Cudowny, genialny, smaczny i prosty do wykonania Fit Sernik! Jeżeli lubisz serniki, to ten przepis jest właśnie dla Ciebie!😍
Już od dawna powtarzam, że gotowanie musi być nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Nie wystarczy coś tam upichcić w domowym zaciszu by nazwać to zdrowym, domowym jedzeniem.
O co to, to nie!😎
Przede wszystkim liczy się produkt! Musi być on dobrej jakości i powinien być w zdrowy sposób przyrządzony. Co z tego, że upieczesz ciasto w zaciszu domowym, jak nafaszerujesz je białym cukrem i margaryną? (albo też olejem rzepakowym czy słonecznikowym – popularnymi zresztą rafinatami).
No nic z tego dobrego to nie będzie!
No owszem! Jest to troszkę mniejsze zło, niż to ciasto zakupione w markecie, czy w pseudo-piekarni. W nim, to nawet jajka są z jakiegoś dziwnego proszku! No serio! 🤔
Ale czy w ogóle trzeba wybierać mniejsze zło? A może jak już robić, to robić dobrze?! Dostarczyć i przyjemności i jakości?!
No ja niewątpliwie wychodzę z takiego założenia. Lepiej jest zjeść mniej i dostarczyć dobrych składników, niż całą furę i zero odżywczych właściwości! Aha! I jakby nie było, to jeszcze sobie zaszkodzić! Bo nie myśl sobie, że będziesz bezkarnie jadać “śmieci”, a konsekwencje Cię ominą szerokim łukiem. No wybacz, ale “w przyrodzie nic nie ginie” 🥰
Zapraszam Cię więc na ten prosty i smaczny serniczek! Bo w środku w nim, same pyszności!😍
Tutaj zamieszczę dla Ciebie też sernik bez laktozy, bo może Ci się przyda: Jogurtowiec z Bananami
Wszystkiego Zdrowego!❤
Fit Sernik
Przepis w skrócie
Jajka ubijam mikserem i dodaję stewię. Wrzucam do jajek twaróg i mieszam chwile mikserem. Następnie dodaję miód i zmiksowane banany i ponownie mieszam mikserem. Wlewam masło klarowane, oraz wsypuję mąkę ziemniaczaną i wszystko krótko miksuję na jednolitą masę. Na koniec dodaję rodzynki i pokrojone w paski daktyle, oraz roztarty rozmaryn. Wszystko mieszam łyżką. Piekę w nagrzanym piekarniku do 175 C z termoobiegiem przez 20 minut, a następnie obniżam temperaturę na 150 C i piekę ok. 30 minut. Po tym czasie temperaturę ustawiam na 130 i piekę jeszcze ok. 30 minut. Wyłączam piekarnik i zostawiam sernik na 10 min. Następnie uchylam odrobinę drzwiczki i czekam aż sernik przestygnie.
Wskazówki:
- jajka i twaróg wyciągam z lodówki wcześniej, najlepiej jakby miały pokojową temperaturę
- mój twaróg był o kremowej, śmietankowej konsystencji, tzw. twaróg z wiaderka
- piekarnik nastawiam przed przystąpieniem do działania, by miał odpowiednią temperaturę
- u mnie sernik został polany pastą sezamową (tahiną) wymieszaną z miodem, oraz przyozdobiony suszonymi morelami pokrojonymi w paski
- rozmaryn rozcieram ze szczyptą soli w moździerzu na puder
- tortownica (u mnie kwadratowa) której użyłam ma 25cm x 25cm
FIT SERNIK – SKŁADNIKI:
- 6 jajek wiejskich
- 5 pełnych łyżeczek stewii w proszku
- 1 kg sera twarogowego w wiaderku dobrej jakości
- 2 pełne łyżki miodu
- 3 zblendowane banany
- 100 g masła klarowanego rozpuszczonego
- 2 bardzo pełne łyżki mąki ziemniaczanej (ok. 70 gr)
- pół kubka namoczonych i odciśniętych rodzynek
- 12 namoczonych i odciśniętych daktyli
- łyżeczka rozmarynu ze szczyptą soli
opcjonalnie: ekstrakt waniliowy
FIT SERNIK – PRZYGOTOWANIE
- jajka ubijam mikserem na białą piankę i dodaje stewię. Chwilę mieszam
- do jajek dodaję twaróg i miksuję razem z masą jajeczną
- następnie dodaję miód oraz zblendowane banany i mieszam mikserem
- wlewam przestudzone masło, mieszam i dodaje mąkę ziemniaczaną. Wszystko ostatni raz miksuję do uzyskania jednolitej masy
- wsypuję rodzynki oraz pokrojone w drobne paseczki daktyle
- na koniec dodaję roztarty rozmaryn lub/i wanilię. Wszystko razem dokładnie mieszam łyżką
- wylewam do kwadratowej tortownicy wyłożonej papierem
- wkładam do nagrzanego piekarnika na 175 C z termoobiegiem
- po 20 minutach zmniejszam temperaturę na 150 C i piekę 30 minut.
- po tym czasie znowu zmniejszam temperaturę na 130 i piekę jeszcze ok. 30 minut
- wyłączam piekarnik i zostawiam w nim sernik na 10 min.
- następnie uchylam odrobinę drzwiczki i czekam aż sernik przestygnie
SMACZNEGO!😊