 minut, a następnie zmniejszam temperaturę na 150°C i piekę ok. 30 minut. Po tym czasie zmniejszam temperaturę na 130°C i piekę jeszcze ok. 25 minut. Wyłączam piekarnik, uchylam odrobinę drzwiczki i czekam aż sernik przestygnie.
Wskazówki:
- jajka i twaróg wyciągam z lodówki wcześniej, najlepiej jakby miały pokojową temperaturę
- zamiast mleka używam czasami jogurtu. Jeżeli chodzi o ilość, wystarczy taka, by rozmieszać mąkę (ok pół szklanki)
- nie używam mleka krowiego tylko mleka roślinne. Są dużo zdrowsze, no i co ważne, nie mają laktozy, z której to trawieniem, ma coraz więcej ludzi problem. Mleko można kupić, lub zrobić samemu – tanio i łatwo 😉 Przepis tutaj: Jak Zrobić Pyszne, Tanie i Zdrowe Mleko Owsiane?, Mleko Kokosowe, Mleko Słonecznikowe
- mój twaróg był o kremowej, śmietankowej konsystencji. Właśnie taki ser najbardziej nadaje się na ten kremowy sernik
- na upieczony serniczek często kładę sezonowe owoce
- piekarnik nastawiam przed przystąpieniem do działania, by miał odpowiednią temperaturę.
JEDNĄ RĘKĄ – KREMOWY SERNIK – SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 1 kg kremowego tłustego serka twarogowego
- 100 g masła klarowanego
- 4 żółtka
- pół szklanki cukru trzcinowego
- pół szklanki erytrolu
- 2 bardzo pełne łyżki mąki ziemniaczanej rozmieszanej w mleku roślinnym
- 4 białka i szczypta soli
opcjonalnie: łyżeczka rozmarynu ze szczyptą cukru trzcinowego lub cukru kokosowego roztarta na puder w moździerzu i dodana na koniec do masy serowej, (lub ekstrakt waniliowy)
JEDNĄ RĘKĄ – KREMOWY SERNIK – PRZYGOTOWANIE
- serek twarogowy mieszam lekko mikserem, w międzyczasie rozpuszczam masło klarowane i odstawiam do przestudzenia
- 4 żółtka ucieram z cukrem na biały puch, następnie dodaję erytrol i miksuję aż się rozpuści
- mąkę mieszam wraz z mlekiem
- do sera twarogowego dodaję przestudzone masło i mieszam
- następnie dodaję utarte żółtka i ponownie mieszam razem z serem
- wlewam mąkę z mlekiem i miksuję mikserem tak, by była jednolita masa
- ubijam białka z solą na sztywno, dodaję do serowej masy i szpatułką lekko mieszam
- na koniec dodaję roztarty rozmaryn lub wanilię
- wkładam do nagrzanego piekarnika na 175°C z termoobiegiem i po 20 minutach zmniejszam temperaturę na 150°C i piekę 30 minut. Po tym czasie znowu zmniejszam temperaturę na 130°C i piekę jeszcze ok. 25 minut. Wyłączam piekarnik, uchylam odrobinę drzwiczki i czekam aż sernik przestygnie
- ostudzony sernik ozdabiam owocami.
SMACZNEGO!😊