Kurczak z Rożna

 
 

Kurczak z Rożna

Kurczak z rożna z chrupiącą skórką i soczystym wnętrzem. Właśnie takiego Kurczaka z Rożna najbardziej lubię! Wystarczy go odpowiednio i dobrze przyprawić, a piekarnik zrobi za nas całą robotę. Czy to nie wspaniale? 🙂

Ogólnie rzecz biorąc, mięsiwa w naszym domu nie jemy zbyt dużo. Pojawiają się raczej w łykendy. Wówczas je grillujemy, pieczemy lub też używamy rożna w piekarniku. Do mięs najczęściej podajemy całą stertę warzyw: surowych, gotowanych i kiszonych.

Kurczak z rożna to nasz ulubiony hicior. Smakuje wspaniale za sprawą cudownie dobranych przypraw, dobrej jakości kurczaka, oraz obracającego się rożna, dzięki któremu maksymalnie wytapia się tłuszcz, a mój kurczak zostaje „odchudzony” z tego co nie potrzebne.
No nie wiem jak Ty, ale ja właśnie takie rozwiązania uwielbiam!

A jaką wersję kurczaka Ty lubisz? A może Kurczak z Rożna jest i u Ciebie hiciorem w domu?

Kurczak z Rożna

Przepis w skrócie

Wymoczonego w soli kurczaka osuszam i przyprawiam w środku. Nadziewam na rożen i dokładnie wcieram w kurczaka przygotowaną przez siebie mieszankę przypraw. Następnie obwiązuje sznurkiem spożywczym i odstawiam na min. godzinę (lub na dobę) Wstawiam do nagrzanego na 180’C piekarnika z funkcją grilla na ok. 90 minut

Wskazówki:

  • kurczak powinien być bardzo dobrej jakości: wiejski, lub zagrodowy, wtedy mam pewność, że nie zjadam przy okazji mięsa, kilograma antybiotyków lub innych świństw
  • mięso zawsze moczę ok. godziny w solance. Najpierw dokładnie myję pod bieżącą wodą, a następnie zalewam w garnku zimna wodą i wsypuje dwie porządne garście soli
  • zanim przyprawię, nadziewam na rożen, a dopiero potem nacieram przyprawami, by całe przyprawy nie zostały mi na dłoniach
  • kurczaka obwiązuje sznurkiem, ponieważ nie przymocowane odpowiednio części, mogłyby się spalić
  • jeżeli mam czas, kurczaka zostawiam w przyprawach na całą dobę w chłodnym miejscu
  • przed pieczeniem, kurczak powinien mieć pokojową temperaturę

 

KURCZAK Z ROŻNA – SKŁADNIKI

  • kurczak wiejski lub zagrodowy (mój ważył 1.70)
  • 2 czubate łyżeczki słodkiej papryki ( i ewentualnie pół łyżeczki ostrej)
  • 2 czubate łyżeczki ziaren kolendry
  • 1 czubata łyżeczki kozieradki
  • 2-3 łyżeczki soli
  • płaska łyżeczka ziaren pieprzu

KURCZAK Z ROŻNA – PRZYGOTOWANIE

  • dobrze umytego kurczaka zalewam w garnku zimna wodą, wsypuje dwie garści soli i zostawiam na godzinę aby się wymoczył
  • następnie wycieram kurczaka ręcznikiem kuchennym do sucha
  • rozcieram wszystkie przyprawy w moździerzu i nacieram kurczaka na razie tylko w środku
  • mięso nadziewam na ruszt, dokładnie nacieram całego kurczaka i obwiązuję sznurkiem tak, by udka i skrzydełka znajdowały się blisko korpusu
  • zostawiam na min. godzinę lub na całą dobę w chłodnym miejscu
  • piekę w rozgrzanym piekarniku na 180’C z funkcją grillowania ok. 90-120 minut, do ładnego zrumienienia się skórki
  • po wyjęciu czekam ok. 7 minut i dopiero kroję
  • podaję z gotowanymi warzywami na parze

Kurczak z Rożna

SMACZNEGO! 🙂

 
 

Dodaj komentarz