Makaron ryżowy ze szparagami to lekkie, szybkie i nieprzyzwoicie pyszne danie. Jeżeli masz ochotę zjeść coś dobrego i zarazem nie spędzić całego dnia w kuchni, to danie jest właśnie dla Ciebie, lub dla Twoich gości😍
Nie raz pisałam o tym, jak to uwielbiam szparagi. I kiedy to mój sekret poznała moja kochana koleżanka sąsiadka, co i rusz przynosiła dorodny świeży pęczek tych zielonych pyszności. Jak to mówiła – prosto z pola!😍 Postawiona więc przed rozkosznym faktem, co i rusz tworzyłam nowe szparagowe dania. Tym razem, długo się nie zastanawiałam. Tego właśnie dnia czasu było mało, a ochota na zjedzenie czegoś dobrego, ogromna! A, że w mojej szafce makaron ryżowy zawsze być musi, a i szparagowy pęczek wręcz uśmiechał się do mnie z zakamarków lodówki, nie umiałam mu się oprzeć 😋
I trzask! Prask! (nie wiem czy to tak się piszę i mówi 🤔) nawet nie wiem kiedy powstało to iście proste i cudne danie! Kiedy spróbowałam pierwszy kęs, wiedziałam już, że muszę się z Tobą podzielić tym jakże łatwym i smacznym przepisem.
No i proszę! O to on! Smaczny, łatwy i kusząco dobry!
Ps. Nie wiem czy dostaniesz jeszcze szparagi, ale koniecznie zapisz sobie mój link do tego przepisu, bo ewentualnie na przyszły rok, będzie jak znalazł! 😁
Wszystkiego Zdrowego❤
Makaron Ryżowy ze Szparagami
Przepis w skrócie
Na sitku w garnku do gotowania na parze, układam szparagi i wstawiam na gaz. Po ok. 7min. dodaje do osolonej wody pod sitkiem makaron ryżowy i gotuję wg. przepisu na opakowaniu (ok.5 min.) Na patelni rozpuszczam masło klarowane i dodaje zgnieciony czosnek. Od razu też na patelnię wykładam szparagi pokrojone na mniejsze kawałki i makaron (wody po makaronie nie wylewam) Mieszając wszystko, dodaję trochę wody po gotowaniu makaronu, by “rozluźnić” potrawę, oraz dolewam sos sojowy. Mieszam i po chwili wykładam na talerz. Ścieram odrobinę sera, dodaję świeżo zmielonego kolorowego pieprzu i soli, posypuję szczypiorkiem i skrapiam oliwą (ewentualnie też cytryną)
Wskazówki
- część wody z makaronu odlewam do kubka. W przypadku kiedy danie muszę podgrzać, podlewam go na patelni właśnie taką wodą i nie używam tłuszczu! Wodę po makaronie trzymam w kubku w lodówce (oczywiście jeżeli danie zostanie do odgrzania, w co wątpię)
- szparagi w tej potrawie powinny być chrupiące, czyli lekko al dente. Jeżeli wolisz bardziej miękkie, pogotuj je odrobinę dłużej
- wodę pod szparagami, solę dopiero gdy się zagotuje. Wsypana wcześniej sól, bardzo spowalnia zagotowanie się wody
- danie powinno starczyć dla dwóch osób
MAKARON RYŻOWY ZE SZPARAGAMI – SKŁADNIKI
- pęczek szparagów
- paczka cienkiego makaronu ryżowego
- łyżeczka masła klarowanego
- ząbek czosnku
- kawałek ulubionego sera do starcia (bez laktozy, jeżeli jej nie możesz)
- zmielony kolorowy pieprz i sól
- 2 łyżeczki sosu sojowego
- szczypiorek
- oliwa do polania
MAKARON RYŻOWY ZE SZPARAGAMI – PRZYGOTOWANIE
- do garnka wlewam wodę i wstawiam na gaz. Nakładam durszlak do gotowania warzyw na parze i układam szparagi. Przykrywam pokrywką
- kiedy woda się zagotuje, wsypuję płaską łyżkę soli
- kiedy szparagi są na wpół miękkie (po. ok 7 min.) wrzucam do wody makaron i gotuje ok. 5 minut
- na patelni rozpuszczam masło, dorzucam rozgnieciony czosnek i od razu dodaję szparagi pokrojone na mniejsze kawałki
- następnie dodaję odcedzony makaron i nie wylewając wody, dolewam jej trochę na patelnię, by lekko rozluźnić danie. Wszystko dokładnie mieszam
- wykładam na talerze, dodając świeżego pieprzu, soli do smaku. Posypuję startym serem i szczypiorkiem
- wszystko skrapiam oliwą. Opcjonalnie skrapiam sokiem z cytryny.
SMACZNEGO!😊
Świetny przepis! 👌😋 Dziekuje!
Dziękuję Ewo za komentarz!🥰 Niezwykle mi miło, że mój przepis Ci posmakował! Mam nadzieję, że znajdziesz tu więcej dla siebie smacznych inspiracji!😍 Wszystkiego zdrowego dla Ciebie❤