Przyznam, że ten domowy budyń jest najlepszy i smakuje bardziej jak jakiś wykwintny czekoladowy krem. A, że przygotowany z dobrych składników, takich jak wiejskie jaja, mleko roślinne czy miód, może spokojnie być podany na podwieczorek dla dzieci i dorosłych. Możesz go również zabrać ze sobą do pracy jako słodki deserek🥰
Wystarczy przestudzony budyń przełożyć do słoiczka, zakręcić i w lodówce może poczekać do następnego dnia, aż go zabierzemy ze sobą😁
A co! W pracy też się należy chwilka przyjemności !A jaki humorek cudowny po zjedzeniu tej czekoladowej pyszności! Przecież wiadomo nie od dziś, że ludzie sięgają po czekoladę kiedy są smutni i przygnębieni. Przypadek?🤨 Nie sądzę!😁
Badania wskazują, że już nawet sam zapach czekolady może wywołać uśmiech na twarzyczce. Jednak przyznam szczerze, że nie uśmiecha mi się samo tylko wąchanie tego budyniu😁
Co do czekolady, wspomaga ona produkcję dopaminy i stąd właśnie ten wspaniały nastrój. Jednak bardzo ważne jest to, by czekolada była dobrej jakości, bez niepotrzebnych dodatków takich jak E476, czyli sztucznych emulgatorów, które „sprytnie” mają zastępować naturalne lecytyny roślinne.
Czekolada w swoim składzie, powinna mieć przynajmniej 70% miazgi kakaowej. I zapewne wtedy na 70% poczujemy kakaową rozkosz!
Zapraszam więc na Najlepszy Domowy Budyń Czekoladowy!😍 Lub też jak wolisz budyń waniliowy, przepis tutaj
Najlepszy Domowy Budyń Czekoladowy
Przepis w skrócie:
Żółtka i mąkę ziemniaczaną mieszam ze szklanką mleka. Pozostałą część mleka gotuję z cukrem, szczyptą soli i cynamonem. Dodaję kakao dokładnie mieszając. Następnie do gotującego się mleka wlewam rozrobione żółtka z mąką. Mieszam energicznie, po czym dodaje czekoladę i masło klarowane. Gotuję ok. 3minuty cały czas mieszając.
Najlepszy Domowy Budyń Czekoladowy
Wskazówki:
- jeżeli tak ja do posłodzenia używasz miodu, ugotuj najpierw budyń według podanego przepisu, ostudź i dopiero posłodź miodem
- ostudzony budyń zawsze lekko miksuje mikserem, jest bardziej kremowy i puszysty.
NAJLEPSZY DOMOWY BUDYŃ CZEKOLADOWY – SKŁADNIKI
- 500 ml. mleka sojowego
- szczypta soli
- szczypta cynamonu
- cukier kokosowy do smaku (lub cukier trzcinowy, miód)
- jedna czubata łyżeczka kakao
- 2 żółtka od kurek z wolnego wybiegu
- 100 gr. mąki ziemniaczanej
- 40 gr. gorzkiej czekolady dobrej jakości
- 2 łyżeczki masła klarowanego (Ghee)
oraz: odrobina czekolady na wierzch
NAJLEPSZY DOMOWY BUDYŃ CZEKOLADOWY – PRZYGOTOWANIE
- z mleka odlewam szklankę, a pozostałą część wstawiam na mały gaz ze szczyptą soli, cynamonem i cukrem
- do gotującego się mleka wsypuje kakao i mieszam
- w szklance mleka mieszam żółtka i mąkę (można skorzystać z miksera, choć nie jest to konieczne)
- wlewam wszystko na gotujące się mleko energicznie mieszając
- następnie dodaje dodaje łyżeczkę masła klarowanego i czekoladę
- gotuje przez ok. 3minuty cały czas mieszając
- odstawiam do przestudzenia
- dodaję na wierzch odrobinę czekolady
SMACZNEGO!😊
budyń idealny!
Bardzo się cieszę i ślicznie dziękuje za pozytywny komentarz!😊