Sałatka z bobem i koperkiem, to sałatka na którą czekam cały rok. Jest bardzo smaczna, a do tego bardzo pożywna🥰
Kiedy tylko zaczyna się lato, wyczekuję chwili, kiedy pojawi się w sprzedaży młodziutki bób! Zazwyczaj razem z moim tatą, zajadaliśmy taki sote: ugotowany i podany w łupinkach. Jeszcze ciepły znikał z miseczki z prędkością światła. I nawet w takiej formie, bez żadnej omasty, smakował nam wspaniale!😋
W naszym rodzinnym domu, tylko my byliśmy takimi fanami bobu. Reszta do tego specjału się jakoś nie garnęła. Z drugiej strony, nie ma co się dziwić! Bób nie ma jakiegoś specjalnego smaku i dopiero wszelkie dodatki sprawiają, że jest on bardziej wyrazisty.
Właśnie taką wyrazistą w smaku sałatkę, chcę Ci dziś przedstawić. I liczę na to, że zainteresuje ona również te osoby, które za jako takim bobem nie przepadają. Sałatka jest prosta w wykonaniu, a że bób jest bardzo zdrowym strączkiem warzywnym, polecam ją z całego serducha!😍
Zawiera w sobie sporo białka, błonnika, witaminy z grupy B, oraz sód, magnez, fosfor i wapń.
Należy jednak pamiętać o tym, że po ugotowaniu, bób ma wysoki indeks glikemiczny ( który nie polecany jest przy cukrzycy). Dlatego też w przypadku cukrzyków, należy wybierać taki bób, który jest młodziutki, gdyż właśnie ten starszy i dojrzalszy, (jak to z większością warzyw) będzie miał niestety indeks wyższy.
Polecam Ci również moje inne pyszne sałatki np: Obłędnie Pyszna Sałatka Makaronowa lub też Zielona Sałatka z Naleśnikowym Makaronem
Wszystkiego Zdrowego❤
Sałatka z Bobem i Koperkiem
Przepis w skrócie
Bób moczę 60 minut w zimnej wodzie. Następnie płuczę i wrzucam na posolony wrzątek wraz z liści laurowymi. Gotuję do miękkości (ok.15 minut) Odcedzam i jeszcze ciepły skrapiam cytryną, dodaję przeciśnięty czosnek, pokrojony drobno szczypiorek oraz koperek. Dodaję odrobinę harissy, solę do smaku i skrapiam porządnie oliwą. Wszystko mieszam, a na wierzchu układ pomidorki koktajlowe przekrojone na pół.
Wskazówki:
- w zależności od bobu (czy jest świeży i młody) gotuję go 10 – 15 minut, a czasami dłużej
- soku z cytryny dodaję tyle, by sałatka była lekko kwaśna i orzeźwiająca. W przypadku bobu to dobry pomysł, bo sam w sobie jest trochę mdły ( ale i tak go lubię😜)
- na wierzch sałatki daję dosyć sporo pomidorków, bo dodają pysznego smaczku
- jeżeli nie przepadasz za smakiem harissy (czyli pasty ze zmielonych wędzonych ostrych papryczek ) możesz dodać więcej czosnku. Ja dodaję do sałatki pasty harissowej , ponieważ uwielbiam ten smak. W zależności od tego jak jest ostra, dodaję na czubek łyżeczki, bądź troszkę więcej.
SAŁATKA Z BOBEM I KOPERKIEM – SKŁADNIKI:
- 500 g świeżego bobu
- 4 listki laurowe
- sok z cytryny (do smaku)
- ząbek czosnku
- szczypiorek (pęczek)
- koperek (pęczek)
- harissa (na czubek łyżeczki)
- pomidorki koktajlowe (kilkanaście szt)
- oliwa
- sól
SAŁATKA Z BOBEM I KOPERKIEM– PRZYGOTOWANIE
- bób moczę 60 minut w zimnej wodzie, a następnie wrzucam do osolonego wrzątku z 4 listkami laurowymi i gotuję do miękkości (ok. 15 minut)
- w międzyczasie obieram z łupinek czosnek, kroję szczypiorek i koperek, oraz kroję umyte pomidorki koktajlowe na pół
- bób odcedzam i skrapiam porządnie sokiem z cytryny, dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, wsypuję szczypiorek, koperek oraz harissę i solę do smaku
- wszystko dokładnie mieszam i próbuje czy nie trzeba dodać jeszcze cytryny lub soli
- na koniec skrapiam porządnie oliwą i jeszcze raz mieszam
- na wierzchu układam pomidorki koktajlowe.
SMACZNEGO!😊