Niezwykle prosty przepis na zdrowy ocet jabłkowy, który można wykorzystać w kuchni, w kosmetycznej pielęgnacji, a także na poprawienie odporności🥰
W moim rodzinnym domu niezaprzeczalną mistrzynią w robieniu octu jabłkowego była zawsze moja mama. To ona pierwsza zapoczątkowała octową manię😁
Było to ponad 20 la temu, a stojący wiecznie pod blatem kuchennym baniaczek z robiącym się octem jabłkowym, nie był dla nas zadziwiającym widokiem.
Tak! Ba-nia-czek! Nie jakiś tam mały słoik 😉
Mama przygotowywała ocet z wielkim rozmachem! Nie wiem gdzie tak naprawdę ta jego cała ilość znikała, bo w sumie w tamtym czasie, aż tak żywo to ja się tym octem nie interesowałam.
Jednak dziś, poznając cudowne właściwości tej jakże prostej do zrobienia „mikstury”, ja również w swoim domu kultywuje tą octową tradycję i od kilku dobrych już lat, przygotowuję swój własny zdrowy ocet jabłkowy. Jest on nie tylko prawdziwym eliksirem zdrowia, ale również źródłem wielu witamin i minerałów.
Oczywiście robię go trochę inaczej niż moja mama, bo dodaję całe jabłka ze skórką i z gniazdem nasiennym, a obrywam tylko koconek. Mama zaś, wykrajała cały środek.
Jednak zanim i Ty przystąpisz do swoich octowych działań, przeczytaj uważnie wskazówki.
Nie każde jabłuszko co się świeci, eeeee – stop! to znaczy, nie z każdego, wydawałoby się normalnego jabłuszka, wyjdzie ocet 🙄 Te pryskane, niech lepiej zostaną na drzewie, bo z nich to raczej chleba ( to znaczy, octu 😋) nie będzie. I wcale nie dlatego, że wyjdzie mniej wartościowy, tylko dlatego, że może porostu na wierzchu utworzyć się pleśń! A taki ocet, należy bezwzględnie wylać! Nie nadaje się on już do niczego! Wówczas całą procedurę trzeba zacząć od nowa.
Tak więc poszukaj takich owoców, które nie były potraktowane żadną chemią. I tu się kłaniają wszystkie wspaniałe babcie, które to bardzo często mają do sprzedania na wszelakich targach jabłka z własnego ogrodu. Jabłuszka niekoniecznie wszystkie tej samej wielkości i koloru (jak to często bywa w marketach) tylko właśnie takie czasami „niewyględne” i różnej wielkości. Z kropeczkami a i czasem z jakimś malutkim gościem w środku.
Uwierz! To jedynie świadczy o tym, że jabłuszko jest „czyste” od tych wszystkich „cudownych” oprysków. Inaczej ten „gość” nie chciałby tam mieszkać. Serio!😁
Zapraszam Cię więc na mój przepis z czystych i nie pryskanych jabłek, z prawdziwego cudownego ogrodu!❤
Prosty Przepis Na Zdrowy Ocet Jabłkowy
Przepis w skrócie
Odpowiednią ilość jabłek ( u mnie 1.8 kg) zalewam w wielkim słoju ( u mnie pojemność 5l) taką samą ilością wody, czyli 1.8 litra. Przykrywam gazą i przymocowuję ja do słoika gumką, lub sznureczkiem. Odstawiam w miejsce gdzie nie pada bezpośrednio światło i codziennie energicznie mieszam drewnianą łyżką sparzoną gorącą wodą . Po ok. 3-6 tygodniach odcedzam ocet od jabłek przez gazę. Przelewam do wyparzonych butelek i trzymam w piwnicy.
Wskazówki:
- do wyrobu octu używam wyłącznie jabłek ze sprawdzonego źródła, nie mogą być pryskane
- najlepszym gatunkiem jabłek na ocet jabłkowy są jabłka lekko kwaśne np. papierówka czy antonówka. Jednak ja, robię z różnych gatunków.
- bardzo ważne jest to, żeby jabłka były dojrzałe i nie nadpsute ani spleśniałe
- krojąc jabłka na mniejsze kawałki, należy pamiętać by usunąć koconek. Gniazdo nasienne jak i zarówno skórka może zostać. Zawsze robię ocet z całych jabłek (oprócz zdrewniałego koconka!)
- ocet należy mieszać codziennie drewnianą łyżka (wcześniej sparzoną gorącą wodą). Jabłka potrafią wypływać na powierzchnię, a powinny znajdować się pod wodą. W innym przypadku ocet może nam zapleśnieć. Niestety na powierzchni takiego octu może zrobić się jasny kożuch, a sam ocet nie będzie miło pachniał. Nie należy tego mylić z tzw. Matką Octową, jest to taka biała galaretowata substancja, która jest niezwykle pożyteczna. Można ją zachować w słoiku zalanym nieprzecedzonym octem, przykrytym zakrętką (ale nie zakręconą) i wstawić do lodówki. Przy następnej okazji robienia octu dodać odrobinę Matki, by ocet zrobił się szybciej.
PROSTY PRZEPIS NA ZDROWY OCET JABŁKOWY – SKŁADNIKI:
- 1,8 kg jabłek dojrzałych Bio
- 1,8 litra przegotowanej letniej wody
- 3 łyżeczki cukru trzcinowego lub miodu
oraz: duży słój 5 litrowy, gaza, gumka recepturka lub sznureczek
PROSTY PRZEPIS NA ZDROWY OCET JABŁKOWY – PRZYGOTOWANIE
- wodę gotuję wraz z cukrem, następnie zostawiam do wystygnięcia
- jabłka dokładnie myję, wycieram i kroję na małe ćwiartki usuwając tylko zdrewniały koconek
- wrzucam do czystego, wyparzonego i suchego słoika i zalewam letnią wodą z cukrem/miodem
- przykrywam od góry słoik gazą i przewiązuję sznureczkiem
- każdego dnia (najlepiej w pierwszych dniach dwa razy dziennie) mieszam energicznie drewnianą łyżką, wcześniej sparzoną gorącą wodą
- po skończonej fermentacji, która trwa od 3 do nawet 6 tygodni, ocet należy przecedzić przez gazę i przelać do wyparzonych szklanych butelek
SMACZNEGO!😊