Chrupiący Chleb Bezglutenowy Bez Zagniatania

 
 

Chrupiący Chleb Bezglutenowy Bez Zagniatania

Chrupiący i mięciutki w środku chleb bezglutenowy, który robi się bez zagniatania! Mieszanie składników trwa zaledwie 1 minutkę. Upieczony na drożdżach z 3 rodzajów mąk: gryczanej, jaglanej i ziemniaczanej🥰

 

Jeżeli z jakiegokolwiek powodu nie możesz jeść glutenu, ten cudownie pachnący chlebek jest właśnie dla Ciebie. Przepis opracowałam kilka lat temu tak, by można było go zrobić szybko, nie tracąc wielu godzin na przygotowanie (jak to czasami bywa z niektórymi chlebami).

Taki domowy chleb bezglutenowy nie ma sobie równych! Bo kupiony przypomina raczej smak gumy, nie wspominając już o nie potrzebnych dodatkach chemicznych. Zaś ten.. jest pyszny i smakuje podobnie do chlebka wypiekanego z mąki glutenowej. Zresztą, co ja tu będę opowiadać. Upiecz go, a się przekonasz🥰

Swego czasu piekłam go bardzo często i bardzo nam smakował, a zapach pieczonego chleba jaki roznosił się po kuchni … po prostu obłędny👌

Oczywiście chleb smakuje najlepiej zaraz po upieczeniu np. z domowym masłem, czy maczany w prawdziwej oliwie z kroplą dobrego sosu sojowego. Ci którzy już kosztowali takie bezglutenowe pieczywo wiedzą, że po kilku dniach traci swoją świeżość. Dlatego nie czekaj zbyt długo ze zjedzeniem, a ewentualne nadwyżki po prostu zamroź! Jeżeli możesz jeść pieczywo glutenowe, zapraszam Cię również na inny przepis, na przykład na Zdrowy Chleb Orkiszowy)

A TY? Z czym najlepiej lubisz jeść taki pachnący świeży chlebek?😍

Chrupiący Chleb Bezglutenowy Bez Zagniatania

Chrupiący Chleb Bezglutenowy Bez Zagniatania

Przepis w skrócie:

Wyrośnięty zaczyn mieszam z przesianą mąką i pozostałymi składnikami, odstawiam do wyrośnięcia na 30min. Po przełożeniu do blaszki i ponownym wyrośnięciu (10 min.) posypuję ziarnem i piekę 35 min. w nagrzanym do 200°C piekarniku.

Chrupiący Chleb Bezglutenowy Bez Zagniatania

Wskazówki:

  • wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową
  • zanim przystąpię do robienia chleba, wyjmuję drożdże z lodówki i rozkruszam do wysokiej miski
  • tłuszcz rozpuszczam w rondelku i zostawiam do przestudzenia
  • wszystkie mąki przesiewam do oddzielnej miski
  • przestudzonym tłuszczem smaruję blaszkę „keksówkę” (ja mam taką o wymiarach: 29cm. x 10,5cm.) i obsypuję mąką. Tłuszczem smaruję również folię spożywczą, którą przykryję później chleb w blaszce do wyrośnięcia. Posmarowanie folii sprawi, że nie przyklei się do ciasta.

Chrupiący Chleb Bezglutenowy Bez Zagniatania

Chrupiący Chleb Bezglutenowy Bez Zagniatania

CHRUPIĄCY CHLEB BEZGLUTENOWY BEZ ZAGNIATANIA – SKŁADNIKI

Zaczyn drożdżowy

  • 1/3 kostki drożdży
  • 100 ml. lekko ciepłej wody
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • 1 czubata łyżka mąki (odejmuję z tych przesianych na chleb)

 

CHRUPIĄCY CHLEB BEZGLUTENOWY BEZ ZAGNIATANIA – SKŁADNIKI

Oraz:

ziarenka do obsypania chleba, np. łyżka siemienia lnianego i dwie szczypty maku

 

CHRUPIĄCY CHLEB BEZGLUTENOWY BEZ ZAGNIATANIA – PRZYGOTOWANIE

  • wszystkie składniki na ZACZYN dobrze mieszam w wysokiej misce. Przykrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 10 min.
  • do przesianych mąk dodaję sól, cukier, wszystkie pestki, żurawinę i wszystko mieszam (ja to robię trzepaczką do jajek, tzw. rózgą, bo w tym przypadku sprawdza się znakomicie)
  • do wyrośniętego zaczynu, wsypuję mąki z ziarnami, wlewam tłuszcz, lekko ciepłą wodę, a następnie energicznie i dokładnie mieszam wszystkie składniki ok.1 minuty (ja do tego celu używam drewnianej łyżki) Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
  • następnie przykrywam ścierką, odstawiam w ciepłe miejsce i czekam ok. 30 min. aż ciasto podwoi objętość
  • włączam piekarnik z opcją „grillowania z góry” na 200°C (z tą opcją piekarnik się dużo szybciej nagrzewa, należy jednak pamiętać, by tuż przed włożeniem chleba, zmienić na opcję „góra/dół)
  • wyrośnięte ciasto przekładam do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką (bezglutenową) keksówki, przykrywam folią spożywczą posmarowaną tłuszczem i odstawiam w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia na 10 min.
  • po wyrośnięciu zdejmuję folię, obsypuję ziarnami i wstawiam do nagrzanego piekarnika do 200°C na ok. 35min.
  • upieczony chlebek wyjmuję po minucie z blaszki i studzę na kratce.

Chrupiący Chleb Bezglutenowy Bez Zagniatania

Chrupiący Chleb Bezglutenowy Bez Zagniatania

SMACZNEGO!😊

 
 

Dodaj komentarz