Pizza Słonecznikowa

 
 

Pizza Słonecznikowa

Pizza Słonecznikowa na cienkim, zdrowym spodzie słonecznikowym, niebywale smaczna! Bardzo łatwa i szybka do przygotowania. Acha! I równie szybko znika!

Przyznam, że musiałam zrobić ją po kryjomu przed moim mężem, by zrobić sesje zdjęciową. Ostatnim razem jak upiekłam pizzę, niestety zdjęć się nie udało zrobić. I bynajmniej nie dlatego, że zdjęcia mi nie wyszły! 😉

Pizza słonecznikowa, to jedna z ulubionych mojej drugiej połóweczki. A wydawało by się, że mężczyźni lubią pizze na grubym cieście, a dziewczyny bardziej na cienkim, ale nic bardziej mylnego. Tym pizzowym „cieniasem” zajadają się wszyscy. Nawet trudno zachować umiar! Ot co!
Ale na szczęście, jest to zdrowa pizza, i nie tylko dlatego, że jest przygotowana w domu, ale również dlatego, że w swoim składzie ma zdrowy słonecznik, orkisz i olej kokosowy! W dodatku podana do niej zdrowa oliwa zamiast ciężkich sosów majonezowych, stawia przysłowiowa zdrową kropkę nad „i”. Możemy również zapakować stosik i wziąć ze sobą do pracy, nawet jak ostygnie, smakuje wyśmienicie!

Swoją drogą, jestem bardzo ciekawa na jakim spodzie Ty lubisz pizzę, na grubym, czy cienkim cieście?

Pizza Słonecznikowa

 

Pizza Słonecznikowa
Przepis w skrócie

Z podanych składników wychodzą 2 blachy, ale Pizza Słonecznikowa znika szybko, a smakuje nawet jak nie jest już ciepła!
Do przesianej mąki z proszkiem i przyprawami, dokładam pulpę słonecznikową. Dolewam wodę, dokładam tłuszcz i wyrabiam chwilę na gładkie ciasto. Dzielę na pół i każdą połowę rozwałkowuje na wielkość blachy, posypanej mąką. Ciasto Smaruje sosem i układam pokrojone składniki. Piekę w nagrzanym piekarniku na 200’C ok. 15minut.

Wskazówki

  • ciasto bardzo dobrze się mrozi, więc można podzielić je na pół i jedną część wsadzić do zamrażalnika. Ja zawsze robię taki płaski prostokąt, wówczas dużo mniej czasu zajmie odmrażanie.
  • rukolę kładę na pizzę jako drugi składnik, bo będąc na samym wierzchu, mogłaby się szybko spalić
  • cebule zawsze kroje wcześniej, kroję ją wzdłuż na pół a później na cienkie pół plasterki następnie solę i cukrze. To ważne, bo w ten sposób cebulka cudownie zmięknie i Pizza Słonecznikowa będzie z nią smakowała wybornie.

Pizza Słonecznikowa

PIZZA SŁONECZNIKOWA – SKŁADNIKI
SPÓD NA CIASTO:

  • szklanka pulpy słonecznikowej pozostałej po wyrobie mleka słonecznikowego
  • 370 g mąki  orkiszowej pełnoziarnistej
  • dwie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 20 g smalcu gęsiego
  • 30 g oleju kokosowego
  • 130 ml zimnej wody
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka cukru kokosowego (lub innego)
  • łyżeczka kminku

oraz składniki do położenia na pizzę:

  • sos pomidorowy lub ketchup do posmarowania
  • ser żółty ok. 20 dkg
  • porządna garść rukoli
  • 2 średnie cebule
  • porządna szczypta soli i porządna szczypta cukru kokosowego
  • ok.150 g świeżego ananasa
  • świeża czerwona papryka
  • mozzarella 125 g
  • łyżeczka tymianku
  • dobrej jakości oliwa do polewania kawałków pizzy tuż przed jedzeniem

Pizza Słonecznikowa

PIZZA SŁONECZNIKOWA – PRZYGOTOWANIE

  • mąkę przesiewam wraz z proszkiem do pieczenia, dodaje cukier, sól i kminek – dokładnie mieszam
  • dodaje pulpę słonecznikową, smalec gęsi, olej kokosowy i dolewam wodę
  • całość dokładnie mieszam i krótko zagniatam na stolnicy, do uzyskania gładkiego ciasta
  • odstawiam przykryte do lodówki na 30 minut. Jeżeli nie mam tyle czasu, przechodzę od razu do zadań poniżej
  • piekarnik włączam na 200’C góra-dół
  • cebulę kroję na piórka, przekładam do miseczki i solę by zmiękła
  • żółty ser ścieram na tarce, a obrany ananas, paprykę i mozzarellę kroję w kostkę
  • rukolę myję, suszę i kroję na pół
  • stolnicę podsypuję mąką i rozwałkowuję połowę ciasta na wielkość blachy z piekarnika
  • blachę obsypuję lekko mąką i zawinięte na wałku ciasto przenoszę na blachę
  • ciasto smaruję domowym gęstym sosem pomidorowym, lub dobrej jakości ketchupem
  • posypuję połową startego żółtego sera, oraz połową rukoli
  • następnie posypuję połową cebuli, ananasa i papryki
  • na koniec wykładam połowę mozzarelli i posypuję wszystko z góry tymiankiem
  • to samo robię z drugą połową ciasta
  • wsadzam do piekarnika na 15 minut
  • do pizzy podaję dobrej jakości oliwę, polana nią pizza smakuje wybornie.

Pizza Słonecznikowa

SMACZNEGO! 😉

 
 

2 komentarze

    • Ależ oczywiście! Dodaj np. olej kokosowy i też będzie super!😉 Życzę Ci udanego wypieku 👌 No i jak znajdziesz chwilę, koniecznie się pochwal jak wyszło😊 Pozdrawiam cieplutko🥰

Dodaj komentarz