Kurczak z rożna z chrupiącą skórką i soczystym wnętrzem. Właśnie takiego Kurczaka z Rożna najbardziej lubię! Wystarczy go odpowiednio i dobrze przyprawić, a piekarnik zrobi za nas całą robotę. Czy to nie wspaniale? 🙂
Ogólnie rzecz biorąc, mięsiwa w naszym domu nie jemy zbyt dużo. Pojawiają się raczej w łykendy. Wówczas je grillujemy, pieczemy lub też używamy rożna w piekarniku. Do mięs najczęściej podajemy całą stertę warzyw: surowych, gotowanych i kiszonych.
Kurczak z rożna to nasz ulubiony hicior. Smakuje wspaniale za sprawą cudownie dobranych przypraw, dobrej jakości kurczaka, oraz obracającego się rożna, dzięki któremu maksymalnie wytapia się tłuszcz, a mój kurczak zostaje „odchudzony” z tego co nie potrzebne.
No nie wiem jak Ty, ale ja właśnie takie rozwiązania uwielbiam!
A jaką wersję kurczaka Ty lubisz? A może Kurczak z Rożna jest i u Ciebie hiciorem w domu?
Przepis w skrócie
Wymoczonego w soli kurczaka osuszam i przyprawiam w środku. Nadziewam na rożen i dokładnie wcieram w kurczaka przygotowaną przez siebie mieszankę przypraw. Następnie obwiązuje sznurkiem spożywczym i odstawiam na min. godzinę (lub na dobę) Wstawiam do nagrzanego na 180’C piekarnika z funkcją grilla na ok. 90 minut
Wskazówki:
- kurczak powinien być bardzo dobrej jakości: wiejski, lub zagrodowy, wtedy mam pewność, że nie zjadam przy okazji mięsa, kilograma antybiotyków lub innych świństw
- mięso zawsze moczę ok. godziny w solance. Najpierw dokładnie myję pod bieżącą wodą, a następnie zalewam w garnku zimna wodą i wsypuje dwie porządne garście soli
- zanim przyprawię, nadziewam na rożen, a dopiero potem nacieram przyprawami, by całe przyprawy nie zostały mi na dłoniach
- kurczaka obwiązuje sznurkiem, ponieważ nie przymocowane odpowiednio części, mogłyby się spalić
- jeżeli mam czas, kurczaka zostawiam w przyprawach na całą dobę w chłodnym miejscu
- przed pieczeniem, kurczak powinien mieć pokojową temperaturę
KURCZAK Z ROŻNA – SKŁADNIKI
- kurczak wiejski lub zagrodowy (mój ważył 1.70)
- 2 czubate łyżeczki słodkiej papryki ( i ewentualnie pół łyżeczki ostrej)
- 2 czubate łyżeczki ziaren kolendry
- 1 czubata łyżeczki kozieradki
- 2-3 łyżeczki soli
- płaska łyżeczka ziaren pieprzu
KURCZAK Z ROŻNA – PRZYGOTOWANIE
- dobrze umytego kurczaka zalewam w garnku zimna wodą, wsypuje dwie garści soli i zostawiam na godzinę aby się wymoczył
- następnie wycieram kurczaka ręcznikiem kuchennym do sucha
- rozcieram wszystkie przyprawy w moździerzu i nacieram kurczaka na razie tylko w środku
- mięso nadziewam na ruszt, dokładnie nacieram całego kurczaka i obwiązuję sznurkiem tak, by udka i skrzydełka znajdowały się blisko korpusu
- zostawiam na min. godzinę lub na całą dobę w chłodnym miejscu
- piekę w rozgrzanym piekarniku na 180’C z funkcją grillowania ok. 90-120 minut, do ładnego zrumienienia się skórki
- po wyjęciu czekam ok. 7 minut i dopiero kroję
- podaję z gotowanymi warzywami na parze
SMACZNEGO! 🙂