Ta prosta sałatka z burakiem, to jedna z moich ulubionych sałatek. Wspaniale zbalansowane smaki: słodki, kwaśny i słony niesamowicie podkreślają charakter sałatki. Z pewnością na uwagę zasługuje fakt, że w roli głównej jest niezwykle zdrowy Pan Buraczek😊
W związku z tym, że burki najczęściej serwowane są jako ugotowany i podsmażony dodatek do ziemniaków i kotleta mielonego, a w postaci sałatki występuja niezbyt często, postanowiłam podzielić się moim prostym, smacznym i zdrowym przepisem. O tym, że buraki są niezwykle odżywcze słyszało się przecież nieraz. W szczególności o tym, że są pomocne przy leczeniu anemii.
A JAKIE JESZCZE WŁAŚCIWOŚCI MAJĄ BURAKI?
Oto kilka z nich:
- wspomagają koncentrację
- pomagają w leczeniu cukrzycy (najlepiej spożywać w surowej postaci, ponieważ mają niski IG równy 30)
- chronią wątrobę przed toksynami
- pomagają łagodzić objawy podczas menopauzy
- obniżają poziom złego cholesterolu we krwi
- łagodzą nerwice, depresję i wszelkiego rodzaju napięcia nerwowe
- wspomaga regulację cyklu snu
- poprawiają wydolność fizyczną pozytywnie wpływając na siłę mięśni
- regulują ciśnienie tętnicze, rozszerzając naczynia krwionośne i usprawniając przepływ krwi
- są bogatym źródłem witamin
- wspomagają przemianę materii
- zawierają bor, który posiada właściwości antybakteryjne, grzybobójcze i przeciwwirusowe
Wszystkiego zdrowego Ci życzę❤
Prosta Sałatka z Burakiem
Przepis w skrócie:
Upieczone buraki i ugotowane jajka obieram i kroję w plastry. Układam na przemiennie w okrąg i posypuje szczypiorkiem. Polewam sosem sojowym ,oliwą, octem jabłkowym i miodem. Solę i pieprzę do smaku. Opcjonalnie posypuję orzechami lub innymi ziarnami.
Wskazówki:
- buraki najczęściej piekę, bo zachowują więcej smaku niż te ugotowane. Zawijam w papier do pieczenia a następnie w folię aluminiową. W zależności od wielkości buraków, piekę ok. godziny lub dwóch w 170 C. Miękkość buraczków sprawdzam wbijając patyczek szaszłykowy
- sos sojowy jest słony, więc dosalam zawsze na końcu
- zamiast octu jabłkowego (przepis tutaj) można użyć octu winnego lub po prostu 2-3 łyżeczki soku z cytryny
- jajka zaczynam gotować w zimnej wodzie i od zagotowania w zależności od wielkości jajek, gotuję ok. 6 minut
- żeby miód miał lejącą konsystencję wstawiając go w miseczce (w kubku) do bardzo ciepłej wody. W wysokiej temperaturze, czyli powyżej 40C, miód traci swoje wartości odżywcze
PROSTA SAŁATKA Z BURAKIEM – SKŁADNIKI
- 2 małe buraczki bio upieczone lub ugotowane w skórce
- 2 jajka wiejskie ugotowane na twardo
- łyżka pokrojonego szczypiorku
- łyżka ciemnego sosu sojowego
- łyżka dobrej oliwy z oliwek
- łyżka octu jabłkowego
- łyżka miodu
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- opcjonalnie: orzechy lub inne ziarenka do posypania
PROSTA SAŁATKA Z BURAKIEM – PRZYGOTOWANIE
- buraczki obieram ze skórki i kroję w cieniutkie plasterki
- jajka obieram ze skorupek i kroję w plastry
- układam na talerzu naprzemiennie: plasterek buraka i plasterek jajka tworząc okrąg. Posypuję pokrojonym szczypiorkiem
- Polewam sosem sojowym, oliwą, octem jabłkowym oraz rozpuszczonym miodem
- posypuję solą i pieprzem do smaku
- opcjonalnie posypuję orzechami lub innymi ziarnami.
SMACZNEGO!😊
Ale pyszne i zdrowe.
Dziękuję pięknie za komentarz😊Pozdrawiam cieplutko❤
witaj!wspaniała strona i przepisy mam cukrzyce tp.2 i niektore przepisy są dla mnie pozdrawiam!
Rysiaa, dziękuję pięknie za komentarz i za ciepłe słowa!😘 Masz rację, wiele przepisów jest tu dla Ciebie! Przede wszystkim, musisz zamienić mąkę pszenną na orkiszową ( o ile jesz produkty mączne), a biały cukier na ksylitol i erytrol. Wszystkiego zdrowego dla Ciebie❤