Makaron Ryżowy z Pokrzywą

20 sierpnia 2022
 
 

 

Makaron Ryżowy z Pokrzywą

Makaron ryżowy z pokrzywą, to nie tylko danie które robi się szybko, ale danie które smakuje naprawdę wspaniale. Po prostu pycha!😍

 

Tak naprawdę pokrzywa, to cudne zielsko! Zdrowe, odżywcze i już w Średniowieczu się nim zachwycano. Nie wiem czy ktoś wtedy robił z pokrzywą makaron, ale na pewno używał jej na wszelkie inne możliwe sposoby. O jej właściwościach leczniczych pisałam już tutaj: Właściwości Lecznicze Pokrzywy . Więc jeżeli chcesz jeszcze nazbierać pokrzywę nie tylko do tego dania, ale również na zimę, koniecznie przeczytaj artykuł, z którego dowiesz się wielu istotnych informacji🤗

Wracając do makaronu, jeżeli nawet pokrzywa nie brzmi dla Ciebie zachęcająco, to powiem Ci, że się zdziwisz, jak smakuje w tym daniu. W sumie to nie wiem do czego porównać jej smak… Może trochę do szpinaku? I o ile szpinak musisz kupić (no chyba że hodujesz w swoim ogródeczku) o tyle pokrzywa rośnie sobie sama! I to za darmo! Oczywiście jeżeli nie masz swojego ogrodu, pokrzywę zbieraj tylko i wyłącznie z czystych terenów, (tzn. położonych dalej od ulicy) Zbieraj, jedz lub pij! Nawet nie masz pojęcia ile dobroci ze szklaneczką herbatki pokrzywowej wypijesz! Oj! Tak! Pokrzywa to cudne zielsko🤗😍

Wszystkiego Zdrowego❤

Makaron Ryżowy z Pokrzywą

Makaron Ryżowy z Pokrzywą

Przepis w skrócie

Na gorącą wodę wrzucam makaron i gotuję al dente wg przepisu producenta. Zebraną pokrzywę płuczę i sparzam gorącą wodą z czajnika. Kroję na drobniejsze kawałki. Na patelni rozpuszczam masło klarowanego i wsypuje wszystkie przyprawy. Dorzucam pokrzywę i chwile smażę. Dolewam sos sojowy i dorzucam czosnek. Ugotowany makaron od razu wrzucam na patelnię mieszając wszystko. W razie potrzeby dolewam troszkę wody z gotowania makaronu. Od razu podaję ciepły skropiony oliwą. Na wierzch ścieram dobry, ulubiony ser. U mnie cheddar. Posypuję świeżą drobno pokrojona papryką.

.

Wskazówki

  • część wody z makaronu odlewam do kubka. Wodę po makaronie trzymam w kubku w lodówce na wszelki wypadek, gdyby część dania nie została do końca zjedzona
  • danie powinno starczyć dla dwóch osób
  • pokrzywa podczas obróbki termicznej mocno się skurczy, więc należy zerwać kilka dobrych garści

Makaron Ryżowy z Pokrzywą

MAKARON RYŻOWY Z POKRZYWĄ – SKŁADNIKI

  • paczka makaronu ryżowego (wstążka) ok. 400 g
  • 2 łyżeczki masła klarowanego
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • pół łyżeczki kurkumy
  • pół łyżeczki mielonej kolendry (lub tymianku)
  • kilka garści pokrzywy zwyczajnej
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2 ząbki czosnku
  • kawałek ulubionego sera do starcia
  • oliwa do polania
  • pół świeżej papryki (albo całą, zależy od apetytu😜 )

 

MAKARON RYŻOWY ZE SZPARAGAMI – PRZYGOTOWANIE

  • do garnka wlewam wodę i wstawiam na gaz. Na gotującą posoloną wodę wsypuję makaron i gotuję wg przepisu producenta
  • pokrzywę myję, sparzam gorącą wodą i drobno kroję
  • na patelni rozpuszczam masło i wrzucam przyprawy (paprykę, kurkumę, kolendrę), po chwili dorzucam pokrzywę i wszystko mieszam
  • po kilku minutach wlewam sos sojowy i dorzucam czosnek. Mieszam
  • następnie dodaję odcedzony ugotowany makaron i nie wylewając wody z makaronu, dolewam jej trochę na patelnię, by lekko rozluźnić danie. Wszystko dokładnie mieszam
  • danie podaję od razu skropione oliwą, a na wierzch ścieram ser cheddar
  • z góry posypuję świeżą papryką drobno pokrojoną w kostkę.

Makaron Ryżowy z Pokrzywą

Makaron Ryżowy z Pokrzywą

SMACZNEGO!😊

 

 
 

Dodaj komentarz