Nadszedł w końcu czas na ten wyśmienity Pasztet Drobiowy! W środku jest wilgotny, a na zewnątrz chrupiący! Właśnie taki pasztet jest najlepszy!😍
Jakiś czas temu, podzieliłam się swoim przepisem na pasztet z mięsa z rosołu. Zrobiłam go ze wszystkich kąsków mięsnych i warzywnych jakie tylko „pływały” w rosole. Nic a nic się nie zmarnowało! Wszystko zmieliłam, odpowiednio przyprawiłam, no i upiekłam. Za jednym zamachem miałam rosół i pasztet! No cudo!
Nie inaczej jest dzisiaj! Bulion który się nagotował przy okazji gotowania mięs na pasztet, posłużył mi do zrobienia wyśmienitego żurku! Ale szczegółowy przepis, to już w innym poście, bo dziś, zajmiemy się wyłącznie pasztetem! 😋
Przyznam, że z podanej poniżej porcji mięs i warzyw, wyszła naprawdę spora blacha pasztetu! (wielkość blachy, podana we wskazówkach)
Więc jeżeli nie masz ogromnej rodziny, to warto pasztet podzielić na porcje i zamrozić. Oczywiście u mnie na produkcie do zamrożenia zawsze „ląduje” etykieta z datą. Wówczas wiem do kiedy dany produkt powinien być skonsumowany.😁
Jeżeli chodzi o pasztet, może leżeć w zamrażalniku, do 4-6 miesięcy. Oczywiście mój tyle nigdy nie wytrzymuje. Zostaje zjedzony dużo, dużo szybciej!😎
Jednak muszę przyznać, że lubię mieć przeróżne zapasy, bo w łatwy i szybki sposób mogę skomponować coś pysznego do jedzenia.
Tak więc reasumując… Jak coś robię, to z rozmachem! W końcu grzanie piekarnika, też kosztuje! Nie opłaca się robić maleńkiego pasztecika😏
No a czas? Czas jest przecież też bardzo cenny! I ja go szanuje!🥰
Wszystkiego zdrowego dla Ciebie❤
Pasztet Drobiowy
Przepis w skrócie
Wymoczone i umyte mięso zalewam w dużym garze ( u mnie 10 litrowy) zimna wodą i wstawiam na gaz. Jeżeli trzeba, to po zagotowaniu zbieram tzw. szumowiny. Wsypuję ziarna pieprzu, ziele angielskie, jałowca oraz liście laurowe. Gotuje na małym gazie ok. 2- 3 godzin. Następnie dodaje obrane warzywa: marchew, pietruszkę, selera i por. Gotuję jeszcze ok. 2 godzin. Wyciągam mięso i obieram z kości. Warzywa odkładam do miski. Cebule kroję na kostkę i rumienię na tłuszczu zebranym z bulionu (ok. 2 łyżek) dodaję kurkumę, paprykę, kolendrę, pieprz i sos sojowy.
Mięso bez kości, oraz warzywa i rumianą cebulkę przekręcam przez maszynkę. Do masy dodaję przeciśnięty czosnek, rozpuszczone masło, 2 łyżki kaszy mannej, oraz cały tłuszcz zebrany z wierzchu bulionu, przyprawy i wszystko dokładnie mieszam. Próbuję i ewentualnie jeszcze doprawiam. Na koniec wbijam jajka i jeszcze raz dokładnie mieszam całą masę wykładam na blachę posmarowaną masłem klarowanym i posypaną kaszą manną orkiszową. Piekę w piekarniku w 180° C (termoobieg) ok półtorej godziny
Wskazówki:
- jeżeli nie masz solidnej, nie przywierającej blachy do pieczenia, to wyłóż ją papierem a papier posmaruj masłem i obsyp go kaszą manną orkiszową
- dzięki temu że zbieram tłuszcz z bulionu i dodaje go do masy, pasztet jest odpowiednio, wilgotny i kleisty
- przed wykorzystaniem mięsa, zawsze je moczę w zimnej wodzie z solą (2-3 łyżki soli) ok. 30 – 60 min.
- blaszka jakiej użyłam ma: 42 x 29 cm. Jeżeli Twoja nie ma zbyt wysokiego rantu, użyj jeszcze jednej blaszki tzw. keksówki.
PASZTET DROBIOWY – SKŁADNIKI:
- 2 porcje rosołowe z indyka (ok. 1.70)
- 2 ćwiartki z kurczaka (ok. 1.20)
- 1 ćwiartka z kaczki (ok. 0.80)
- po kilka ziaren: pieprzu, ziela angielskiego i jałowca
- kilka liści laurowych
- 4 marchewki
- 3 pietruszki
- 1 seler
- 1 nieduży por
- 2 spore cebule
- 2 łyżki tłuszczu zebranego z ugotowanego bulionu
- po szczypcie: kurkumy, wędzonej papryki, mielonej kolendry, mielonego pieprzu
- łyżkę sosu sojowego
- 5 ząbków czosnku
- ok. 50 gr. masła klarowanego
- tłuszcz zebrany z bulionu
- 2 łyżki kaszy mannej orkiszowej
- 3 jajka
oraz przyprawy do doprawienia zmielonej masy na pasztet: łyżeczka gałki muszkatołowej, 2 łyżeczki mielonej kozieradki, łyżeczka mielonego pieprzu, oraz sól do smaku
PASZTET DROBIOWY – PRZYGOTOWANIE
- wymoczone w wodzie z solą oraz umyte mięso zalewam w dużym garnku wodą tak, by przykryła mięso. Wstawiam na gaz i zagotowuję (zbieram ewentualne „szumowiny”)
- dodaję po kilka ziaren pieprzu, ziela angielskiego, jałowca oraz liście laurowe i gotuję ok. 2-3 godziny
- obieram marchewki, pietruszki i seler i kroję ewentualnie na mniejsze kawałki, a pora rozkrawam lekko wzdłuż i myję pod bieżącą wodą
- dodaję wszystkie warzywa do garnka z mięsem ( po minionym czasie 2-3 godzin) i gotuję jeszcze 1-2 godziny
- po minionym czasie wyjmuję mięso oraz warzywa do oddzielnych misek
- przestudzone mięso obieram z kości
- 2 cebule kroje w kostkę, a na patelnię wlewam 2 łyżki tłuszczu zebranego z wierzchu bulionu. Dodaję kurkumę, paprykę wędzoną, kolendrę, pieprz i dorzucam pokrojona cebulkę. Po chwili dolewam sos sojowy i smażę aż cebulka będzie przyprażona
- obrane z kości mięso wraz z warzywami i przestudzona cebulką mielę przez maszynkę
- do masy dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, masło klarowane, cały tłuszcz zebrany z wierzchu bulionu, kaszę manną oraz przyprawy. Całość bardzo dokładnie mieszam i próbuję czy nie trzeba jeszcze doprawić
- na koniec wbijam jajka i jeszcze raz bardzo dokładnie mieszam całą masę
- do posmarowanej masłem klarowanym i obsypanej kaszą manną blaszki, wykładam pasztet i lekko wyrównuje z góry (używam do tego silikonowej łopatki)
- piekę w nagrzanym piekarniku do 180° C ( termoobieg) przez ok. 90 minut min. aż pasztet będzie rumiany
- studzę na kratce razem z blaszką
SMACZNEGO!😊