Sałatka Arbuzowa to jedna z tych sałatek, co są lekkie, pyszne i orzeźwiające. Można ją zrobić na śniadanko, kolację albo po prostu zjeść jako przekąskę😍
Muszę przyznać, że smaki słodko – słone, nie są mi obce. Zawsze doprawiam desery i ciasta szczyptą dobrej soli. A już czekoladowe smaki… to w szczególności! Wszak wiadomo, że sól jeszcze bardziej podkreśla i wydobywa smak czekolady. Od dawna też jest znane połączenie karmelu z solą. Oj tak! Niektórzy dali by się pokroić za taki słony karmel 😜 Osobiście znam takich, co by łyżkami go jedli w nieskończoność! I proszę tu nie myśleć o mnie! Bo ja i owszem, lubię! Ale nie żeby łyżkami!😏
No dobra! Ale nie o karmelu i czekoladzie tu mowa (choć przyznam, że nie raz się jadało maczanego zimnego arbuza w gorącej gęstej czekoladzie! O mamooo! )
Mowa tu o fantastycznym połączeniu słonego sera feta ze słodkim, soczystym arbuzem! O tak! To dopiero niebiański duet!😍
Pamiętam jak kilka lat temu, dosyć sceptycznie podeszłam do takiego połączenia i bardzo ostrożnie wkładałam pierwszy kęs do buzi. Już na etapie robienia sałatki krzywiłam się i po prostu bałam, że tylko zmarnuje uwielbianego przeze mnie arbuza. Jednak ku mojemu zaskoczeniu, arbuz był jeszcze bardziej… jakby to napisać.. arbuzowy! A słony ser, tylko podkreślił jego arbuzowatość!
Od tamtej pory, wszystkie sałatki arbuzLowe, po prostu uwielbiam!❤
Oczywiście moim zdaniem, nie zbędne są tu malutkie dodatki takie jak: świeża mięta, czy jakiś syrop słodko- kwaśny (np. z granatu) by w pełni podkreśliły wyjątkowość tej sałatki.
Na koniec tylko dodam, że już od samego pisania ślinka mi leci. Więc albo ta sałatka jest naprawdę pyszna, albo ja mam bzika na punkcie arbuza 😁
Wszystkiego Zdrowego❤
Sałatka Arbuzowa
Przepis w skrócie
schłodzony arbuz obieram ze skórki, kroję na mniejsze kawałki i mieszam z drobno pokrojonym serem feta. Dodaję drobniutko posiekane listki mięty, skrapiam syropem z granatu lub balsamicznym i wszystko mieszam. Sałatkę podaję ozdobioną listkami świeżej mięty.
SAŁATKA ARBUZOWA – SKŁADNIKI:
- arbuz (u mnie ok. 500 gr. bez skórki)
- 1/3 opakowania sera feta (ok. 70 gr.)
- listki mięty do pokrojenia oraz kilka do ozdoby
- syrop z granatu lub gęsty sos balsamiczny do smaku
SAŁATKA ARBUZOWA – PRZYGOTOWANIE
- schłodzony arbuz kroję na drobną kostkę i wrzucam do miski
- ser feta kroję w małe drobne paski i dorzucam do arbuza
- liski mięty bardzo drobno siekam nożem i dorzucam do sałatki
- wszystko skrapiam syropem i podaję od razu udekorowane listkami świeżej mięty
SMACZNEGO!😊