Zmiksowane Zielone Pesto

 
 

Zmiksowane Zielone Pesto

Zmiksowane zielone pesto, to wszelkiego rodzaju mix zielonych i zdrowych listków! Pesto jest tak pyszne, że nawet mięsożercy się nim zachwycają😍

Może będę się powtarzać, ale kiedyś właśnie należałam do tego grona, które myślało, że bez mięsa to ani rusz. Nie to, żebym teraz mięsa nie jadała, ale jem go znacznie mniej. No a od kiedy odkryłam jakie możliwości mają rośliny… to już w ogóle mięso jadam zdecydowanie rzadziej!
Kiedyś grill kojarzył mi się wyłącznie z kiełbasą i karkówką. Za to dziś, mój grill jest pełen warzywnych różności, na czele z…moim ukochanym serem halloumi! Ach jak on smakuje z grilla!
Tak naprawdę, ser halloumi odkryłam kilka lat temu, będąc na wakacjach na Cyprze. Miałam ogromne szczęście, że właśnie tam go pierwszy raz spróbowałam. Bo właśnie tam, smakował niebiańsko! Od tamtej pory, ja i ser halloumi, jesteśmy w nierozerwalnym związku! No normalnie zakochani!😜
Ale zaraz! Czy ja się trochę nie zapędziłam? Ja tu o serach, a dziś przecież pesto!

W sumie, to się nie zapędziłam. Bo pesto, o którym dziś mowa, może być wspaniałym dodatkiem właśnie do grillowanych potraw, tudzież sera. I choć prezentuje go dziś na grzankach, to uwierz, obok grillowanych warzyw, sera, czy też mięs, prezentuje się i smakuje wyśmienicie! Podkręci wspaniale smak każdego grillowanego dania i doda odrobinę pysznej pikanterii.
Tak więc jeżeli masz różne zielone listki, nie zwlekaj, tylko zrób fantastyczne pesto i zjedz na grzance, lub razem z grillowanymi potrawami🥰
Mówię Ci! Pycha!

Wszystkiego zdrowego dla Ciebie❤

Zmiksowane Zielone Pesto Zmiksowane Zielone Pesto

Zmiksowane Zielone Pesto

Przepis w skrócie

Umyte, zdrowe i ekologiczne (ze sprawdzonego źródła) liście rzodkiewki, liście rukoli, natkę pietruszki wrzucam do blendera i wraz z sokiem cytryny i oliwą blenduję.

Następnie dodaję podprażone pestki słonecznika, miód, czosnek, sól i wszystko razem jeszcze raz miksuję.

Zmiksowane Zielone Pesto Zmiksowane Zielone Pesto

Wskazówki:

  • zamiast cytryny często dodaję domowy ocet jabłkowy lub ew. ocet biały winny
  • pesto można przechowywać kilka dni w lodówce, jednak trzeba przełożyć je do słoiczka z zakrętką i z góry zalać oliwą
  • pesto można również zawekować i cieszyć się nim zimą, robię tak co roku! (oczywiście od góry zalewam oliwą) przepis tutaj: Jak Zawekować Pesto Z Rukoli Na Zimę?
  • gotowe pesto podaję z makaronem, lub do różnego rodzaju pieczywa czy warzyw.
  • grzanki na koniec można skropić oliwą oraz syropem z granatu i posypać pestką dyni.

Zmiksowane Zielone Pesto

ZMIKSOWANE ZIELONE PESTO – SKŁADNIKI

  • kilka garści różnych zielonych listków: rzodkiewki, rukoli, pietruszki
  • ok. 2 łyżek soku z cytryny
  • ok. 3-4 łyżek oliwy
  • 2 garści podprażonych pestek słonecznika
  • 2 łyżeczki miodu (dla wegan inne słodziwo)
  • 1 ząbek czosnku
  • sól do smaku

 

ZMIKSOWANE ZIELONE PESTO – PRZYGOTOWANIE

  • pestki słonecznika lekko prażę na patelni
  • umyte liście zieleniny wkładam do blendera, dodaje sok z cytryny, (lub ocet jabłkowy lub winny) oliwę i miksuję.
  • następnie dodaję uprażone pestki, miód, sól, ząbek czosnku i wszystko blenduję na jednolitą masę.
  • próbuje i ewentualnie doprawiam jeszcze smakiem słodkim, kwaśnym, lub słonym.

Zmiksowane Zielone Pesto

SMACZNEGO!😊

 
 

Dodaj komentarz