Makaron ryżowy z pokrzywą, to nie tylko danie które robi się szybko, ale danie które smakuje naprawdę wspaniale. Po prostu pycha!😍
Tak naprawdę pokrzywa, to cudne zielsko! Zdrowe, odżywcze i już w Średniowieczu się nim zachwycano. Nie wiem czy ktoś wtedy robił z pokrzywą makaron, ale na pewno używał jej na wszelkie inne możliwe sposoby. O jej właściwościach leczniczych pisałam już tutaj: Właściwości Lecznicze Pokrzywy . Więc jeżeli chcesz jeszcze nazbierać pokrzywę nie tylko do tego dania, ale również na zimę, koniecznie przeczytaj artykuł, z którego dowiesz się wielu istotnych informacji🤗
Wracając do makaronu, jeżeli nawet pokrzywa nie brzmi dla Ciebie zachęcająco, to powiem Ci, że się zdziwisz, jak smakuje w tym daniu. W sumie to nie wiem do czego porównać jej smak… Może trochę do szpinaku? I o ile szpinak musisz kupić (no chyba że hodujesz w swoim ogródeczku) o tyle pokrzywa rośnie sobie sama! I to za darmo! Oczywiście jeżeli nie masz swojego ogrodu, pokrzywę zbieraj tylko i wyłącznie z czystych terenów, (tzn. położonych dalej od ulicy) Zbieraj, jedz lub pij! Nawet nie masz pojęcia ile dobroci ze szklaneczką herbatki pokrzywowej wypijesz! Oj! Tak! Pokrzywa to cudne zielsko🤗😍
Wszystkiego Zdrowego❤
Makaron Ryżowy z Pokrzywą
Przepis w skrócie
Na gorącą wodę wrzucam makaron i gotuję al dente wg przepisu producenta. Zebraną pokrzywę płuczę i sparzam gorącą wodą z czajnika. Kroję na drobniejsze kawałki. Na patelni rozpuszczam masło klarowanego i wsypuje wszystkie przyprawy. Dorzucam pokrzywę i chwile smażę. Dolewam sos sojowy i dorzucam czosnek. Ugotowany makaron od razu wrzucam na patelnię mieszając wszystko. W razie potrzeby dolewam troszkę wody z gotowania makaronu. Od razu podaję ciepły skropiony oliwą. Na wierzch ścieram dobry, ulubiony ser. U mnie cheddar. Posypuję świeżą drobno pokrojona papryką.
.
Wskazówki
- część wody z makaronu odlewam do kubka. Wodę po makaronie trzymam w kubku w lodówce na wszelki wypadek, gdyby część dania nie została do końca zjedzona
- danie powinno starczyć dla dwóch osób
- pokrzywa podczas obróbki termicznej mocno się skurczy, więc należy zerwać kilka dobrych garści
MAKARON RYŻOWY Z POKRZYWĄ – SKŁADNIKI
- paczka makaronu ryżowego (wstążka) ok. 400 g
- 2 łyżeczki masła klarowanego
- łyżeczka słodkiej papryki
- pół łyżeczki kurkumy
- pół łyżeczki mielonej kolendry (lub tymianku)
- kilka garści pokrzywy zwyczajnej
- 1 łyżka sosu sojowego
- 2 ząbki czosnku
- kawałek ulubionego sera do starcia
- oliwa do polania
- pół świeżej papryki (albo całą, zależy od apetytu😜 )
MAKARON RYŻOWY ZE SZPARAGAMI – PRZYGOTOWANIE
- do garnka wlewam wodę i wstawiam na gaz. Na gotującą posoloną wodę wsypuję makaron i gotuję wg przepisu producenta
- pokrzywę myję, sparzam gorącą wodą i drobno kroję
- na patelni rozpuszczam masło i wrzucam przyprawy (paprykę, kurkumę, kolendrę), po chwili dorzucam pokrzywę i wszystko mieszam
- po kilku minutach wlewam sos sojowy i dorzucam czosnek. Mieszam
- następnie dodaję odcedzony ugotowany makaron i nie wylewając wody z makaronu, dolewam jej trochę na patelnię, by lekko rozluźnić danie. Wszystko dokładnie mieszam
- danie podaję od razu skropione oliwą, a na wierzch ścieram ser cheddar
- z góry posypuję świeżą papryką drobno pokrojoną w kostkę.
SMACZNEGO!😊