Prosty Przepis Na Zdrowy Ocet Jabłkowy

 
 

Prosty Przepis Na Zdrowy Ocet Jabłkowy

Niezwykle prosty przepis na zdrowy ocet jabłkowy, który można wykorzystać w kuchni, w kosmetycznej pielęgnacji, a także na poprawienie odporności🥰

W moim rodzinnym domu niezaprzeczalną mistrzynią w robieniu octu jabłkowego była zawsze moja mama. To ona pierwsza zapoczątkowała octową manię😁

Było to ponad 20 la temu, a stojący wiecznie pod blatem kuchennym baniaczek z robiącym się octem jabłkowym, nie był dla nas zadziwiającym widokiem.

Tak! Ba-nia-czek! Nie jakiś tam mały słoik 😉

Mama przygotowywała ocet z wielkim rozmachem! Nie wiem gdzie tak naprawdę ta jego cała ilość znikała, bo w sumie w tamtym czasie, aż tak żywo to ja się tym octem nie interesowałam.

Jednak dziś, poznając cudowne właściwości tej jakże prostej do zrobienia „mikstury”, ja również w swoim domu kultywuje tą octową tradycję i od kilku dobrych już lat, przygotowuję swój własny zdrowy ocet jabłkowy. Jest on nie tylko prawdziwym eliksirem zdrowia, ale również źródłem wielu witamin i minerałów.

Oczywiście robię go trochę inaczej niż moja mama, bo dodaję całe jabłka ze skórką i z gniazdem nasiennym, a obrywam tylko koconek. Mama zaś, wykrajała cały środek.

Jednak zanim i Ty przystąpisz do swoich octowych działań, przeczytaj uważnie wskazówki.

Nie każde jabłuszko co się świeci, eeeee – stop! to znaczy, nie z każdego, wydawałoby się normalnego jabłuszka, wyjdzie ocet 🙄 Te pryskane, niech lepiej zostaną na drzewie, bo z nich to raczej chleba ( to znaczy, octu 😋) nie będzie. I wcale nie dlatego, że wyjdzie mniej wartościowy, tylko dlatego, że może porostu na wierzchu utworzyć się pleśń! A taki ocet, należy bezwzględnie wylać! Nie nadaje się on już do niczego! Wówczas całą procedurę trzeba zacząć od nowa.

Tak więc poszukaj takich owoców, które nie były potraktowane żadną chemią. I tu się kłaniają wszystkie wspaniałe babcie, które to bardzo często mają do sprzedania na wszelakich targach  jabłka z własnego ogrodu. Jabłuszka niekoniecznie wszystkie tej samej wielkości i koloru (jak to często bywa w marketach) tylko właśnie takie czasami „niewyględne” i różnej wielkości. Z kropeczkami a i czasem z jakimś malutkim gościem w środku.

Uwierz! To jedynie świadczy o tym, że jabłuszko jest „czyste” od tych wszystkich „cudownych” oprysków. Inaczej ten „gość” nie chciałby tam mieszkać. Serio!😁

Zapraszam Cię więc na mój przepis z czystych i nie pryskanych jabłek, z prawdziwego cudownego ogrodu!❤

Prosty Przepis Na Zdrowy Ocet Jabłkowy

Prosty Przepis Na Zdrowy Ocet Jabłkowy

Przepis w skrócie

Odpowiednią ilość jabłek ( u mnie 1.8 kg) zalewam w wielkim słoju ( u mnie pojemność 5l) taką samą ilością wody, czyli 1.8 litra. Przykrywam gazą i przymocowuję ja do słoika gumką, lub sznureczkiem. Odstawiam w miejsce gdzie nie pada bezpośrednio światło i codziennie energicznie mieszam drewnianą łyżką sparzoną gorącą wodą . Po ok. 3-6 tygodniach odcedzam ocet od jabłek przez gazę. Przelewam do wyparzonych butelek i trzymam w piwnicy.

 

Wskazówki:

  • do wyrobu octu używam wyłącznie jabłek ze sprawdzonego źródła, nie mogą być pryskane
  • najlepszym gatunkiem jabłek na ocet jabłkowy są jabłka lekko kwaśne np. papierówka czy antonówka. Jednak ja, robię z różnych gatunków.
  • bardzo ważne jest to, żeby jabłka były dojrzałe i nie nadpsute ani spleśniałe
  • krojąc jabłka na mniejsze kawałki, należy pamiętać by usunąć koconek. Gniazdo nasienne jak i zarówno skórka może zostać. Zawsze robię ocet z całych jabłek (oprócz zdrewniałego koconka!)
  • ocet należy mieszać codziennie drewnianą łyżka (wcześniej sparzoną gorącą wodą). Jabłka potrafią wypływać na powierzchnię, a powinny znajdować się pod wodą. W innym przypadku ocet może nam zapleśnieć. Niestety na powierzchni takiego octu może zrobić się jasny kożuch, a sam ocet nie będzie miło pachniał. Nie należy tego mylić z tzw. Matką Octową, jest to taka biała galaretowata substancja, która jest niezwykle pożyteczna. Można ją zachować w słoiku zalanym nieprzecedzonym octem, przykrytym zakrętką (ale nie zakręconą) i wstawić do lodówki. Przy następnej okazji robienia octu dodać odrobinę Matki, by ocet zrobił się szybciej.

 

PROSTY PRZEPIS NA ZDROWY OCET JABŁKOWY – SKŁADNIKI:

oraz: duży słój 5 litrowy, gaza, gumka recepturka lub sznureczek

 

PROSTY PRZEPIS NA ZDROWY OCET JABŁKOWY – PRZYGOTOWANIE

  • wodę gotuję wraz z cukrem, następnie zostawiam do wystygnięcia
  • jabłka dokładnie myję, wycieram i kroję na małe ćwiartki usuwając tylko zdrewniały koconek
  • wrzucam do czystego, wyparzonego i suchego słoika i zalewam letnią wodą z cukrem/miodem
  • przykrywam od góry słoik gazą i przewiązuję sznureczkiem
  • każdego dnia (najlepiej w pierwszych dniach dwa razy dziennie) mieszam energicznie drewnianą łyżką, wcześniej sparzoną gorącą wodą
  • po skończonej fermentacji, która trwa od 3 do nawet 6 tygodni, ocet należy przecedzić przez gazę i przelać do wyparzonych szklanych butelek

Prosty Przepis Na Zdrowy Ocet Jabłkowy

SMACZNEGO!😊

 
 

Dodaj komentarz