Dziś mam dla Ciebie prosty przepis na makaron ryżowy z jajkiem. W zasadzie ten makaron jest ryżowy i różowy, a to za sprawą wspaniałych buraczków. To one zabarwiły makaron na taki śliczny kolor, dzięki czemu całe danie wygląda pięknie i kolorowo! 😊
Ten makaron z jajkiem, tak naprawdę jest bardzo szybki do zrobienia. Bo jeżeli wcześniej ugotujesz buraczki, całe danie zrobisz w zaledwie kilka minut. A przecież o to właśnie chodzi by zjeść nie tylko zdrowo i smacznie, ale by przygotować coś szybko mając na to niewiele czasu. Prawda?🥰
Zapraszam Cię więc na przepis i wszystkiego zdrowego Ci życzę❤
Makaron Ryżowy z Jajkiem
Przepis w skrócie:
Ugotowane buraczki oraz 2 jajka, kroje w 1 cm. paski. Umytą łodygę selera kroje w cieniutkie plasterki. Wszystko wrzucam do miski, dodaję sos sojowy, ocet jabłkowy, oliwę, miód i mieszam. Dodaję gorący ugotowany makaron ryżowy ( wody po makaronie nie wylewam i nie wyłączam gazu pod garnkiem) Wszystko dokładnie mieszam i dolewając wody po makaronie (ok. pół filiżanki) Doprawiam solą i pieprzem. Do garnka wbijam jajko i gotuję, aż białko się lekko zetnie, następnie to samo robię z drugim jajkiem. Makaron rozdzielam na dwie porcje i na każdej z nich układam rukolę, a na wierzchu jajko. Skrapiam każde danie oliwą.
Wskazówki:
- danie bardzo często posypuję pestką dyni, orzechami lub innymi ziarnami
- jeżeli mam czas buraki piekę, mają wówczas więcej smaku niż te gotowane
- czasami kiedy zostanie mi trochę sałatki z buraków (przepis tutaj) wykorzystuję ją do zrobienia właśnie tego dania z makaronem
MAKARON RYŻOWY Z JAJKIEM – SKŁADNIKI
- 3 buraczki bio
- 4 jajka wiejskie
- łodyga selera naciowego bio
- 1 łyżka sosu sojowego
- łyżka octu jabłkowego (lub winnego)
- 2 łyżki oliwy z oliwek (lub oleju lnianego)
- 3 łyżeczki miodu
- garść posolonej rukoli, skropionej octem jabłkowym, miodem i oliwą
- ok. 300 g makaronu ryżowego wstążki
- sól i kolorowy pieprz do smaku
MAKARON RYŻOWY Z JAJKIEM – PRZYGOTOWANIE
- buraki gotuję lub piekę do miękkości i kroję w paski
- 2 jajka gotuję na twardo i również kroję w paski
- łodygę selera naciowego kroję w cieniutkie plasterki
- wszystkie pokrojone produkty wrzucam do miski, wlewam sos sojowy, ocet jabłkowy, oliwę oraz miód i dokładnie mieszam
- makaron ryżowy gotuję według wskazówek na opakowaniu
- gorący makaron wyciągam z wody, (wody nie wylewam i gazu pod garnkiem nie wyłączam) wkładam do miski, dolewam pół filiżanki wody z makaronu i wszystko razem mieszam (makaron pod wpływem buraków zabarwi się na lekko bordowy kolor)
- do gorącej wody wbijam jajko i gotuję chwilę, aż białko się zetnie (żółtko ma być luźne). To samo robię z drugim jajkiem
- makaron rozdzielam na dwie porcje, układam na każdej porcji rukolę a na niej kładę jajko
- solę i pieprzę do smaku i delikatnie skrapiam wszytko oliwą.